Erna Solberg presenterte nylig regjeringens gjenåpningsplan for Norge. Etter å ha vært skuffet og lei meg så mange ganger tidligere, hadde jeg en stor klump i magen før denne pressekonferansen.

Les saken: Erna Solberg: Muterte virus er den største fienden

Jeg er en potensiell smittefare

I hvertfall slik regjeringen ser på det.

Jeg er nemlig blant dem som har vært skilt fra familie og kjæreste i lang tid på grunn av regjeringens restriksjoner.

Jeg er utlending.

En potensiell importør av smitte i deres øyne.

Og skulle min kjære reise hit for å besøke meg, regnes det som en unødvendig reise. Den norske regjeringen har bestemt at jeg ikke skal få treffe kjæresten min.

Norge er det eneste landet i Norden som ikke har funnet en løsning så kjære og nære kan treffes, og dessverre virker det ikke som om det jobbes med saken heller.

Solberg sa nå at vi ikke er med i «trinn én» i gjenåpningsplanen. Hun sa videre, at i «trinn to» i slutten av mai, vil regjeringen vurdere om og når familie og kjærester får komme inn i Norge.

Først skal det tillates at opptil hundre personer får samles på samme sted (med den smittefare det vil medføre). I tillegg skal en stor gruppe sesongarbeidere slippes inn.

(Se hvordan det gikk i sommer! Her snakker vi virkelig om «importsmitte» og dårlig overholdelse av karanteneregler.)

Allerede nå kommer hundrevis av utenlandske langtransportsjåfører inn i Norge hver uke, helt uten testing. Det burde være lett å forstå at man blir bekymret.

Enslige prioriteres, men ikke alle

Det høres også veldig dårlig ut når Erna Solberg og Monica Mæland sier at barn og enslige i Norge må prioriteres først. For i Norge akkurat nå sitter tusenvis av ensomme og triste mennesker, som ikke får være sammen med dem de elsker, bare fordi disse bor i et annet land.

Det er par som er ufrivillig separert, fordi de som styrer i Norge mener at en vielsesattest gjør innehaveren mindre smittsom enn en person uten.

Det er besteforeldre som ikke får se barnebarna sine, søsken som ikke har møtt hverandre på lenge, voksne barn med foreldre i utlandet og som kanskje ikke har noen kjente og som mangler sikkerhetsnett i Norge også videre.

Regjeringen ber oss være tålmodige. Vi har vært tålmodige, men hva har vi fått igjen for det?

I over et år har familier og kjærester vært separert uten å ane når de skal få møtes igjen. Nei, vi har ikke mer tålmodighet nå!

Det holder ikke at regjeringen skal «vurdere» å slippe inn familie og kjærester.

Vi vil ha en løsning, et løfte, en garanti og en mulighet til å kunne gjenforenes med menneskene vi elsker høyest!

87 prosent har dårligere psykisk helse

«Helse kommer før penger», sa Erna. Hva med folks psykiske helse?

FHI har bedt regjeringen om å gjøre unntak i innreiserestriksjonene for mennesker med kjæreste og familie i Norge, ettersom de mener det er helseskadelig å være atskilt fra sine kjære i lang tid. Regjeringen har valgt å ikke lytte til dette.

I facebookgruppen «Oss med familie eller kjæreste i utlandet under Covid-19, 2020/2021» ble det gjennomført en undersøkelse blant medlemmene hvor det kom inn 912 besvarselser.

Her viser det seg at den mentale helsen til de av oss som er berørt av restriksjonene har forverret seg drastisk siden grensen ble stengt.

87 prosent har fått dårligere psykisk helse, hvorav halvparten er blitt betydelig dårligere.

44 prosent av de spurte har måttet oppsøke psykolog eller lege.

21 prosent har blitt så deprimerte at de må ta antidepressiva.

La dette synke inn litt! Dette er mennesker som i tillegg lever med samme restriksjoner og tiltak som resten av befolkningen.

Helse før penger?

«Folk trenger planleggingshorisont» sa Erna Solberg.

Hva med vår planleggingshorisont? Hva med familielivet vårt? Hvorfor forskjellsbehandles gifte og ugifte par? Hva med planleggingshorisonten til de som skal gifte seg, eller de som trenger sine utenlandske foreldre til hjelp og støtte etter fødsel? Hvorfor anser ikke regjeringen foreldre som nær familie lenger etter barnet har fylt atten? Hva med barnebarn og besteforeldre?

Om det samme beinharde testregimet som nå råder for norske statsborgere og utlendinger som er gift med nordmenn, også kunne gjelde for en større gruppe, ville det trolig være svært liten risiko for smitteimport.

Vi og våre kjære er forberedt på å gå gjennom dette for å få være sammen med dem vi elsker. Det siste noen av oss ønsker er å bringe smitte inn i Norge.

For øvrig har ikke regjeringen klart å presentere data som viser at familie og kjærester har vært ansvarlige for import av smitte.

I stedet bryter den norske regjeringen åpent FNs menneskerettigheter og ofrer en relativt liten gruppe mennesker i sitt politiske spill for å vise at de har en plan – uansett hvor ulogisk og urettferdig den er.

Hvis de nå virkelig bryr seg om folks helse, så la menneskene dette gjelder bli gjenforent.

For var det ikke så, at «helse kommer før penger»?