I etterkant av den forferdelige terrorhendelsen og 22.-juli talen til vår statsminister, Jonas Gahr Støre, har jeg fulgt med på hva som har blitt skrevet i media.

Flere kjente personer med norsk-muslimsk bakgrunn, som for eksempel den nye lederen for den frivillige skeive muslimske organisasjonen Salam Omar Orhan Akhtar, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd Norge Mustafa Mahmood, Høyre politiker Arina Amir, styremedlem i muslimsk dialognettverk Basim Ghozlan, er blant dem som har kritisert Støres 22. juli-tale.

Disse vrangleser Støres tale – med intensjon.

22. juli-talen i fjor var rettet mot høyresiden, hvor Støre ba høyresiden om å ta rydde opp i høyreekstremt tankegods. I år ble den betimelig rettet mot radikal islam, det være seg moderate moskeer, aktivister, politikere, eller ulike frivillige muslimske organisasjoner.

Les også: Det er viktig og riktig av statsministeren å nevne moderate muslimer i sin 22. juli-tale

Kildene til homohatet

Det finnes mange utredninger og undersøkelser både fra Norge og fra utlandet, hvor konklusjonen er at homofiendlighet og homohat er betydelig høyere blant innvandrergrupper, og da særlig blant religiøse og muslimer, sammenlignet med majoritetsbefolkningen.

Fafos undersøkelse fra 2021 viser at bare 21 prosent av pakistansk ungdom i Norge mener homofil er greit. Til sammenligning mener 82,1 prosent av norsk etnisk ungdom dette.

Det finnes også de som hevder at den forferdelige masseskytingen ikke har noe med islam å gjøre. Å hevde dette er i beste fall naivt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Kildene til homohatet finnes i både Koranen og haditene.

Storsamfunnet og kirken selv i Norge, har over mange tiår jobbet med holdninger i kristen-Norge. Det er også slik at kristne i Europa sjelden utfører religiøst motiverte terrorangrep.

Det er tonedøvt å ikke stille de samme kravene til alle trossamfunn i Norge, og er en botsøvelse vi bør praktisere daglig.

Tar til motmæle

Det som er bra, er at det på den andre siden også finnes kjente og kloke politikere med muslimsk bakgrunn som Mahmoud Farahmand fra Høyre, Abid Raja fra Venstre, Hadia Tadjik fra Ap, og Abdullahi Mohamed Alason fra Ap, som tar til motmæle mot kritikken som Støre har fått i etterkant av talen sin 22. juli. Alason skriver i sin kronikk 26. juli meget presist:

«Vi muslimer har også makt. Den må vi bruke når vi ser at andre hater folk for å være den de er. Akkurat det samme forventer både jeg og statsministeren av alle andre som bor i Norge. Hvorfor skulle det være andre krav til muslimer?»

Holdningsrettet arbeid

Jeg vil oppfordre det statsfinansierte prosjektet Salam om å jobbe mer strategisk og langsiktig dialogbasert mot moskeene rundt omkring i landet, der de tar opp temaer knyttet til LGBTQ+. Hvorfor skulle de ellers motta tilskudd for å være en muslimsk homoorganisasjon om ikke for å gjøre nettopp det?

De er de første som burde være på linje med Støre.

Les mer fra Norsk debatt

En ting er skolene, noe helt annet er moskeene eller voksenopplæringene. Å etablere kontakt med Islamsk Råd Norge, og Muslimsk Dialog Nettverk, som er paraplyorganisasjonen til moskeene, er et godt sted å starte.

Fra min tid som minoritetsrådgiver, har jeg selv tatt kontakt med Salam og invitert dem til å holde foredrag for elever og lærere på ungdom- og VGS skoler. Det kan varmt anbefales fordi de med muslimsk, religiøs eller skeiv bakgrunn kan nå inn til de unge med norsk- muslimsk bakgrunn på en annerledes måte, hvor man slipper å måtte bli anklaget for såkalt islamofobi eller rasisme.

Dette holdningsrettede arbeidet kan de også gjøre sammen med Skeiv Verden, dersom det skulle skorte økonomisk.