Når interessegrupper kjenner den deilige smaken av andres skattekroner klager de mer, ikke mindre.

I mai dumpet Vestland bondelag et lass med møkk foran kommunehuset i Førde. «Eit møkkalass til Erna. Takk for tilbodet» var budskapet.

Hvor ille var egentlig regjeringens tilbud til bøndene? Den såkalte jordbruksavtalen koster nå 17,5 milliarder skattekroner fra statsbudsjettet. Sist gang Senterpartiet var i regjering kostet jordbruksavtalen til sammenligning 13,2 milliarder. Det har altså vært en økning på 33 prosent siden da.

En kunne tro bøndene ble positivt overrasket over at de fikk mer penger ut av en Høyre-styrt regjering, enn fra partiet de selv i høy grad stemmer på. Regjeringen trodde antagelig også de kunne få seg flere venner på bygda.

Men nei, møkka spruter og bøndene rasler med høygaflene.

Inflasjonen har i samme periode vært på cirka 22 prosent, så økningen er reell.

Mye vil ha mer

Kunstnerne har kommet enda bedre ut av tiden med Ernas regjering: Norsk kulturfond får nå 40 prosent mer enn de fikk av de rødgrønne i 2014-budsjettet.

Julie Rongved Amundsen, som er redaktør for nettavisen Scenekunst.no (som hovedsakelig er finansiert av skattepenger), mener likevel hun «savner handlekraft» fra regjeringen, og at satsningen «mangler retning».

Statsbudsjettet viser vel at retningen på pengebruken utvilsomt er opp?

I september slo samme nettavis opp hvor problematisk det var at to scenekunstgrupper ikke lenger fikk være med på den mest gavmilde støtteordningen. Ikke ble det nevnt at tre nye grupper kom inn på den samme støtteordningen, som da egentlig var enda mer gavmild enn før.

Les også: Du vet du lever i Norge når et statsbudsjett dopet med over 300 milliarder kroner omtales som et «stramt budsjett»

Rasering av velferd

Hva med velferden? Det er her de store pengene ligger. Jørn Eggum, som er leder for Fellesforbundet, mente det siste statsbudsjettet var så forferdelig at det var «heldigvis det siste vi ser av Solberg-regjeringen».

Basert på tiraden hans, kan det høres ut som daværende LO-leder Gerd Kristiansen fikk rett i 2013 da hun spådde at Høyre kom til å rasere Velferds-Norge.

Statsbudsjettet viser derimot at Folketrygden, som forvaltes av NAV, nå får 552 milliarder skattekroner, mot 385 milliarder i 2014. En økning på 43 prosent, på toppen av det den rødgrønne regjeringen valgte å gi. Til sammenligning er hele det finske statsbudsjettet 640 milliarder kroner stort.

Hvor mange er i det hele tatt klar over at velferdsstaten alt i alt har fått vokse kraftig de siste åtte årene? Antagelig har flere fått med seg kutt i brillestøtten som tross alt er en mikroskopisk dråpe i det store NAV-havet, selv om den kan være viktig for de det gjelder.

Budsjettvinneren er mest misfornøyd

Miljøbevegelsen er det ultimate eksemplet som viser at økte overføringer gir mer, og ikke mindre misnøye.

Miljøstiftelsen Zero har gitt regjeringen «miljøslakt», Naturvernforbundet mener regjeringen «ikke tar natur- og klimakrisa på alvor»,«handlingslammet» har dommen vært fra Fremtiden i våre hender, miljøorganisasjonen Spire forteller at regjeringen har valgt bort å satse på klima mens Natur og ungdom mener miljøsatsningen er «uinspirert».

Blant de tårevåte historiene om hvor forferdelig regjeringen har vært på miljøområdet er det lett å glemme at pengebruken til klima- og miljødepartementet har økt fra seks til 17 milliarder siden 2014.

En økning på 184 prosent!

På toppen av dette har også klima blitt en mye større del av bistandsbudsjettet de siste åtte årene, hvor blant annet Brasil har vært blant de største mottakerne av bistand. Selv om regjeringen der selv mener støtten har vært bortkastet.

Her kan du lese flere kommentarer fra Are Søberg

Bryt klagesirkelen

De som får mest penger er fortsatt de som er mest sinte. Det kan høres ut som et paradoks, men saken er enkel: om du opplever at klaging belønnes med penger, vil du klage mer. Med pengene du fikk for å klage kan du ansette enda flere som kan klage for deg, og dette blir en selvforsterkende klagesirkel.

Før det siste stortingsvalget lagde mange organisasjoner såkalte «velgerguider», hvor de argumenterte for hva de mente folk burde stemme. Minerva gjorde en gjennomgang av disse og fant at SV og MDG var de suverene vinnerne, mens Høyre og Frp var de suverene taperne.

Alle organisasjonene i undersøkelsen mente enten Høyre eller Frp var verst, selv om disse var de største partiene i regjeringen som har latt skattepengene regne over de samme organisasjonene og formålene de kjemper for.

Til neste gang bør borgelige politikere huske at det ikke fungerte særlig bra å kjøpe seg nye venner med kjernevelgernes penger.