Gå til sidens hovedinnhold

Den edle kunsten å rote det til

I utgangspunktet kunne statsminister Erna Solberg fått et kjapt forelegg på 20.000 kroner. Men så begynte både politiet og Statsministerens kontor (SMK) å rote det til.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

I dag falt endelig avgjørelsen fra politiet, og den kan få konsekvenser for alle politikere, men på litt finurlig vis:

Erna Solberg får en bot* på 20.000 kroner for å ha vært med på å planlegge et familieselskap med 14 deltakere på Geilo i vinterferien. Altså det samme som andre borgere med liknende forseelser har fått.

Og derfor akkurat det samme som de aller fleste tippet hun ville få.

* I den opprinnelige teksten ble begrepet forenklet forelegg brukt. Det er ikke korrekt.

På pressekonferansen i dag forklarte politiet ganske nøye hvorfor de har brukt så lang tid på å etterforske en såpass enkel sak - der synderen både hadde tilstått og ville akseptere et forelegg uten å nøle.

Som kjent satte de i gang etterforskning 19. mars. Sju dager senere meddelte de at de fremdeles ikke var ferdige, og måtte utsette saken til over påske.

Her er saken: Erna får 20 000 i bot. - Selv om alle er lik for loven, er ikke alle like

Først nå, halvannen måned etter selve hendelsen, innkaller de altså til pressekonferanse for å fortelle om boten alle forventet skulle komme. Dette risikerer politiet en del kritikk for. Politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt forklarte selv hvor viktig denne saken var for å «flombelyse» de juridiske sidene ved korona-reglene. Men altså ikke viktig nok til å se på saken i påsken.

Kontrasten til de kontante bøtene mot ungdommer på fest er slående.

Disse fikk gjerne foreleggene i hånda samme kveld, eller dagen etter. Og ja, det er helt riktig at en statsminister ikke skal særbehandles, men hun skal da ikke særbehandles andre veien heller?

Men jo, det skal hun, ifølge politimester Sæverud. For, som han formulerer det:

Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like.

Og her kommer det finurlige:

  • Hallingstuene hadde ikke lov til å planlegge for eller servere 14 mennesker. Men siden dette ville medført rettledning og råd - ikke straff - dersom politiet hadde oppdaget det når det skjedde, og fordi restauranten ikke har gjort noen feil tidligere, blir saken henlagt.
  • Ektemann Sindre Finnes var den som planla festen. Han var derfor ansvarlig for arrangementet, og får påtaleunnlatelse. Det betyr i praksis et straffeansvar, men ikke alvorlig nok til et forelegg, av samme grunn som ovenfor.
  • Statsminister Erna Solberg, derimot, blir ilagt en bot på 20 000 kroner, selv om hun bare delvis var med på planleggingen, og til tross for at hun selv ikke var med på restauranten.. Hun vurderes nemlig annerledes, nettopp fordi hun er statsminister, på grunn av signaleffekten overfor befolkningens etterfølgelse av reglene.

Når det gjelder den såkalte sushi-festen dagen etter, i den leide leiligheten, finner politiet at reglene ikke er tydelige nok til å ilegge straffereaksjon i det hele tatt.

Prinsippet om at «selv om alle er like for loven, er ikke alle er like» er utvilsomt interessant. Noen vil hevde at det er å rote det til, mens andre vil mene at det er presis slik loven må tolkes. I så fall vil det få konsekvenser for alle politikere i maktposisjoner:

Om du ikke følger reglene du selv har vedtatt, vil du bli vurdert strafferettslig strengere enn andre, fordi noe annet vil sende gale signaler til befolkningen.

Et kontor som uansett har rotet det til, er statsministerens eget SMK, eller Statsministerens kontor. VG kunne denne uka fortelle om aktivitet derfra overfor andre departementer om dokumenter til bruk for «interne saksforberedelser». Til alt overmål blir nå disse dokumentene unntatt offenlighet. Noen av dem er ikke engang journalført, ifølge SMK selv.

Les flere innlegg i Nettavisen Norsk debatt

Dette får både jussprofessor Eivind Smith og førsteamanuensis Jon Christian F. Nordrum, begge ved Universitetet i Oslo, til å reagere.

For det første på grunn av at hemmeligholdet kan være i strid med offentlighetsloven, men også fordi Erna Solbergs 60-årsdag var en privat fest.

Statsministerens private arrangementer har nemlig SMK per definisjon ingenting med. Særlig ikke når arrangementet er under etterforskning av politiet. Da skal statsministerens stab sitte fullstendig stille i båten, og ikke foreta seg noe som helst - mens politiet gjør sin jobb.

Nå som forelegget er kommet, tipper jeg at Erna Solberg vedtar det fort som svint.

Hun er definitivt tjent med å få saken ut av verden så fort som mulig, uten at noen klarer å rote den ytterligere til.

* Erna Solberg har nå vedtatt forelegget

Kommentarer til denne saken