Tydeligvis gjorde utblåsingen fra olje- og energiminister Tina Bru sitt til at politiet nå starter etterforskning mot netthetsen mot byråd Lan Marie Berg i Oslo.

- Nå er det faen meg nok, skrev hun på Facebook, og siktet særlig til oppstillingen som Filter-redaktør Harald Klungtveit har gjort av det som er skrevet om henne på Facebook-grupper som «Vi som er totalt imot MDG».

Her heter det blant annet:

«Riskoker'n må ut...å rett i fengsel...hvilke signaler sender dette folket...jo nemmlig at får ikke regjeringa kriminelle invandrere så kan vi bryte loven å banke de avgårde selv»

«Forbanna møkkakjæring lås henne inne å kast nøklene langt faen i vold»

«Er ikke mange hjerneceller her som er oppe å går ..Ubrukelig»

Les også: Gunnar Stavrum med klar beskjed: Send skjermdumpene til politiet

Dette er bare noen av usmakelighetene, hvorav noen - og enda verre eksempler - antakelig ligger godt utenfor lovens grenser, og som sannsynligvis kan påtales og straffes. Men apropos hjerneceller:

Hetsen mot Berg er selvsagt verst for henne. Men den ødelegger også samfunnsdebatten, men ikke slik disse folkene (mange av dem med fullt navn) synes å tro.

For de oppnår selvsagt nøyaktig det motsatte av hva de ønsker. De skyter seg selv i foten gang etter gang.

For ikke bare skaper hetsen rettmessig sympati for offeret, i dette tilfellet Lan Marie Berg. Det gjør det også vanskelig å kritisere en byråd i Norges hovedstad på helt normal måte, fordi saklige kritikere lett blir slått i hartkorn med mobberne.

Les andre innlegg i Norsk debatt

En av dem som har opplevd dette, er samfunnsdebattanten Espen Goffeng. Han skrev et nøkternt og saklig innlegg på Facebook der han påpekte at ikke all kritikk av Berg kan karakteriseres som hets eller mobbing.

Når hun for eksempel skriver et flammende innlegg mot Israels bombing av Gaza, så får hun selvsagt motbør fra den andre siden, mente Goffeng.

Han har selv vært aktiv i Israel/Palestina-debatten - vel å merke på samme side som Berg - og har fått akkurat de samme reaksjonene. For debatten om denne betente konflikten har alltid vært knallhard. Og ifølge Goffeng var eksemplene han registrerte som ble kalt «hets» i en artikkel i VG, bare vanlige argumenter og talemåter.

Innlegget til Goffeng ble også publisert i Nettavisen Norsk debatt. Nå er det han som blir hetset, selv om han kanskje ikke ville brukt det ordet - fordi mange ikke klarer, eller ønsker, å se forskjell på legitim kritikk og mobbing. Det er grovt usaklig andre veien.

Det samme har tildels skjedd med Bompengepartiet, tilhengere av parkeringsplasser i Oslo sentrum, og generelle motstandere av MDGs miljøpolitikk. Og når for eksempel VG, Avisa Oslo eller Nettavisen har formidlet skarp kritikk av Oslo-byrådets arbeid.

LES OGSÅ: Lan Marie Berg snakker ut om hetsen

Det er grunn til å minne om at Lan Marie Berg som miljø- og samferdselsbyråd i Oslo er ansvarlig for tunge satsinger i hovedstaden. Akkurat nå møter kommunen legitim kritikk både når det gjelder vannforsyningen, den nye brannstasjonen og Tøyenbadet. Slik kritikk er en viktig del av demokratiet.

Det er tre hensyn som er avgjørende her:

  • Hensynet til Lan Marie Berg og hennes famile. Det er ikke akseptabelt at en politiker skal bli møtt med denne type hets
  • Hensynet til andre lokalpolitikere, særlig kvinner og ulike minoriteter. Som samfunn kan vi ikke akseptere at grupper blir forsøkt mobbet til taushet
  • Hensynet til den viktige samfunnsdebatten, der nettmobberne gjør det vanskelig/umulig å komme med helt vanlig, saklig kritikk

Her kan du lese flere kommentarer fra Erik Stephansen.

Olav Østrem, som står bak den viktige, ferske boken Hatefulle ytringer, argumenter godt for at mange i kommentarfeltene bryter loven uten å vite det.

Samtidig har Høyesterett allerede avsagt dommer som legger klare føringer for den typen hets Lan Marie Berg er blitt utsatt for. Navnene på de mistenkte ligger i mange tilfeller åpent ute på nettet.

Det må derfor være en av kjerneoppgavene til påtalemyndigheten i et demokrati å bringe disse sakene for retten.