Gå til sidens hovedinnhold

Dagens ruspolitikk er altfor dårlig

Denne våren kan vi bli vitne til det største skiftet i norsk narkotikapolitikk noensinne.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Ulikhetsdebatten er et kjent tema for partiene på venstresiden. Påstander om at forskjellene i Norge øker fordi regjeringen ikke har innført gratis skolemat til landets elever er ikke bare utrolig banalt, men det fører også debatten om ulikhet i feil retning. De som i dag sitter helt nederst ved bordet er de som sliter med rus.

Les mer: Korona gir enorm pågang til psykisk helsetilbud: Måtte stenge i fire måneder

Mange rusmisbrukere kjemper for livet, og omtrent 260 personer dør av overdosedødsfall hvert år. Det er dette som bør være i fokus i ulikhetsdebatten. Det er vår jobb som politikere å sørge for at dette skillet viskes ut, og erstattes med en verdig ruspolitikk som hjelper rusmisbrukere tilbake til samfunnet.

Dobbel straff

Det er gjerne de som ikke bør ruse seg som velger å gjøre det. Unge utsatt for overgrep, glemte barn og de som faller utenfor samfunnet er overrepresentert på russtatistikken. Å straffe dem vil derfor ikke være en god løsning. Rusmisbrukere har i alle år blitt møtt med straff og stigma. Terskelen for å spørre om hjelp har vært høy, og muligheten for å komme tilbake til samfunnet har vært liten. En slik ruspolitikk kan vi ikke lenger stå inne for.

Derfor har Høyre stått i første rekke for å få til et historisk skifte i norsk ruspolitikk. Det kan være vanskelig å straffes for problemene sine. Det gjelder uansett om du er tung rusmisbruker, eller om du som 15-åring eksperimenterer med rusmidler for å undertrykke dine psykiske lidelser. Gjennom rusreformen gir vi rusmisbrukere den verdigheten de har krav på. For rusmisbruker skal ikke lenger møtes med straff, men med hjelp, behandling og oppfølging.

Les også: Jo, lovverket beskytter sårbar ungdom mot rusbruk

Behandlingen skal de som sliter få velge selv. Fritt behandlingsvalg sikrer rusmisbrukere retten til å velge behandlingssted og behandlingsmetode på egen hånd. Det offentlige skal uansett ta regningen. Det viktigste arbeidet denne regjeringen har gjennomført, er rusreformen og fritt behandlingsvalg. Sammen sikrer de verdigheten til de som sliter med rus. Det er verdt å huske på når man skal avgi stemme i september.

Reklame

Hev smaken på grillmaten med disse deilige sausene