KJETIL REKDAL (53) har alltid sagt det han mener uten blygsel og frykt konsekvenser, og de siste årene har han gjort det som trener og fagmann på VGTV. Det samme har Ståle Solbakken (54), men uten et mediehus som kanal.

De har stemmer som blir hørt, verdsatt og respektert – uavhengig av ståsted.

Når det kommer til faget fotball vet de også veldig godt hva de snakker om.

Men stoltheten deres er sårbar, og som alle trenere liker de ikke å bli kritisert.

For media blir det fort en fest av sånt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

NÅR KJETIL REKDAL kritiserer Norge, gjør han jobben sin ut fra hvordan han ser og vurderer laget til enhver tid. Det er derfor han er i VGs studio. Når Ståle Solbakken kritiserer Kjetil Rekdal for å kritisere landslaget og de vurderingene som til enhver tid må tas, gjør han det i forsvarsposisjon fra sitt ståsted som trener. Det er på alle måter jobben hans.

Midt imellom står Norges mediehus og gliser fra øre til øre, «hva sier du til at ... », og så videre.

Lite er bedre enn litt god gammaldags kjekling mellom sterke personligheter med enda sterkere meninger.

Les også: Slår tilbake mot ny Rekdal-kritikk: – Kanskje jeg ikke burde svare ham

FOR DET ER det dette er. Kjekling for åpen scene. Faren min er sterkere enn faren din. Han løper i hvert fall mye fortere. Ømme tær blir ømmere for hver uttalelse som krysser hverandre i Norges nettmedier.

Har en av dem et glimt i øyet, er det Ståle Solbakken.

KJETIL REKDAL ER ofte blitt kritisert for at han ikke har sans for humor, og at han tar fotball for alvorlig og bokstavelig. Det første har han ved flere anledninger tilbakevist på det sterkeste. Det andre tar han som en hedersbetegnelse.

Fotball er viktig for Rosenborg-treneren, noen vil hevde det er alt.

For Ståle Solbakken er det også overordnet, men samtidig en del av noe større.

PÅ DENNE TIDA i fjor var Kjetil Rekdal trener i Hamkam. Ifølge Ståle Solbakken var det han som betalte lønna hans gjennom pengene han i flere år har bidratt med på Briskeby. Dette til orientering fra en landslagstrener med glimt i øyet. Ta den, liksom!

For en som ikke vet bedre - og med det mener jeg en som trekker Kjetil Rekdals integritet som fotballtrener i tvil - kan det virke som om han som kritiserer er ute etter jobben til han som kritiseres.

Det er ikke tilfellet.

Les også: Solbakken og Norge er herved advart

KJETIL REKDALS PROBLEM er at han ikke har glimt i øyet. Fotball er for alvorlig til det. Du kan kødde med mye, men ikke med fotball. Hva er for eksempel morsomt ved en keepertabbe? Hva er morsomt ved et tap?

Skulle denne påstanden mot formodning være feil, og jeg vet jo ikke, vil mitt umiddelbare forsvar være at ironien og den litt lettere tonen som etterlyses i enkelte av de verbale og skriftlige utvekslingene, i hvert fall ikke synes.

På den måten går også Kjetil Rekdal på de mange verbale fintene fra Ståle Solbakken.

Dette er Nettavisens spaltister

SISTE ORD UT i føljetongen «hvem pisser lengst av Rekdal og Solbakken?» er landslagstrenerens håp om at Rosenborg gjør det bra og kommer seg ut i Europa, sånn at kritiker Rekdal kan få litt internasjonal erfaring, underforstått referanser rundt det å være trener på Solbakkens nivå. I tennis ville vi kalt det et serve-ess.

Kjetil Rekdal sier det slik han ser det og hevder Norges landslagstrener er den mest hårsåre.

Ståle Solbakken analyserer faktum med en god porsjon sarkasme og spydighet.

Ingen av dem kommer til å gi seg.

I morgen kveld er det Norge-Serbia på Ullevaal med Ståle Solbakken på benken og Kjetil Rekdal i VGs studio.

To be continued ...