Gå til sidens hovedinnhold

Dagens ettåringer kan være de siste til å få kontantstøtte

I hele 23 år har kontantstøtten gitt småbarnsfamilier valgfrihet til å organisere omsorg for sine egne barn. Dette er en valgfrihet som ikke belaster skattebetalerne noe særlig, skriver Dag Inge Ulstein i KrF.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Beskjeden fra Arbeiderpartiet er klar: Hvis det blir en ny regjering med Arbeiderpartiet, så garanterer de å fjerne kontantstøtten. Det betyr at du må stemme KrF ved stortingsvalget for at det skal bli utbetalt kontantstøtte til neste år.

Noen i Senterpartiet sier de vil forsøke å kjempe for å beholde kontantstøtten. Men hva skjedde da Senterpartiet styrte sammen med Arbeiderpartiet forrige gang? De fjernet kontantstøtten for toåringer, og sørget knapt for å justere kontantstøttesatsen for ettåringene i løpet av de åtte årene. I praksis tapte kontantstøtten seg i verdi i mange av årene fordi den ikke ble justert etter prisvekst.

Det er nok svært få som har inntrykk av at ledelsen i Senterpartiet vil prioritere kontantstøtten i regjeringsforhandlinger.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Valgfrihet for familier

Hvor ofte har du egentlig hørt Trygve Slagsvold Vedum snakke om valgfrihet for familiene? På samme måte som Senterpartiet gav opp kontantstøtten for toåringene da de regjerte forrige gang, er det ikke vanskelig å se for seg at de vil forhandle bort kontantstøtten for ettåringene hvis de får makten igjen.

Med KrF i førersetet har vi løftet kontantstøtten kraftig de siste årene. Nå kan foreldre motta 7500 kroner i måneden. Vi har gitt foreldrene en helt annen valgfrihet til å velge mellom et godt barnehagetilbud og kontantstøtte.

Les også: Vaksinering av barn: Hva venter dere på?

Nå vil vi også utvikle kontantstøtten videre ved å gi foreldre rett til 80 prosent jobb med lønnskompensasjon frem til barnet er to år. På den måten sørger vi for enda mer fleksibilitet og gjør det enda enklere å kombinere jobb og mer tid sammen med barna.

I hele 23 år har kontantstøtten gitt småbarnsfamilier valgfrihet til å organisere omsorg for sine egne barn. Dette er en valgfrihet som ikke belaster skattebetalerne noe særlig. For mens en barnehageplass koster staten langt over 10 000 kroner i måneden, er kontantstøtten på 7500 kroner.

Noen fremstiller kontantstøtten som en stor utfordring for tilknytningen til arbeidslivet. Men realiteten er at det er en ordning for en kort, men hektisk tid, mens barna så vidt har lært å krype og gå.

Ettåringer er forskjellige fra hverandre de også

Barn er veldig forskjellige - også når de er ett år. Noen barn er mer klar for barnehage enn andre, og noen foreldre ønsker rett og slett bare å bruke noe mer tid sammen med barna sine mens de er så små. Noen benytter også muligheten til å ta ut gradert kontantstøtte for å slippe å være borte fra ettåringen helt fra tidlig morgen til sen ettermiddag.

Les mer fra Norsk debatt

En ny regjering vil føre til at det blir slutt på utbetalinger til kontantstøtte og den valgfriheten det gir. For mange småbarnsfamilier er det et stort tap. Hvis du ønsker at familier skal ha valgfrihet også fremover, håper jeg du vil stemme KrF ved årets stortingsvalg!

Kommentarer til denne saken