Nettavisen er en liberal forsvarer for ytringsfriheten, men det er forskjell på å ha et åpent sinn, og ha hull i hodet.

Nå blir Sveriges Nato-medlemskap etter alt å dømme utsatt i mange måneder fordi den omreisende danske ekstremisten Rasmus Paludan har fyrt opp Koranen på nytt.

I stedet for å hylle bokbrenneren som en ytringsfrihetsapostel, er det fristende å kalle han for det han er: Kjøtthode - eller kødhoved, som danskene vil si.

I Dagens Næringsliv skriver professor Janne Haaland Matlary om episoden der «Sverige lar en ekstremist brenne Koranen foran Tyrkias ambassade og torpederer sitt eget Nato-medlemskap....» og setter på spill «...Nato-medlemskapet, det viktigste for Sverige i en ny krigstid i Europa».

— Selv om ytringsfriheten tillater slike barbariske ting som brenning av bøker, inkludert religioners hellige skrifter, er det ingen rett til å gjøre noe slikt hvor som helst, skriver Matlary Haaland, og viser til sin egen oppfattelse av Bibelen, og skriver: — Hvis noen brenner Bibelen, vil jeg bli rasende, dypt krenget og såret, for Bibelen er min hellige skrift som behandles med respekt og kjærlighet.

Matlary Haaland må finne seg i å bli krenket

Det brutale svaret er at Janne Matlary Haaland må finne seg i å bli krenket og såret. Ytringsfriheten er vernet av Grunnloven og både religionsfriheten og ytringsfriheten er blant FNs menneskerettigheter.

Slik professor Janne Matlary Haaland har rett til å være en dypt troende katolikk uten å bli utsatt for overgrep eller diskriminering, så har Rasmus Paludan rett til å håne og kritisere innholdet i islam.

Når vi støtter Ukraina med våpen, så er det faktisk i forsvar for disse fundamentale rettighetene til å leve fritt og uttrykke egne meninger, selv om de krenker følelsen til religiøse mennesker eller politiske fundamentalister.

Forsvaret av våre friheter er nettopp poenget med Nato, og Europa kan ikke finne seg i å bli diktert av en Erdogan som fyrer opp muslimske velgere for å fortsette sitt undertrykkende regime i Nato-landet Tyrkia.

Dette tror jeg Janne Matlary Haaland langt på vei er enig i.

Til gjengjeld er jeg enig med henne i at det er dårlig dømmekraft å tillate Rasmus Paludans Koranen-brennende enmannstrupp å fyre opp rett foran Tyrkias ambassade i en situasjon der nasjonal sikkerhet står på spill. Ytringsfriheten er ikke absolutt og fundamental, og det er lov å veie interesser opp mot hverandre.

Milliardtap på karikaturstriden

Danske Arla mener at selskapet tapte to milliarder kroner på boikotten av danske varer etter den såkalte karikaturstriden, der den norske redaktøren Vebjørn Selbakk ble trukket inn etter at hans medium - og Nettavisen, for øvrig - trykket faksimiler av stridens kjerne, nemlig 12 tegninger av profeten Muhammed.

Forskjellen er at karikaturene var velbegrunnet politisk satire som er verdt å beskytte. Muslimer flest mener at det er en synd å hevde at noe er en avbilding av Muhammed (slik gudsbilder også var tabu i kristendommen). Logikken er at noe guddommelig ikke kan la seg avbilde av en verdslig tegner, uten at man dermed trekker det guddommelige ned i en form for gudsbespottelse.

En liberal person må respektere at andre har en slik tro, men samtidig ikke gi fra seg retten til å karikere og kritisere. Å brenne det norske flagget eller pisse på Bibelen er også ytringer som sårer - og de islamske demonstrantene som nå fyrer seg opp i Midt-Østen mot Sverige har ikke sperrer for å fyre opp det svenske flagget.

Så mye for sårede følelser!

Paludan oppnår det motsatte av hensikten

Danske Rasmus Paludan er en karikatur av en islamkritiker. Fantasien begrenser seg til å fyre opp Koranen med baconskiver. Det er en like tom ytring som å skrive bæsj og promp i et kommentarfelt på Facebook.

Desssverre har han oppnådd det motsatte av hensikten:

  • Tyrkias president Erdogan har fått en sak som kan vinne valget.
  • Reaksjonene har styrket Tyrkias innflytelse i Nato.
  • Sverige må krype ytterligere for å bli Nato-medlem.
  • Koranen-brenningen får true Sveriges sikkerhet.

Samtidig kan ikke alle andre Nato-land finne seg i å bli utpresset av Erdogan. Spiller han for høyt, må resten av Nato innlemme Sverige i en forsvarspakt uansett hva Tyrkia måtte mene.

Fotballsupporterne er mer sarte enn muslimene

Inspirert av Fredriksstad Blad har Nettavisen begynte å moderere vårt kommentarfelt etter vanlig norsk høflighet (eller norske verdier, som noen vil si). Vi har stor takhøyde for meninger, men slår ned på uhøflighet og forsøk på å ta mannen, og ikke ballen. Det har åpnet for at flere vil delta i debatten, samtidig som det er hyggeligere for alle å diskutere.

En annen inspirasjon er reglene på norske fotballbaner. Av sikkerhetsmessige grunner blir tilskuere som har på seg supportereffekter plassert sammen med tilhengerne av eget lag for å stagge gemyttene. Det gjør det hyggeligere å være på fotballkamp.

Det er heller ikke lov for spillerne å løpe demonstrativt opp foran motstandernes supportere for å triumfere eller håne dem - av samme grunn, nemlig hensynet til sikkerheten.

Når nasjonale hensyn står på spill, er det tunge grunner for å nekte klovnen Rasmus Paludan å brenne Koranen foran den tyrkiske ambassaden og være en nyttig idiot for Erdogan.

Kødhoved!