Gå til sidens hovedinnhold

Danskene får klar beskjed om jobb og korona. Nå må Erna si det samme

Smittevernhensyn? Check! Produktivitetshensyn? Not so much ...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens meninger.

På sin seneste pressekonferanse ga statsminister Erna Solberg god informasjon om smittevernstiltak, og ba oss om å «sette det sosiale livet på vent i minst to uker». Der stoppet Ernas budskap.

Dette sto i kontrast til hva jeg hadde hørt Ernas danske kollegas pressekonferanse om det samme temaet et par dager tidligere.

Og er det noe jeg spesielt har lagt merke til i denne korona-kommunikasjonen, så er det at danskene alltid er først.

Les også: Frp vil kalle inn soldater på grensen for å stoppe importsmitte

Maner til høy produktivitet

I sin presentasjon la danskenes statsminister Mette Frederiksen i likhet med Erna Solberg frem smittevernstiltak. Men i motsetning til Erna, viet Mette stor oppmerksomhet til viktigheten av å holde produktiviteten høy.

Mette slo fast:

- Det er en nedlukking av det sosiale liv, men det er ikke det samme som at vi setter Danmark i stå. Mange mennesker vil arbeide hjemmefra igjen, og dere bidrar til å holde bedrifter, organisasjoner, eller det offentlige gående.

Deretter ba hun danske bedrifter om å holde aktivitetsnivået oppe, før hun la til:

- Med denne balansen forsøker vi å banke smitten ned, samtidig med at vi selvfølgelig skal holde gang i samfunnsøkonomien!

Her kan du lese flere innlegg av Trine Larsen.

Budskap som treffer

Jeg vet ikke med deg, men et slikt budskap treffer meg!

Det maner til kamp, sveiser oss sammen, og tar egenhendig pusten fra eventuelle argumentasjoner om at tiltakene ikke tar hensyn til økonomien.

Her på bjerget skal Erna ha for at hun nevnte arbeidslivet under en tale i november, men det var kun i forbindelse med støtteordninger til bedriftene som sliter mest.

Jeg synes det er synd at Erna kaster bort muligheten til å ikke bare be oss om å holde oss i ro, men også holde samfunnshjulene i gang.

Les også: Skal du lykkes som leder, bør du se til Erna heller enn Donald

Som lyttere klarer vi å holde to tanker i hodet samtidig.

Det gjør Mettes tale så inderlig klar for meg.

Ord blir fort til handling

Det kan virke trivielt å fundere over statslederes ordbruk. Men, som Donald Trumps eksempel nå nylig så krystallklart har bevist, blir ord og retorikk fort til handling!

Les også: Ønsker å ødelegge for Trump for evig og alltid

Pressekonferansene er nå regjeringens viktigste talerør. Gitt at konserter og teatre er stengt ned, er konferansene kanskje de siste gjenværende arrangementene her i landet som virkelig får opp pulsen blant tilhørerne.

Hele landet benker seg foran skjermene, og hører oppmerksomt på hvert ord og hver vending statsministeren leverer. Da er det viktig at budskapet er bunnsolid, og at det norske folk går fra pressekonferansen både informert og inspirert.

Pengebingen må ikke bli en sovepute

Heller enn å kun fokusere på støtteordninger når det kommer til arbeidsliv, bør Erna altså pirke litt i oss. Vi er heldig som har en pengebinge andre land - inkludert Danmark - bare kan drømme om.

Les også: Korona vil forandre måten vi jobber på for alltid

I en pandemi må den ikke bli en sovepute for politikerne. Jeg vet godt hvor hardt norske bedrifter nå arbeider for å fortsette å skape verdier. Dette er desto viktigere gitt SSBs nye tall som viser nedgang i økonomien.

Da hadde det vært til pass med en formaning fra sjefen sjølv!

Kommentarer til denne saken