Gå til sidens hovedinnhold

Danmark har alt det Norge ikke har, pluss Mikkel Damsgaard

Det var en gang Danmark var bedre enn Norge til å spille fotball. Nå er de så mye bedre at det å sammenlikne egentlig ikke gir noen mening.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Tsjekkia – Danmark 1-2

DET ER MANGE grunner til at Danmark er på vei til Wembley og at vi skal se onsdagens semifinale mot England på TV. Historie, kultur og tradisjon er tre av dem. Topografi kan nok brukes som en fjerde. Men viktigst av alt er spillerne, hva de bærer med seg av ferdigheter, og hvor de bruker hverdagene.

I Danmarks EM-tropp finner du 20 spillere fra topp fem ligaene i Europa - Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A og Ligue 1.

I Norges siste landslagstropp var det seks – Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard, Alexander Sørloth, Jens

Petter Hauge, Julian Ryerson og Morten Thorsby – og sju spillere fra Eliteserien!

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

BARE FOR Å gjøre alt helt klart og tydelig. Da Norge spilte mot Hellas i juni startet vi med forsvarsspillere fra Nimés Olympique (Birger Meling), Celtic (Kristoffer Ajer), FK Ural (Stefan Strandberg) og Molde (Stian Gregersen). I løpet av kampen kom Andreas Hanche Olsen (Gent) inn for Ajer, mens Julian Ryerson (FC Union Berlin) ble byttet inn for Meling.

Da Danmark slo Tsjekkia 2-1 lørdag kveld spilte de som vanlig med tre mann bak.

De kom fra Southampton (Jannik Westergaard), AC Milan (Simon Kjær) og Chelsea (Anders Christensen).

DANMARK BYTTET OGSÅ to forsvarsspillere i sin siste kamp. Da Anders Christensen gikk ut etter 81 minutter kom Joachim Andersen (Lyon) inn. Ti minutter før det ble Jens Stryger Larsen (Udinese) erstattet av Daniel Wass (Valencia). Og har du ikke fått med det poenget, så kommer det her:

Alle Danmarks forsvarsspillere kommer fra klubber i en av de europeiske topp fem ligaene.

Vi har en, Julian Ryerson, med ti starter og 14 innhopp i Bundesliga forrige sesong.

Les også: Ståle Solbakken hadde gitt en arm for en italiensk forsvarsspiller

ETT LEDD HØYERE i banen er forskjellen like synlig. Sentralt på Danmarks midtbane spiller Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham) og Thomas Delaney (Borussia Dortmund). Mot Hellas Startet vi med Patrick Berg (Bodø/Glimt) og Fredrik Midtsjø (AZ Alkmaar). Og resten kan du sikkert tenke deg selv.

Det er ikke noe poeng å sammenlikne epler og pærer.

Det gir ingen mening.

SAMHANDLING, OGSÅ KALT relasjoner, er viktig i fotball. Du spiller ikke alene. Skal gode spillere være gode kreves det gode omgivelser. Erling Braut Haaland er et godt eksempel på det.

Forskjellen på det han gjør for Dortmund og det han evner å presse ut av kamper med Norge, kan ikke sammenliknes.

Erling Braut Haaland er lysende i Bundesliga fordi laget han spiller på er godt nok til å gjøre ham til en av verdens giftigste spisser.

MIKKEL DAMSGAARD (21) er Danmarks store åpenbaring i EM. Han var reserve fram til tragedien rammet Christian Eriksen etter 42 minutter i åpningskampen mot Finland. I hverdagen spiller han sammen med Morten Thorsby i italienske Sampdoria.

Damsgaard er også et resultat av gode omgivelser, men også veldig mye mer enn det.

Trekker du en parallell til Norge og Martin Ødegaard (22), har den unge dansken mye av det denne kommentatoren mener vår mann fortsatt sliter med å levere.

Les også: Kjære Per-Willy, akkurat nå gjør du en jævlig dårlig jobb - og faktisk en hel del skade

I MOTSETNING TIL Martin Ødegaard er Mikkel Damsgaard en offensiv risikospiller uten frykt for å mislykkes. Der vår man gjerne velger det sikre tar dansken sjansen på å utfordre en mot en og skape ubalanse, sjanser og avslutningsmuligheter.

Det er ingen sperrer i Mikkel Damsgaards tilnærming, han bruker det han kan uten frykt for å mislykkes.

Det er også derfor han lykkes.

FØR EM VAR Danmark det vi gjerne kaller en dark horse, en utfordrer med potensial og muligheter. Så skjedde det som skjedde med Christian Eriksen. Resten er et eventyr uten sidestykke.

Danmark er ikke bare i semifinalen i EURO 2020, Danmark er i alle sammenhenger en overbevisende semifinalist.

England, som ennå ikke har sluppet inn i mål, skal passe seg.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken