(Bygdeposten): Hvis statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt får rett, kan de som har planlagt årets sommerferie i august smile hele veien til stranda. De som derimot skal tre ut av arbeidslivet i tre-fire uker i juni og juli bør pakke med seg ullpledd og raggsokker, vel å merke hvis ferien skal tilbringes innenfor riksgrensen til kongeriket Norge.

Den nådeløse beskjeden baserer seg hverken på Thyness kjenner det på gikk eller annen spådom. Det er ikke slikt de driver med på instituttet. Der er det prognoser og faglige tolkninger av det de ser nå de bygger sine «spådommer» på. Det er med andre ord ikke et værvarsel, men et sesongvarsel. Og varslet er illevarslende. Det skal bli både kaldt og vått.

Drømmen om å kunne stå opp, ta på shorts og t-skjorte og vandre rundt i det dagen lang, kan med andre ord får seg et realt skudd for baugen. Det kan lett bli både trangt og ampert i små fortelt og nede i trange båter når regnbygene skyller innover og skodda ligger som en vått ullteppe over landet. Det kan bli en ping-pong-øvelse mellom vri-åtter og å vri opp våte klær. Det er dessuten en grense for hvor mye vri-åtter et familieliv klarer før det blir vrient å holde humøret oppe. De fleste lar seg påvirke av været. I mai skal det plantes og uteplassene skal gjøres klare til å oppfylle alle sommerdrømmene. Sånn sett er slike varsel en dose urettferdig.

Les også: Reality-TV med Depp og Heard: Festlig underholdning eller tragedie fra virkeligheten?

Det går an å grille med parasoll over grillen. Det går an å kose seg innendørs. Det er går å være ut med regntøy på, men den som sa at det ikke fins dårlig vær – bare dårlige klær – skulle hatt ei bøtte med iskaldt vann over seg. Det er rett og slett svada. Hvorvidt antakelsene til meteorolog Thuness slår til gjenstår å se. Det er strengt tatt ingen grunn til å ta alle bekymringer på forskudd, selv om det er to fordeler ved å gjøre det: du kan enten slippe å bli skuffet eller du kan bli gledelig overrasket.

Les mer fra Norsk debatt

Jeg har bestemt meg for å stålsette meg for å tåle været uansett hvordan det blir, selv om jeg etter dette sesongvarselet er glad for at navnet mitt står under måneden august på årets sommerferieplan.