Med mitt norske pass, samt vaksinesertifikat som jeg enkelt skriver ut fra helsenorge.no, er jeg velkommen til Danmark.

Med begge stikk i armen kan jeg reise fritt rundt i Danmark, uten å gå i karantene eller isolasjon. Det er gjeldende regler i Danmark per 23. mai 2021.

Venter på en løsning fra EU

Men når jeg kommer tilbake til Norge må jeg i karantenehotell, med mine to stikk og bortimot null fare for å spre smitte. I tillegg må jeg stille med en dokumentert test tatt i Danmark, samt teste meg på nytt i Norge.

Dette begrunnes fra både helseministeren og justisministeren med at man ikke har en digital og verifiserbar løsning for et koronasertifikat. Man venter på en løsning fra EU.

Norge venter, Danmark handler raskt.

Føler meg som Josef K

Er ikke mitt pass og vaksinasjonsbeviset fra den digitale appen helsenorge.no godt nok? Jeg føler med som Josef K i «Prosessen» av Franz Kafka. Tiltalt, dømt og straffet - uten å vite for hva.

Dette virker meget merkelig. Man kan lure på om det finnes en skjult begrunnelse for å internere fullvaksinerte?

Kravet om karantenehotell begrunnes ikke med at jeg kan være smittebærer, men snarere med at den digitalt verifiserbare løsning enda ikke er på plass.

Men når den omsider kommer på plass er vi vel nødt til å ha en løsning for de som ikke så lett håndterer digitale ordninger, eller ikke har en smart telefon?

Danmark gjorde det enkelt

I Danmark kreves det et norsk pass og en utskrevet vaksinasjonsattest som vises foran øynene til en dansk politi, som på god dansk smiler og sier et hyggelig «velkommen til Danmark».

Tilbake i Norge er regelen at vi blir internert på karantenehotell.

Det er lenge siden tanken om et vaksinepass var fremme for første gang. Jeg vet ikke hvor lenge siden, men helt sikkert lenge nok til at mange undrer seg over hvorfor det må ta så lang tid å få det etablert.

Koronatiden startet tidlig i 2020. Men behovet for koronapass ser ut til å ha kommet brått på, særlig på den norske regjeringen.