Gå til sidens hovedinnhold

De gørrkjedelige skolevalgenes tid er over. Dessverre

Nå har skoleåret startet for fullt, og med det er også årets skolevalgkamp i gang. Det nye av året er at ungdomspolitikere får et tilbud om bistand fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Grunnen er den store mengden hets de blir utsatt for.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

(Nordnorsk debatt)

Jeg kan ikke huske noe som var kjedeligere enn skolevalgene da jeg gikk på skolen. Å se maling tørke var adskillig mer spennende enn skolevalgkampene. De kokte som regel ned til noen svette og nervøse kids, som snakket om skatter og avgifter i en svett og illeluktende gymsal - ting som vi andre svette kidsa ikke brydde oss særlig mye om.

Mye har endret seg siden da.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

For det første så er ungdommen i dag både bedre informert, mer engasjert og trolig dyktigere enn vi var.

For det andre så blir dagens ungdom lyttet til av mange flere enn sine egne jevnaldrende. Og de forventer i stor grad at folk tar dem på alvor. De mestrer sosiale medier og kommuniserer på plattformer som deres egne foreldre ikke er i nærheten av å forstå seg på.

De forstår kraften i visuell historiefortelling - de har blant annet sett Greta Thunberg bevege en hel verden med det.

De er også en generasjon som er vant til å være i et offentlig lys. Der deres egne foreldre kanskje kunne få et bilde i avisa ved store anledninger, har dagens unge en omfattende portefølje av statusoppdateringer og selfies lenge før konfirmasjonsalderen.

Det er ungdommen som virkelig kan bevege seg i denne verden, som kan gjøre seg hørt. Og det er åpenbart truende for mange.

Det er mange som opplever dagens unge, engasjerte som en trussel. Og er mer enn villige til å true, presse og hetse dem i sosiale medier av den grunn. PST ser så alvorlig på det at ungdomspartiene får et tilbud om bistand på lik linje med voksne politikere og myndighetspersoner. Det er jo helt vanvittig at vi har kommet så langt.

Og det er krevende for demokratiet: En rapport fra Likestillings- og diskrimineringsombudet viser at to av tre oppgir at tonen i debatten gjør at de vegrer seg for å skrive en kommentar. Kvinner vegrer seg i større grad enn menn, og yngre mer enn eldre. De fleste hatefulle kommentarene folk har mottatt handler om politisk holdning, men kvinner opplever markant mer hets på grunnlag av kjønn enn menn. Mange mottar også hets på bakgrunn av etnisitet, nasjonalitet eller hudfarge. De under 30 år er mest utsatt.

Les også: Erna Solbergs hodepine er bortkastede stemmer på borgerlige minipartier

De kjedelige skolevalgkamper fra mine skoledager fortoner seg i dag som en demokratisk oase, et eventyr innpakket i myke bomullsskyer. I dag kan ungdomspolitikere fra hele spektret - fra Grønn Ungdom til FpU - melde om sjikane, hets, seksualiserte meldinger og generell skittkasting i sosiale medier.

Det at vi alle har ansvar for at våre ungdommer skal kunne ytre seg fritt uten frykt for sjikane fra voksne er selvsagt. Skolevalget er en viktig del av demokratiopplæringa i Norge. Det er åpenbart at mange som hetser unge mennesker på nett mangler denne grunnleggende opplæringa selv. Eller ikke bryr seg nevneverdig om demokratiet som sådan.

Men det som er mest forsmedelig med alt dette, er at ungdomspolitikerne til stadighet blir spurt om de blir hetset og hva de blir hetset for - ikke hva de mener.

Den gode, viktige politiske debatten blir effektivt og konsekvent avsporet fordi selve sjikanen får mer mediaoppmerksomhet. Det betyr at de som truer og hetser får sette dagsordenen samtidig som ungdomspolitikernes synspunkter om viktige saker knapt blir nevnt.

En god regel for oss som jobber i media er å spørre de unge hva de mener og hvorfor, i stedet for å stadig terpe på spørsmål om debattklimaet.

Les mer fra Norsk debatt her

En god anbefaling til de vettuge voksne er å engasjere seg i kommentarfeltene - vi kan ikke overlate trådene til de som snakker styggest, bare fordi det er ubehagelig for oss å stikke oss frem.

En god trøst for alle engasjerte unge mennesker er at folk som forminsker barn og unges engasjement alltid ender opp på feil side av historien.

Kommentarer til denne saken