Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

NYC er en by i villrede. På litt over et år har den mistet 33.000 borgere til Covid-19, sett arbeidsledigheten passere 20 prosent, opplevd store Black Lives Matter-protester og hatkriminalitet mot asiater.

Nå opplever byen en voldsbølge som for eldre beboere, som husker det utrygge New York fra 80-tallet, oppleves som et gufs fra fortiden.

Dette påvirker velgerne som i natt gikk til urnene for å velge ny borgermester.

Der sa de, for å bruke kjente, amerikanske uttrykk, nei til «Defund the Police» og ja til «tough on crime».

Les også: Gerrymandering tvinger frem skitne triks fra begge sider

Rettere sagt skulle demokratene velge sin kandidat. Men i en by hvor demokratene dominerer betyr dette i praksis å velge borgermesteren.

Valgresultatet er ikke endelig, da poststemmene ikke telles opp før den 29. juni, men tidligere republikaner og politimann Eric Adams leder med en nært komfortabel margin.

Defund the Police-bevegelsens ønske om å flytte penger fra politidepartementer over til forebyggende tiltak fikk fart på seg etter drapet på George Floyd sommeren 2020.

Defund the Police er nært tilknyttet Black Lives Matter-bevegelsen, og har nærmest blitt et folkekrav blant unge sosialister og såkalte progressive på venstresiden i USA - de som er overrepresentert på Twitter og underrepresentert i valglokalene.

Les også: Trump-trøbbel: Nå jakter de på livvakt

Eric Adams, som så langt leder valget med 10 prosentpoeng, har ikke lagt skjul på at han ikke kan fordra denne gruppen.

Han er nå en moderat demokrat som appellerer til eldre velgere og minoriteter i bydelene utenfor Manhattan.

Adams har raljert mot unge, liberale tilflyttere.

– Dra tilbake til Iowa eller Ohio. New York City tilhører de som var her og gjorde byen til det den er, sa han i januar.

I valgkampen har han brukt politibakgrunnen for det den er verdt, og lovet å få ned kriminaliteten i byen.

Det foreløpige resultatet

New York bruker preferansevalg for første gang. Velgerne kan rangere opptil fem kandidater, og stemmen din flyttes nedover lista dersom din kandidat ryker ut.

Opptellingen skjer i flere runder, hvor den med færrest stemmer til enhver tid elimineres. Vinneren er den som til slutt passerer 50 prosent.

Slik er det foreløpige resultatet:

31 % Eric Adams, bydelsleder i Brooklyn.

22 % Maya Wiley, aktivist og advokat.

20 % Kathryn Garcia, tidligere toppbyråkrat som fikk meget god mediedekning med sitt image som løsningsorientert pragmatiker, inkludert støtte fra New York Times.

12 % Andrew Yang, tidligere presidentkandidat som lenge ledet på målingene.

Valganalytiker Nathaniel Rakich oppsummerer resultatet kort og godt på Twitter.

– Veldig klare stridslinjer i kveld. Adams vant svarte og latinos utenfor Manhattan. Wiley vant hipstere i Brooklyn og Queens. Garcia vant Manhattan-eliten, og Yang vant asiater og ortodokse jøder.

Det er for tidlig å slå fast at Adams vinner. Det finnes en liten sjanse for at Garcia kan ta det, men Adams er storfavoritt per nå.

Resultatet etter første runde blir klart 6. juli, da poststemmene blir lagt til. Disse vil trolig være bedre for Garcia enn Wiley. Deretter kommer det endelige resultatet godt uti juli.

Lederen etter første runde har kun tapt 3,8 prosent av alle preferansevalg i USA.

Støttet av AOC

To kandidater i borgermestervalget ønsket å ta penger ut av NYPD-budsjettet.

Den mest aktive Defund the Police-stemmen var Dianne Morales, som ønsket å halvere NYPDs budsjett.

Den mer moderate Maya Wiley ønsket «kun» å kutte NYPD-budsjettet med 1/6-del, eller én milliard dollar.

Les også: Denne Trump-kritikken var svært uvanlig og ble aldri offentlig kjent: - Dette er helt for jævlig

Morales lå lenge på 10 prosent, men falt som stein på målingene da hennes sterke bånd til privatskoler ble kjent samtidig som hun nektet valgkampansatte å danne en fagforening.

To progressive dødssynder på én gang, der altså.

I natt har hun fått litt under 3 prosent av stemmene.

Wiley, kjent som kommentator på MSNBC, vant til slutt fram som venstresidens kandidat.

Hun fikk en sen støtteerklæring fra Alexandria Ocasio-Cortez, mens Bernie Sanders, som Wiley har hatt et lunkent forhold til, valgte å avstå fra å støtte noen som helst. Sjelden kost for han å være.

Wiley vaker på litt over 20 prosent av stemmene så langt. Trolig for lite til å nå opp til slutt.

Kriminalitet var sak nr. 1

Kriminalitet og trygghet er den klart viktigste saken for velgerne i byen. 1/3 har dette som sin viktigste sak, ifølge en måling fra New York Post, mens boligpolitikk på andreplass kun var viktigst for 10 prosent.

Minoriteter er mer bekymret enn hvite, viser målingen, og disse velgerne foretrekker kandidatene som har tatt mest avstand fra Defund the Police. Svarte og latinamerikanere støtter Adams i stor grad, mens Andrew Yang er populær blant asiater og jøder.

Grov kriminalitet har økt voldsomt i New York City det siste året. Dette har blitt et så stort problem i USA at president Joe Biden holder tale om det denne uka.

Les også: Nord-Korea: Må være klar for både samtale og konflikt med USA

Tre av de fire tetkandidatene - Adams, Garcia og Yang - sa klart nei til Defund the Police-bevegelsen, og særlig Adams og Yang gjorde seg svært upopulære på venstresiden av partiet, delvis på grunn av dette.

Velgere i de mest mangfoldige bydelene - Bronx, Brooklyn og Queens - er mest bekymret for kriminaliteten. De samme gjelde fattige over rike.

Kun 26 prosent av velgerne på Manhattan hadde kriminalitet som sin hjertesak i dette valget. I Bronx, som har slitt mer med vold og skytinger, var tallet 35 prosent.

38,7 prosent av byens fattigste - de som tjener under $20,000 i året, hadde kriminalitet som sin viktigste sak.

Defund the Police- og Black Lives Matter-bevegelsene setter fokus minoriteters rettigheter, og er populære i sosiale medier og blant aktivister. Men valget i NYC viser at disse bevegelsene ikke står i høy kurs når kriminaliteten øker.

Det understrekes nå av at New York City ser ut til å velge en tidligere politimann som stilte til valg på å rydde opp i gatene, som sin neste borgermester.