Gå til sidens hovedinnhold

Den røde kluten er blitt rødere

Ole Gunnar Solskjær (47) er igjen verdens mest omtalte nordmann. I Norge er det mange som sliter voldsomt med det.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

ET UTSTRAKT HØYREBEIN mot en dalende ball en sein onsdagskveld i slutten av mai 1999 gjorde Ole Gunnar Solskjær til verdens mest berømte nordmann. Seiersmålet på overtid mot Bayern München - scoringa som vant Champions League og kronet ti historiske Manchester United-dager med The Treble - har knapt sidestykke i fotballhistorien.

Les også: Dette bekymrer Liverpool-legenden etter sjokkktapet: - Kan ikke huskle sist jeg så det

20LEGEND ble født den kvelden i Barcelona, med seiersmålet på Camp Nou skrev Ole Gunnar Solskjær seg inn blant de største i Manchester Uniteds historie.

19. desember 2018 startet han et nytt kapittel.

25 måneder inn i jobben som manager i verdens mest omtalte fotballklubb skriver han fortsatt på det.

Les også: Har bitt seg merke i Solskjærs oppførsel: - Det kan gi en uventet slutt (+)

NORGE STOPPET LITT opp da Ole Gunnar Solskjær ble vikar i Manchester United. Midt i julestria 2018 begynte selv bestemødre og gamle tanter å snakke om han norske som var blitt manager der borte i Manchester, England. Han Sol… et eller annet vet du, han som scoret det målet den gangen de vant.

Han som ser så ung ut.

Han vennlige.

Jeg husker jeg satt på kaffebaren min og hørte summingen av spenning, entusiasme, Ole Gunnar Solskjær og Manchester United.

Den nasjonale fotballstemningen var litt som under Drillos på 90-tallet.

Les også: Klippekortene forsvinner med Solbakken

DA CARDIFF BLE slått 5-1 i den første kampen gikk A/S Steinrøysa av hengsla. TV 2 tok folket på pulsen, gjorde om sendeplanen for 2. juledag og ga folket Manchester United-Huddersfield, Solskjærs første hjemmekamp som manager. Konsekvensen av det var at norske Liverpool-supportere mistet det og gikk i svart.

Uavhengig av nyhetens interesse og det faktum at Solskjær-manien hadde grepet folket som en tung influensa, Liverpools norske venner så det ikke på den måten.

De så bare Liverpool på toppen av tabellen, 19 poeng foran et Manchester United de akkurat hadde slått 3-1.

I det bildet var ikke Ole Gunnar Solskjær noe annet enn en rød klut.

Les også: Røper Ødegaard-diskusjoner: Kan gå mot store endringer

SOSIALE MEDIER KOKTE, Liverpool-supporterne ville ha seg frabedt at Englands beste lag ble valgt bort til fordel for en vikarierende nordmann, og fikk det til slutt som de ville. TV 2 kastet seg rundt og fant en løsning. Men lunta var tent for et eskalerende supporter-hat mellom Liverpool og Manchester United, der norske mediers vegg til vekk dekning av Ole Gunnar Solskjær brakte daglige kanner med bensin til bålet.

Gjennom et langt liv i bransjen har jeg aldri fått så mange usammenhengende, koleriske og på kanten til rabiate e-poster fra lesere.

Hatet Ole Gunnar Solskjær frambrakte i landsmenn med hjerter i andre fotballklubber enn Manchester United, var uvirkelig lesing.

Jeg husker forundringen og den påfølgende kommentaren i Dagbladet, en ytring som handlet om det norske hatet mot en av Norges største, beste, vennligste og høfligste fotballhelter.

Det var sjokkerende.

Les også: Ekspert med klar Liverpool-beskjed: - De kan ikke fortsette slik

SIDEN DET HAR Ole Gunnar Solskjær flere ganger blitt gjort til latter som en konsekvens av Manchester Uniteds periodiske nedturer. Det er greit. Det er tribunekultur og hører bransjen til. Erklært ubrukelig målt opp mot karer som Jürgen Klopp og Pep Guardiola har han i tillegg vært Premier Leagues største hoggestabbe. Det er også til å forstå.

I en industri der hjula går rundt til akkompagnement av «vi hater alle, alle hater oss» har tribunen utvidede fullmakter.

Det som ikke har vært til å forstå er den misunnelsen og det raseriet norske mediers dekning av Ole Gunnar Solskjær har forårsaket i andre reir.

LIVERPOOL RUNDET AV Solskjærs første halvår med sølv, 27 poeng foran Manchester United. I 2020 reduserte de klubbenes hanekamp til 19-20, 33 poeng foran fienden. Med utgangspunkt i at det var 30 år siden sist, for ikke å snakke om at Liverpool vant Champions League 2019 og de to siste sesongene har vært hyllet som et av verdens beste fotballag, inkludert av denne spaltisten, skulle man tro det var nok til å sette hatet på pause.

Les også: Hevder Liverpool og United kjemper om supertalent

Men nei da, det skriftlige raseriet fortsatte å komme - noen ganger som elektroniske tsunamier.

Hvorfor skriver du om Ole Gunnar Solskjær og elendige dritt-United når Liverpool er et mye bedre fotballag, er tittelforsvarere og leder ligaen?

VEL, DE GJØR ikke det nå. Og Ole Gunnar Solskjær er fortsatt en mann av det norske folk. Stadig like vennlig og populær. Stadig en av de største TV-magnetene, og en av de mest leste aktørene norske nettmedier kan skrive om.

I tillegg har han kjempet seg gjennom motgangen, løftet Manchester United opp fra elendigheten og tatt laget over det havet som skilte dem fra Liverpool.

Den røde kluten er blitt enda rødere.

PÅ ANFIELD SIST søndag var Liverpool best og Manchester United nærmest. 0-0 tok et stadig mer opphetet tabelldrama til venteværelset der Manchester City står og hamrer på døra. Denne søndagen flyttes krangelen til Old Trafford under FA-Cup-fanen og drømmen om Wembley i mai.

Kampene når som oftest ikke opp til forventningene, men trenger heller ikke kvalitet for å levere drama.

Det holder med den konstante tilstanden.

Pluss Ole Gunnar Solskjær, den ultimate elsk- og hatbonusen siden desember 2018.

Om du ikke har bedre ting å gjøre, gled deg.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren