Det er trist når regjeringen bløffer folket på denne måten.

Denne høsten har strømprisene tatt helt av mens nye kraftkabler til Europa går varme av krafteksport.

Staten og andre kraftprodusenter håver inn flere titalls milliarder på krafteksport. mens norske vannmagasiner tappes ned. Alle andre får store strømregninger. Dette svir særlig for dem regjeringen liker å kalle vanlig folk.

Dette har tvunget regjeringen til å legge frem tidenes strømpakke. Forventningene til at folk skulle reddes fra strømregninger som ødelegger privatøkonomien var store.

Da pakken ble lagt frem, så alle med normale regneferdigheter at dette bare var bløff.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Mediene biter på

Men ikke mediene.

- Støre-regjeringen tar halve regningen, kunne NRK melde da regjeringen la frem strømpakken sist lørdag.

Den bebudede strømpakken, som statsminister Jonas Gahr Støre åpnet nå midt i adventstiden, fikk dermed både NRK og andre medier til å melde at nå slår regjeringen virkelig på stortrommen og hjelper folk ut av strømkrisen.

De lot seg lure.

Bare en liten bit blir dekket av staten

Sannheten er derimot en helt annen. Det er bare en liten bit av dette som dekkes av staten. La oss vise det gjennom de to eksemplene regjeringen selv setter opp i presentasjonen av strømpakken.

Det er bare for strømpris over 70 øre per kilowattime (Kwh) at staten dekker halvparten av kostnaden. For selve strømmen altså. I tillegg til strømmen må det også betales elavgift og nettleie. Og på toppen av det hele merverdiavgift.

Her kan du lese flere kommentarer av Jan Petter Sissener

Nettleien utgjør en ganske stor del av strømkostnaden, selv ved de høye strømprisene vi har nå. For en bolig i Oslo eller Viken er nettleien som følger: 115 kroner per måned pluss 44,8 øre per Kwh strømforbruk.

Elavgiften er 16,69 øre per Kwh, men regjeringen meldte i november at det blir en reduksjon på åtte øre i vintermånedene. Dette utgjør uansett ikke så mye. I strømpakken har regjeringen lagt til grunn at strømprisen blir 120 øre.

Nå kan vi sette opp regnestykket og vise hvor lite denne «Halve regningen»-strømpakken faktisk utgjør.

Priser i øre pr Kwh

Leilighet

Enebolig

Forbruk (Kwh)

1336

3280

Strømpris øre

120

120

Elavgift

8,69

8,69

Nettleie energiledd

44,8

44,8

Nettleie fastledd kroner

115

115
Kostnad pr måned (kroner)Strøm

1 603,20

3 936,00

Elavgift

116,10

285,03

Nettleie

713,53

1 584,44

Merverdiavgift

608,21

1 451,37

Sum

3 041,03

7 256,84
Strømpakken rabatt

418,00

1 025,00
Rabatten utgjør i prosent

13,7 %

14,1 %


Lett å bløffe

Tallenes tale er dermed klar. Det som er omtalt som «halve regningen» er i virkeligheten 13,7 prosent og 14,1 prosent i de eksemplene regjeringen selv bruker.

At regnestykket ikke settes opp skikkelig slik at folk ser bløffen, er forståelig, men ikke redelig.

At regneferdighetene hos mange journalister er så som så er antakelig informasjonsavdelingen på Statsministerens kontor fullt klar over.

Da ble det vel for fristende å selge et budskap om «halve regningen». En bløff mediene gikk rett på. Å bløffe er sjelden lurt, men ofte lett.

Les også: Elektrifisering av sokkelen er rein galskap

En urettferdig og skadelig skatt

Både statsministeren og jeg har god økonomi og klarer å betale strømregningene våre - selv etter den voldsomme prisoppgangen.

Støre slipper dessuten å betale så mye. I statsministerboligen er nok det meste dekket.

Det er annerledes for dem regjeringen stadig kaller «vanlig folk». For «vanlig folk» er strøm en betydelig del av husholdningsbudsjettet. Når strømregningen går i taket, svir det skikkelig.

Når ekstrautgifter kommer, må det spares inn på andre ting. I år blir det derfor mindre penger å bruke på julegaver. Noen får kanskje ikke råd til julegaver i det hele tatt.

Strømsjokket svir mest for dem som har minst og skaper sosial nød. Det rammer urettferdig.

Når strømutgiftene gir folk mindre å rutte med, går det også ut over næringslivet og dermed arbeidsplasser. Handler folk mindre i butikkene, så må butikkene redusere bemanningen. I tillegg får butikker og andre bedrifter høyere strømutgifter de også, som igjen gjør at det må spares inn enda mer.

Les mer fra Norsk debatt her

Det blir en negativ spiral som ødelegger økonomien og arbeidsplasser.

Dermed risikerer ikke bare «vanlig folk» trangere økonomi. De risikerer også å miste jobben på grunn av virkningene strømprisene får for økonomien.

Både for den enkelte og samfunnet virker strømprisene som en urettferdig og skadelig skatt.

Regjeringen derimot slår seg på brystet av en strømpakke som er en stor bløff.