Kritisk journalistikk er vel og bra, men det er god presseskikk å unngå dobbeltroller eller bindinger som kan skape interessekonflikter.

Den regelen i Vær varsom-plakaten har ikke stått i veien for en kampanje der Schibsted-avisene VG, Aftenposten og Stavanger Aftenblad har kjørt knallhardt mot konkurrenten MyGame, som fikk rettighetene til å strømme norsk breddeidrett foran nesen på Schibsted.

Etter 31 artikler (!) med inntil syv reportere på samme sak (!!) hadde ikke idretten noe annet valg enn å ta en pause.

Inntil idretten snur, snytes ungdommer og foreldre for muligheten til å se bortekampene på internett.

Fotballrettigheter er big business, og det var et stort nederlag for Schibsted og VG at de trakk det korte strået og måtte se at TV 2 og MyGame fikk rettighetene til å strømme toppfotball og breddefotball, pluss de fem andre idrettsgrenene ishockey, håndball, basketball, volleyball og innebandy.

I ettertid har TV 2 solgt noen av rettighetene videre til Nettavisens eier Amedia, så det er bare rett og rimelig å være tydelig på at Nettavisen kommer til å strømme en rekke fotballkamper i år, blant annet hele Obos-ligaen.

Les mer: Historisk dag for norske fotballfans: Nå får Nettavisen vise 5000 kamper

Det er også verdt å nevne at jeg er gift med sjefen for Schibsteds største aksjonær, Blommenholm Industrier, svoger til generalsekretæren i Norges Fotballforbund, Karl-Petter Løken, privat omgangsvenn av mange på begge sider av konflikten, og dermed godt forsynt med både interesser, interessemotsetninger og kryssende interesser i denne saken.

Mens slike dobbeltrollene har bidratt til at TV 2 og Amedia-avisene har ligget lavt, så har ikke Schibsted-avisene valgt det samme. Tvert imot er samtlige av VGs 31 saker om MyGame også publisert i Aftenposten.

Og Schibsted-avisen Stavanger Aftenblad har også meldt seg på og tatt avstand fra å vise kampene til ungdom under 18 år på lederplass. For øvrig samme dag som Aftenbladet på annen plass i avisen fortalte at den hadde kjøpt rettighetene til å strømme Rogalandscupen (fra årsklasse 15 år).

Jeg har ikke sett at noen av Schibsted-avisen på noe sted har fortalt om egeninteressen i denne kampanjen.

Schibsted ønsket møte om å kjøpe seg inn i MyGame

Så sent som i desember forsøkte Schibsted Ventures å få et investormøte for å diskutere å kjøpe seg inn i MyGames hovedeier Sportway Media Group. Dette skjedde da meglerfirmaet ABG Sundal Collier var i markedet for å hente inn 50 millioner kroner på vegne av MyGame-gruppen.

Etter det Nettavisen erfarer tok meglerfirmaet ABG Sundal Collie kontakt med ulike investorer i fellesmøter. Schibsted Venture ønsket et møte alene, men fikk nei fra MyGames hovedeier Sportway Media Group så sent som 1. desember 2022. Deretter hentet MyGames eier inn 70 millioner kroner fra gamle og nye investorer, mens Schibsted Ventures fikk døren i ansiktet.

Sammen med resten av Schibsted har VG i flere år deltatt i forsøk på å få rettighetene til å strømme fotballen, også nedover i aldersklassene - og etter at TV 2 og MyGame hadde skaffet seg rettighetene.

Dette var tema på et møte på hotellet The Hub, der VG-redaktør Gard Steiro møtte blant andre TV 2-direktør Olav Sandnes og Amedia-direktør Anders Opdahl for å diskutere samarbeid om å strømme idrett - et samarbeidet det ikke ble noe av.

Det hører med til historien at Schibsteds hovedeier har eierinteresser i MyGames hovedkonkurrent Joymo.

Nei til å strømme breddefotball på lederplass

Bare få uker etter at VGs eier fikk nei til å diskutere oppkjøp i MyGames eier, tok VG oppgjør med strømming på lederplass i avisen. «Å innføre en 18-årsgrense er det første grepet som bør tas», skriver avisen på lederplass, og legger til: «Men det er også grunn til å vurdere om det i det hele tatt er ønskelig med filming av breddeidrett i dette omfanget».

Noen få dager etter kommer Stavanger Aftenblad til samme konklusjon: «Barn og unge fortjener å ha fritiden sin i fred, uten at kommersielle selskaper skal tjene penger på å filme den og legge den ut til offentlig tilsyn», skriver Stavanger Aftenblad på lederplass.

Moral og dobbeltmoral

Samtidig som Aftenbladet vil forby strømming av idrettsutøvere under 18 år, kommer det altså frem at avisen har kjøpt rettighetene til å strømme Rogalandscup ned til 15 år i tre år, og planen ble oppgitt at avisen skal sende en lang rekke oppgjør fra turneringen.

