På Debatten på tirsdag var temaet «nekter å være norsk». Tidligere kulturminister Abid Raja og kommentator fra VG, Shazia Majid, fortjener ros for å kjempe for å utvide begrepet «å være norsk» til å inneholde folk fra alle raser, religioner, hudfarger, legninger og kulturer.

Debattredaktør fra Avisa Oslo, Fawad Ashraf, var derimot oppgitt og ville ikke kalle seg norsk lenger, etter å ha skrevet en artikkel med tittelen «Norsk nok for de svina».

Han brukte som eksempel at han, på reise til England, fikk spørsmål om hvor han kom fra. Da kunne han svare at han kom fra Norge, uten å få noen ytterligere spørsmål. Men i Norge derimot, er det vanlig å spørre om flere detaljer om hvor en kommer fra. Han hadde også hatt dårlig erfaring med en politimann som hadde slengt en rasistisk bemerkning etter ham.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Minst rasistisk i verden

Norge er det minst rasistiske landet i verden. Men Norge er ikke en innvandrernasjon som USA, eller en nasjon med et mangehundreårig mangfold som England. Men vi er på vei dit, og vi må kjempe i et par generasjoner til for å utvide begrepet «norsk».

Jeg reagerer imidlertid veldig sterkt på at det ikke var noen etnisk norske tilstede i Debatten. Etniske nordmenn ble derimot redusert til en karikert homogen masse som går Birken og spiser Kvikk Lunsj.

Jeg reagerer også sterkt på at VG-journalist Xueqi Pang kalte sine intervjuobjekter for modige, som alle var lyse i huden og hadde innvandrerbakgrunn, men samtidig hadde stygge fordommer mot det norske storsamfunnet.

Norsk kjæreste, ikke norsk kone

En av dem hun har intervjuet er Edin Bešić. Han er født i Norge og har to bosniske foreldre. For Bešić er det helt utenkelig å gifte seg med en norsk kvinne, forteller han i et intervju i VG.

– Med tanke på mine meninger og tanker hadde jeg ikke klart å bo med en norsk dame. Du kan spørre de fleste bosniske gutter og jenter. Jeg er ikke den eneste.

Hvorfor ikke?

– Jeg kan sikkert ha norsk kjæreste, men ikke norsk kone.

«Norsk dame», hva er det?

– Jeg har bestemt meg. Jeg har ikke lyst på norsk dame, både på grunn av språket, religion, kultur og meninger, men også fordi familien ikke ville ha akseptert det. De er også veldig opptatt av at jeg skal ha en bosnisk dame. Det er litt press utenfra.

Utelukker du da alle andre folkegrupper?

– Jeg er bosnier. Jeg kan godt ha en tyrkisk eller marokkansk kjæreste, men da må hun være muslim og lære seg bosnisk.

Les flere kommentarer fra Mina Bai

Han brukte grusomme erfaringer fra Bosnia som bakgrunn. Men det finnes også mange flyktninger med verre erfaringer enn ham. De bruker ikke disse erfaringene som unnskyldning for sine fordommer. Mannen bak disse utsagnene mener at det er mye rasisme blant nordmenn i Norge. Han sier det slikt:

– Folk er veldig fordomsfulle. Nordmenn sier at de ikke er rasister og godtar alle, men vi har veldig mye skjult rasisme i Norge.

Dette er ikke en enveisgate

Vi har heldigvis frihet og ytringsfrihet i Norge. Det er helt greit for noen å si at vedkommende ikke føler seg norsk, eller har lyst til å bli kalt norsk, eller til og med ikke vil ha norsk ektefelle.

Det som derimot er problematisk er å rose slike uttalelser som modige, slik VG-journalisten gjør, uten å stille et eneste kritisk spørsmål når intervjuobjektet sprer grupperenhetsteorier hos Norges største avis og senere på TV-skjermen.

Norge har forandret seg og blir mer og mer mangfoldig. Men, dette er ikke en enveisgate. Slike uttalelser hvor innvandrere ser ned på nordmenn var en gang stuerene i mange innvandrermiljøer - og er det dessverre fremdeles i noen innvandrermiljøer. De bør motsies og kritiseres.

Vi kan ikke akseptere fordommer mot innvandrere fra storsamfunnet, like lite som vi kan akseptere fordommer mot etnisk norske. Vi kan ikke snakke om mangfold som går kun den ene veien.

Les mer fra Norsk debatt

Norge har forandret seg

Som kvinne reagerer jeg sterkt når Edin sier at han kan ha norsk kjæreste, men ikke norsk kone.

Ville det vært lov for en nordmann å si høyt at han ikke vil gifte seg med en innvandrer? At det er greit å ha sex med innvandrere, men når han skal gifte seg skal kona vært norsk og kristen?

Det er på tide å skjønne at Norge har forandret seg. Dette gjelder også for innvandrere og de med innvandrerbakgrunn som dyrker sine fordommer i fred.

Og for mediefolk som roser dem på TV-skjermen.