Jeg er en ung dame som lenge har brukt hijab og den er jeg veldig stolt av. I forbindelse med markeringen av verdensdagen for hijab vil de fleste benytte denne dagen til å skrive om sin reise, men jeg har en annen tilnærming.

Det er nemlig slik at hijab er det mest kontroversielle hodeplagget som har eksistert.

Det er det hodeplagget som stadig diskuteres i samfunnet, det hodeplagget som møter mest kritikk, det hodeplagget som er mest misforstått og det hodeplagget som mest blir forbundet med undertrykkelse.

Det er fristende å besvare all kritikken, men på verdensdagen for hijab skal jeg forsøke å belyse psykologien som ligger bak konseptet om pardah – tildekning og hijab.

Dette fordi jeg opplever at mange, selv muslimer, ikke forstår helheten av dette konseptet.

Kunne ikke brydd seg mindre

Mitt forhold til hijab er komplekst. Da jeg først begynte med hijab som 16-åring var jeg lite opplyst om hva det egentlig innebar. Siden den gang har det vært perioder i livet mitt hvor jeg har valgt å legge den til side grunnet usikkerhet i meg selv, og så etter en tid tatt den fram igjen fordi jeg har savnet tryggheten den ga meg.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Som muslim kommer det et punkt i livet ditt hvor du revurderer det meste ved deg selv. Du ser at verden utenfor ikke nødvendigvis faller sammen med den verden du har inni deg. Du ser dine venner, kollegaer og bekjente gjøre ting helt motsatt av det du har lært.

Du ser at din identitet som muslim stadig er under angrep for noe en annen har gjort, og det forventes av deg som muslim å forsvare deg overfor enhver terrorhandling som skjer.

I en verden med over 1,9 milliard muslimer har du muslimer med forskjellige etnisiteter, hudfarger og kulturer. Hva får oss til å tro at de alle praktiserer islam likt?

Folk forstår læren ut fra deres egne forutsetninger, og evner de besitter – noen er nysgjerrige og søker etter svar, mens andre kunne ikke brydd seg mindre. De som kritiserer bruk av hijab er ofte de som ikke har satt seg inn i læren, de har ikke forsøkt å forstå psykologien bak det.

Dette gjelder både utenforstående, men også muslimer som mener at hijab ikke hører hjemme i det 21. århundret.

Koranen gjør ikke forskjell på mann eller kvinne

Islam er en universell religion for hele menneskeheten og for enhver tid. Islam gir både veiledning til enkeltmennesket og til samfunnet ved å innføre regler som er til samfunnets- og individets beste.

Islam vektlegger forholdet mellom kropp og sinn, det betyr at våre fysiske handlinger påvirker vår åndelige tilstand. Dermed tillater islam kun det som er til det beste for kroppen og sjelen.

Et av målene for islam er å opprettholde den moralske tilstanden i samfunnet og for å oppnå det har islam kommet med konseptet om Pardah.

Les også: Tydeligvis verre å brenne en bok enn å karikere Muhammed

Pardah er islams lære om hijab (tildekning) og segregering av kjønnene. Det er verdt å merke seg at veiledningen om pardah kom først til mannen og deretter til kvinnen. Allah sier i Koranens kapittel 24, vers 31:

«Si til de troende menn, at de skal senke sine blikk (når de møter andre kvinner), og bevare sin kyskhet. Dette er renere for dem. Sannelig er Allah vel vitende om det de gjør.»

Kyskhet er et ord som omfavner ganske mye, men i korte trekk handler det om å vokte sitt blikk, sine tanker, ord, handlinger og sine seksuelle lyster. Dette verset fungerer litt som en garanti på at dersom menn ikke handler etter reglene for pardah står de til ansvar overfor Gud.

For en troende er dette en stor sak da man ønsker å være blant de som er lydige overfor Gud. Videre i kapittel 24, vers 32 står det følgende:

«Og si til de troende kvinner, at de (på samme måte) skal senke sine blikk (når de ser fremmede menn), og bevare sin dyd og ikke åpenbare deres (naturlige og kunstige) skjønnhet, unntatt det som ikke lar seg skjule, at de skal trekke deres hodeplagg over deres bryster og ikke vise deres skjønnhet … Og vend dere til Allah alle sammen, dere troende, for at det må gå dere vel.»

Koranen gjør ikke forskjell på mann eller kvinne. Den samme sømmeligheten er pålagt både mannen og kvinnen, og denne sømmeligheten skal sørge for at samfunnets moralske standard blir oppretthold av begge kjønnene.

Beskyttes fra farer i samfunnet

Alle regler og veiledninger som er gitt menneske gjennom Koranen er kun gitt for menneskets beste, og hijab er en del av dette.

Ved å dekke til kroppen beskytter man seg selv fra farer i samfunnet, og man beskytter sitt hjerte mot urenheter, det vil si urene tanker, språk, handlinger og lyster.

Dette konseptet er tydeligvis det mest forvirrende og vanskelige å akseptere for det vestlige samfunnet.

For her i Vesten blir pardah tolket som at mannens seksuelle lyster er så sterke og ukontrollerte at kvinnen må «gjemme» seg bak sløret, og ikke gå ut av husets fire vegger. Men det stemmer overhodet ikke.

Les også: Dansk kjøtthode truer svensk sikkerhet

Islam har lagt føringer for at et rent moralsk samfunn skal kunne eksistere der kvinner og menn kan leve i harmoni med hverandre. Ved å innføre institusjonen om pardah legger islam føringer for at kvinnen kan følge seg trygg i samfunnet fordi nå er det ikke bare kvinnens ansvar å opprettholde moralen i samfunnet, men også mannens ansvar å holde seg unna de handlinger som strider med institusjonen om pardah.

Vi ser også at i dagens samfunn er det et enormt stor kroppspress blant kvinner og menn. Det enorme kroppspresset har medført at mange sliter psykisk.

Mange utvikler spiseforstyrrelser for å opprettholde en kroppsfasong. Unge jenter og kvinner bruker masse penger på å ta operasjoner for å oppnå den antatte perfekte kroppen for å så sitte igjen med gjeld. Sanger selger bare når teksten handler om kvinnekroppen, og musikkvideoer går viralt når den har halvnakne damer i seg.

Kvinner er gjort om til objekter som skal brukes og selges. Islam legger føringer for at kvinner i samfunnet skal bli anerkjent for deres personlighet, evner og talenter, og ikke bli sett på som et objekt.

Min verdi måles ikke av utseende mitt

I Vesten har konseptet om «frihet» sine egne utfordringer. På den ene siden har kvinnen fått sin frihet i form av at hun kan gå med hva hun vil, men ingen har sørget for å ta en prat med mannen i samfunnet om hvordan han skal forholde seg til dette. Denne friheten har mer lidelse enn nytte i seg.

Les også: 10 gode grunner til å forby barnehijab

Min verdi som kvinne kan ikke måles av utseende mitt eller hvor lite eller mye klær jeg har på meg.

Min verdi som kvinne ligger i de verdier jeg har, de tanker jeg har, de evner jeg besitter, hvordan jeg behandler mine medmennesker og hvor rent mitt hjertet er.

Det er slik føringene for pardah fungerer for samfunnet, der alle tar forholdsregler for å opprettholde den moralske standarden i samfunnet. Jeg har troen på at dersom hvert menneske hadde begynt å ta ansvar for å opprettholde et rent sinn og bevart sin kyskhet og dyd, hadde vi klart å bekjempe mange av de problemer som eksistere i samfunnet i dag.

*Nettavisen kjenner identiteten til kvinnen bak debattinnlegget.