Det fremgår av artikkelen at de vil sette grensen ved 14 år, og Aftenbladets sportsleder, Stig Nilssen, sier at at avtalen er viktig fordi de tapte kampen om tv-rettighetene til all seriefotball i Rogaland til TV 2 og Amedia.

Hva med VG selv? Vel, fakta er at VGTV har åpent tilgjengelig en rekke fotballkamper ned til 15 år. På nettsidene til Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende ligger det kamper ute ned til 11 års-klassen!

Heller ikke dette er problematisert i avisenes kampanje mot MyGame.

Hva ligger ute på avisenes egne sider?

Så sent som 5. februar i år fortalte Aftenposten at de skal strømme futsal for elever ned til 1. klasse videregående i Trøndelag - altså elever som er ned til 16 år gamle.

Men det er langtfra eneste eksempel på filming av barn og unge som ligger ute på avisenes nettsider.

Her er et lite knippe av det man raskt kan finne, og vi kan begynne med VG, som har kjørt kampanjen.

På VGTV ligger det kamper for både 15-årige jenter og gutter:

Aftenposten er heller ikke noe unntak. Det mest ekstreme tilfellet er at de ikke bare har liggende ute videofilming av 11-årige gutter. Som en leserservice har de også lagoppstillingen med fulle navn liggende ute på nett.

Prøvde å sikre seg barnefotballen

Før VGs kampanje har avisen og eierkonsernet Schibsted forsøkt å skaffe seg retten til å strømme bredde- og barnefotball. Toppsjefen i VGTV, Thomas Manus Honningstad, satt i et eget utvalg sammen med representanter fra mediekonsernene Amedia og Polaris for å sikre seg rettighetene. gjennom en avtale med TV 2 og Norges Fotballforbund.

Mandag 21. desember 2020 var partene samlet til et fysisk og digitalt møte på The Hub. Deltakerlisten talte blant andre VG-redaktør Gard Steiro, VGTV-sjef Thomas Manus Hønningstad, toppsjef Tove Nedreberg i Adresseavisen (Polaris/Schibsted).

Før møtet signaliserte Amedia, Schibsted og Polaris at prioriterte både cupen, de øverste ligaene, samt bredde- og barnefotball.

Er det så forferdelig å strømme kamper?

For å si det litt ironisk, så skal Schibsted-avisene har ros for at lederskribentene ikke tar hensyn til hva avisene selv har gjort, og fortsatt har liggende ute på nett, i sin kampanje mot MyGame og idretts-Norges.

Men utover noen få uheldige enkeltepisoder er det heller ikke stort man har bragt til torgs mot å strømme breddeidrett. Og det er verdt å huske at hvem som helst kan stille seg på sidelinjen, filme kamper og legge ut det som skjer på YouTube, Snap, Facebook og andre sosiale medier der det er null kontroll.

Noen av innvendingene virker temmelig oppkonstruerte. Det er eksempelvis neppe utbredt at overgripere setter seg ned for å se en fotballkamp, og erfaringene fra Sverige tyder på at bekymringene vil forsvinne når folk får se hva strømming av fotball, ishockey, håndball og annen breddeidrett betyr i praksis.

Hvis man spør fotballspillerne selv og deres foreldre, så mener et overveldende flertall at det er bra med strømming. For lag i Nord-Norge er det eksempelvis helt avgjørende hvis familie og venner skal få sett bortekampene. Dessuten tilgjengeliggjør strømming idretten for rundt en million menneske som ikke er mobile til å gå på kamp selv fysisk.

Idretten kan trygt tenke selv

Med mediepresset mot MyGame og avtalen med idretten, var det naturlig at de seks særforbundene tok en pause for å få kontroll over situasjonen. Inntil videre har man stanset strømming av kamper for ungdom under 18 år for å gå igjennom sikkerhetsrutiner og andre innvendingene. Det er sikkert lurt.

Men det er en alt for høy aldersgrense å kreve at bare voksnes kamper kan strømmes, når spillerne individuelt kan reservere seg mot filming. MyGame har for øvrig en rutine på å slette opptak etter 90 dager, mens de kritiske avisene tydeligvis har innslag liggende mange år etter at de ble sendt.

Om grensen bør være 15 år eller 16 år, har Norges Idrettsforbund det aller beste grunnlag for å vurdere selv. Særforbundene har lang erfaring fra klubbenes egen strømming, delinger på sosiale medier og adgangen til å reservere seg mot fotografering.

Og hvis de lurer på hvordan strømming av fotballkamper for 15-åringer ser ut, så kan det være et tips å se på nettsidene til Schibsted-avisene VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad og følge regelen om at det er smartere å se hva de gjør, enn hva de sier.