Gjennom de siste par årene har ulike danske medier påvist at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en årrekke ga amerikanske myndigheter mer eller mindre fri adgang til å drive med tapping av datatrafikk og telefonsamtaler som gikk via landets kabler. Ikke bare danske, men også norske, svenske, franske og tyske politikere fikk kommunikasjonen sin overvåket av National Security Agency (NSA).

Suspendert

Reaksjonen den gangen var – i manges øyne – krass, da kontrollorganet «Tilsynet med Efterretningstjenesterne» i august 2020 sendte ut en pressemelding - der ledelsen for etterretningstjenesten ble beskyldt direkte for å ha ført tilsynet bak lyset – OG utsatt danske statsborgere for «risiko» gjennom ulovlig NSA-overvåking.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Lars Findsen og fire andre FE-toppsjefer ble permittert på timen - mens tre lagdommere gjennomgikk beskyldningene mot dem. Konklusjonen på denne kommisjonens arbeid ble offentliggjort den 13. desember i fjor – og konkluderte med en total frikjennelse av alle fem.

I varetekt

Men det som mediene ikke hadde noen legal måte å informere offentligheten om – var at Lars Findsen og tre andre på dette tidspunktet hadde tilbrakt en uke i varetekt. Kjennelsene ble avsagt bak «dobbelt lukkede» dører i forhørsretten og gikk ut på at varetektsfengsling, siktelse og navn på de mistenkte var strengt forbudt å offentliggjøre.

Men saken sto omtalt i rettsboka, og det gikk selvsagt ikke mange timene før «alle» i den københavnske medieverden visste hva som foregikk.

Fortsatt fengsling

De tre andre er i mellomtiden satt på frifot, men Lars Findsen ble mandag fremstilt for forlengelse. Han hilste smilende på de fremmøtte journalistene og ba dem sitere ham på at han er uskyldig og ønsker at siktelsen nå må bli offentlig kjent: «Dette er vanvittig.»

Findsens advokat fikk ikke gjennomslag for et krav om at både saken og siktelsen gjøres kjent.

Les også: Jeg opplever at folk bare forsvinner

Men det er kjent at den permitterte FE-sjefen – og tre andre - blir beskyldt for å ha forbrutt seg mot den alvorligste spionparagrafen – nemlig Straffelovens paragraf 109 som har en strafferamme på tolv års fengsel – for å «røpe statens hemmelige forhandlinger, rådslagninger eller beslutninger» overfor fremmede makter. Mer konkret, skal de «uberettiget» ha levert videre «høyt klassifiserte opplysninger fra etterretningstjenesten».

«Landsforræderi»

Paragraf 109 – som ikke har vært benyttet på over 40 år – handler om «landsforræderi, spionasje eller annen ulovlig etterretningsvirksomhet». Så her blir det lagt i ovnen til et juridisk grillparty med en temperatur som danskene ikke har opplevd siden etterkrigstidens oppgjør med datidens svikere.

Det er i mellomtiden blitt kjent at mange københavnske sjefredaktører medio desember fikk besøk av sjefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET) – altså sikkerhetspolitiet – og den fungerende FE-sjefen, som – godt innpakket – truet dem med ubetinget fengsel for å publisere statshemmeligheter. NSA-skandalen skal ha blitt nevnt konkret, melder blant andre avisen Politiken.

Nå blir det også kjent at åtte danske journalister i løpet av de siste ukene har fått meddelelse om at de i nærmeste fremtid skal møte til avhør omkring avsløringer de har begått.

Skrekk og advarsel

Og NÅ begynner vi kanskje å se konturene av hva denne saken egentlig handler om – nemlig en god gammeldags heksejakt. Brysomme journalister skal stoppes – og alle andre skal få se hvor galt det går for den som bryter paragrafer og dermed smadrer nasjonens omdømme. De danske mediene hadde gode kilder – folk helt på toppen i systemet. Så nå skal også de utette stedene oppspores og tettes – godt krydret med noen eksempler til skrekk og advarsel.

Les også: Hamarjenta som ble tysk dronning: Når får vi en Rut Brandt Plass?

Det er nok her Lars Findsen kommer inn i bildet. Han mistenkes rett og slett for å ha vært medienes deep throat – den utro tjeneren som av en eller annen grunn forer bladsmørere med sanne historier om hva som egentlig foregår på den superhemmelige fronten.

Gullgutten

Etterretningstjenestene i andre land – som Norge – kan sikkert irritere seg over en søstertjeneste som lekker. De vil alltid måtte spørre seg om det går an å dele hemmeligheter med folk som ikke greier å holde på dem.

Men det KAN selvsagt også tenkes at danskene er blitt så filleristet av amerikanerne at «noen» nå vil tette alle hull og sikre seg mot flere pinlige avsløringer. På den andre siden, er det litt vanskelig å tro at amerikanerne kan ha langsiktig utbytte av å få knekt ryggen på sin danske søstertjeneste.

Lars Findsen (54) er egentlig den danske, hemmelige tjenesters gullgutt. Som ung karrierejurist i Justisdepartementet steg han hurtig i gradene og ble i 2002 utnevnt til sjef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), der han ble i fem år. Etter åtte år som departementsråd i Forsvarsdepartementet, fikk han i 2015 stillingen som sjef for FE. Det var første gang noen har hatt begge posisjoner.

Lars Findsen satt – som Danmarks Radio påpeker på nettstedet sitt - de siste 20 årene i «Regjeringens Sikkerhetsutvalg» - et organ hvor statens dypeste hemmeligheter blir behandlet.

Les flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Overvåket

I løpet av dagen har det dryppet inn flere detaljer. Blant annet fremgår det av den åpne rettsboka at Lars Findsen gjennom en lang periode var gjenstand for heftig overvåking – noe som antakelig omfatter både telefonavlytting og mikrofoner i hjemmet.

OM Lars Findsen faktisk har tipset journalister om etterretningstjenestens rakkertjenester overfor amerikanerne, så kan han ha hatt ulike motiver for det. For eksempel er det lov å spekulere i at han kan ha oppdaget en dypt ulovlig praksis som det i hvert fall via vanlig tjenestevei ikke var mulig å få stoppet – uten å sette offentlighetens søkelys på saken.

Les mer fra Norsk debatt

Gresk tragedie

MEN det kan også tenkes at mannen faktisk er uskyldig – og uforvarende har havnet midt i et kafkask mareritt. Skulle det siste – når alt en gang er undersøkt – vise seg å være tilfellet, kommer denne saken til å utløse tidenes hoderulling. I så fall kommer det ikke til å holde med å ofre noen intrigante embetsfolk på høyt nivå. For DA må noen også ta det politiske ansvaret.

I gårsdagens Politiken, har en tidligere operativ sjef i PET – og bekjent av Lars Findsen – et stillferdig innlegg om at denne saken allerede begynner å minne om en gresk tragedie. Hans Jørgen Bonnichsen kaller det «å skyte spurv med kanoner» når Findsen nå siktes på brudd på paragraf 109.

Det kommer nok til å bli skutt mer spurv - før dette dramaet er over.