SVEIN-ERIK EDVARTSENS konflikt med Norges Fotballforbund (NFF) startet som en intern uenighet rundt retten til å velge assistentdommere etter at FIFA hadde oppfordret dommersjef Terje Hauge til å gjøre forandringer i Svein Oddvar Moens team. Fram til da var norsk kutyme slik at den høyest rangerte FIFA-dommeren valgte først. Deretter fulgte man lista nedover.

Edvartsen var på det tidspunktet Norges nest beste dommer og mente derfor, etter at Svein Oddvar Moen hadde tatt en av hans assistenter inn i sitt team, at det var hans tur til å velge.

Dommersjef Terje Hauge så det ikke på den måten.

Les også: Edvartsen hindret i å dømme treningskamp mellom Ranheim og Rosenborg

I BEGYNNELSEN VAR dette en fillesak og ingenting annet. Slik ble den også behandlet. NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt var våren 2017 så lei av støyen at han beordret Hauge og Edvartsen om å komme til enighet. Da det ikke gikk satte han konkurransedirektør Nils Fisketjønn på jobben.

Fisketjønn løste også konflikten, først på et møte i Bergen 30. mars 2017, og så i enden av en dramatisk helg, søndag 23. april.

Jeg husker jeg satt på Ullevaal Stadion og så Vålerenga-Sogndal da Bjerketvedt ringte.

Saken var løst! Puh!

Les også: Norsk fotball trenger Solbakkens stemme

MEN NEI, DEN var ikke det. Den var snarere skrudd til mange hakk. Det ene ordet hadde igjen tatt det andre, for ikke å snakke om alle ordene fra fortida. For dommersjef Terje Hauge handlet det ikke lenger om sak, det handlet om person.

Siden den gangen har saken handlet om stadig flere personer.

Sist Edvartsen stjal overskriftene varslet han et søksmål på 7,2 millioner kroner mot NFF.

Der saken står nå, med datatilsynets vedtak som et slags endelig bevis på NFFs trakassering av en tidligere dommer og medarbeider, vurderes nytt søksmål.

Parallelt snakker Edvartsen om å ansvarliggjøre sju navngitte NFF-ansatte.

Les også: Ingen grunn til å være grådig

SVEIN-ERIK EDVARTSEN hadde en god sak i januar 2017. Etter at datatilsynet nå har bøtelagt Norges Fotballforbund for brudd på norsk lov er den ikke blitt spesielt mye dårligere. Men fire år med støy og beskyldninger begge veier, to forlik som har kostet NFF rundt 2,5 millioner kroner, en rettskraftig tingrettskjennelse og nå også et dokumentert lovbrudd nedi veien, begynner det også å minne kraftig om en besettelse.

Han gir seg ikke Edvartsen, ikke på tørre møkka.

På veien til den ultimate hevnen går han etter alt og alle.

I løpet av fire år har Svein-Erik Edvartsen tatt konfliktviljen til et nivå ukjent for norsk fotball.

Han er den første dommeren i verden som kommer med knotta først.

SVEIN-ERIK EDVARTSEN tar ingen fanger. Han viser heller ingen nåde. Da Norges Fotballforbund med uklok arroganse ikke fulgte opp løftet de ga i forlik én, det som handlet om å gi den utstøtte en arena for å kunne komme tilbake på banen, skjedde det også noe med den tidligere toppdommeren. Siden våren 2019 synes viljen til å brenne Ullevaal Stadion ned til grunnen å ha vært en av drivkreftene.

Med seg på laget har han John Christian Elden, Norges kanskje beste advokat og sakfører.

Det gjør argumentasjonen Edvartsen fører til torgs - den han mailer og fôrer avisredaksjoner med gjennom en nøyaktig tidslinje, dokumentasjon, rettskjennelsen fra 2018 og nå også et dokumentert lovbrudd - til en flammekaster.

Les også: Klippekortene forsvinner med Solbakken

SPØRSMÅLENE NÅ ER hva Edvartsen velger å gjøre med det. For ikke å snakke om hvor sunt det er å holde dette gående. Alle konflikter har sin pris. Alt kan ikke telles i kroner og øre. Fra mitt ståsted fire år inn i saken, der det er viktig å påpeke at jeg ikke har en eneste eksamen i psykologi eller andre fagområder som omfavner menneskers mentale og følelsesmessige tilstand, framstår denne krangelen mer og mer som en avhengighet fra Edvartsens side.

Som om konflikten er blitt et substitutt for den oppmerksomheten han opplevde som anerkjent dommer, at det er den som gjør ham relevant.

Han får jo ikke tilbake dommerfløyta, det vet han - det skjer først etter aldri.

Det som en gang var motivert av drømmen om et comeback, synes nå mest å handle om hevn.

Les også: Midnattslaget traff Liverpool - festen er over

SELVFØLGELIG ER DET et økonomisk perspektiv her også, en mulighet til å tyne NFF for enda noen hundretusener. På det området, om Edvartsen ikke lar det ligge, finnes tre alternativer. Det første er forliksrådet om kravet holdes under 200.000 kroner, det andre er en såkalt småkravprosess i Oslo tingrett (under 250.000 kroner), og det tredje er en rettssak slik folk flest kjenner det med krav om tenk på et tall.

Foreløpig synes alle dører å være åpne.

Fotballforbundets vedtatte lovbrudd har gitt den bannlyste rykende fersk ammunisjon.

Men skulle jeg tippe vil alternativ tre bli Team Edvartsens neste trekk.

Kortene de har på handa er så gode at det vil være ulikt Edvartsen/Elden og ikke gå all in.