Da jeg kom til Norge i 1988 så jeg norske kvinner sole seg med bar overkropp på gresset og i parkene. Det var helt naturlig og det ble heller ingen avisoverskrifter. Men i dag, når de soler seg med bar overkropp, er situasjonen en annen. Det har blitt så sjeldent at avisene finner det nyhetsverdig å intervjue 24-åringer «som soler seg uten BH».

Vi må spørre oss selv om hva som skjedde. Hvorfor blir slike naturlige ting et nyhetsoppslag?

Menn med bar overkropp derimot, får ikke spalteplass. Kvinner og pupper symboliserer hennes kjønn på lik linje som en mann med bar overkropp symboliserer sitt. Og begge kan vekke erotiske tanker hos andre. Men hvorfor er det ene normalt og moralsk, og det andre unormalt og umoralsk?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Unaturlighet blir naturlig

Etter 34 år i Norge ser jeg at samfunnet beveger seg i feil retning, i en retning hvor religion har fått mer plass i samfunnet. Jeg husker da jeg snakket om hijabforbud i 2003. Da fikk jeg til svar at «det er bare 100-200 stykker som går med hijab, dette blir ikke utbredd». I dag har hijabkledde blitt en majoritet i mange bydeler og områder i Oslo. Plagget har til og med blitt integrert som en del av sykehusuniformen og vy-uniformen.

Samfunnet har fått et tilbakefall i sin moralske forståelse av likestilling. Kvinner føler seg ikke komfortable med å sitte i parken i bar overkropp, når heldekkende kvinner og skjeggete menn som ikke er vant til dette går forbi dem.

Når religion farger samfunnet og kvinnekroppen blir forbundet med med ære, skam, synd, helligdom og umoral, blir tilslutt det unaturlige det mest naturlige.

Alle spor av pupper skal dekkes

I kultur og religion har det alltid vært et skarpt skille mellom mannens kropp og kvinnens kropp. Mannen trenger bare å dekke til kjønnsorganet sitt, mens kvinnen må dekke seg til mest mulig. Dette har vært felles i de tre store religionene. I mange land har kvinner ikke lov til å vise ansiktet sitt engang. Millioner av kvinner må dekke til håret.

Les også: Vi kan ikke redde verden, men vi kan redde små jenter som vokser opp i Norge

Og i dag, i vestlige land, er det oppmerksomhetsvekkende når kvinner går i bar overkropp. Uansett hvor naturlig det er, og hvor moderne det er her, skal kvinnebryst dekkes. Jentebarn ned i fem-seks årsalder skal bruke badedrakt eller bikini med overdel. Vi ser menn som sykler, går turer, jobber i hagen, jobber på byggeplasser, i parker, på strender – alle i bar overkropp. Men kvinner som soler seg toppløse blir stadig færre. Alle spor av pupper skal dekkes til.

I mange stammesamfunn som ikke er siviliserte, går kvinner i bar overkropp og kvinnebryst ansees som naturlig. I skapelsens historie var Eva naken, og i mange ulike malerier og skulpturer fra gamle dager er kvinner nakne. Englene har vinger, men de er nakne.

Hvem har gjort kvinnebrystet til et seksuelt objekt? Og med det fått kvinnen til å skamme seg over denne naturlige, pene delen av kroppen?

I mange land blir kvinnen sammenlignet med en sjokolade eller et gullsmykke. En sjokolade eller et gullsmykke som ikke er godt pakket inn, har alle menn tilgang til. Mange av våre søstre i andre land blir fengslet, voldtatt og slått fordi de viste noen hårstrå.

Kjønnsdiskriminering på sitt verste

I Europa og USA har likestillingen kommet langt, men vi må fortsette å gå fremover. Vi må ikke sakte, men sikkert, trekke oss selv bakover fordi vi ikke kan beseire en religion med en annen. Vi må bekjempe det onde med det gode. Ikke men samme ondskap, men med humanisme.

Forskjellen på forventningene til kvinner og menn i bar overkropp er kjønnsdiskriminering på sitt verste.

Samfunnet tenker sterkt ulogisk og strekker seg langt vekk fra vitenskap og fornuft. Alle studier innen biologi og sexologi viser at kvinner har like stor sexlyst som menn. Kvinner kan også se på en mann i bar overkropp, fantasere og få lyst på ham.

Les flere kommentarer fra Lily Bandehy

Når man tenker at kvinnebryst er lystvekkende, men mannens kropp ikke er lystvekkende for kvinner, er dette diskriminering. Man påstår at kvinner ikke har de samme følelsene som menn. Hvis vi virkelig ønsker likestilling uten kjønnsdiskriminering, må vi snu og akseptere at kvinner også må kunne gå i bar overkropp der hvor menn går i bar overkropp.

For at dette skal kunne skje må kvinner bidra til å normalisere bryster. Kvinner må ikke la menn definere hva som er riktig eller galt for dem.

Selv om mannen blir opphisset, skal vi ikke bøye oss. Kvinner må kunne si «det er mitt kropp», «jeg kan vise min kropp» «jeg er stolt av kroppen min», «ingen har lov å ta på min kropp uten at jeg vil» og «jeg skammer meg ikke».

Gud har ingen pekefinger som peker på kvinner for å si at de synder. Det er religiøse ledere som har pekefingre, det er de som definerer synd og umoral. Gud har skapt kvinner fullkomment. Hvis han ville kunne han skapt oss hår- og puppeløse. Det gjorde han ikke.

Jeg går foran

Når kvinner fortsetter å bøye seg for moralsamfunnet som er skapt av menn og for menn, og kvinner dekker seg til fordi de tror noe annet er umoralsk, kan vi ikke forvente at menn aksepterer oss som to likestilte kjønn.

Dette er Nettavisens spaltister

Jeg er en bestemor. Jeg vil være et symbol for alle bestemødrene, slik at de lærer døtrene sine og barnebarna sine at en kvinnekropp har samme verdi som en manns. At en kvinnekropp er helt normal, akkurat som en mannekropp.

Jeg har holdt foredrag i bar overkropp for å si: Dette er min kropp. Jeg eier den, ingen andre. Jeg klipper gresset og bader i bar overkropp.

De som ikke liker det kan snu hodet.

Dette er mitt liv. Jeg har samme sjel og de samme behovene som en mann. Jeg er et individ og min frihet er helligere enn alle Guder og vers i alle religiøse bøker.