Foreløpig vet vi for lite om hva som utløste volden hos Zaniar Matapour (43) - den ekstreme islamisten som skjøt og drept to mennesker og skadet flere titalls andre i terroraksjonen i Oslo.

Mangelen på kunnskap har ikke hindret en omfattende debatt om ytringsfrihet, ytringsansvar og mer eller mindre fantasifulle påstander om at en åpen kritisk debatt om politisering av Pride kan utløse homohat og ekstremisme.

Men det er allerede nå viktig å hindre at vi lar oss forblinde av ideologiske skylapper: Den største faren for homofile er ekstreme og hatefulle islamister som forsvarer dødsstraff mot seksuelle minoriteter.

Det går en rød tråd fra Anders Behring Breivik og Philip Manshaus, via gjerningsmannen i Kongsberg-drapene og til Zaniar Matapour: Alle fire har utført terrorhandlinger på et bakteppe av religiøse forestillinger og psykiatri.

Sammenhengen er kompleks, men den nyutnevnte Ekstremismekommisjonen kommer garantert til å se på hva det er med religiøse overbevisninger som radikaliserer enkelte til å utføre voldshandlinger.

En mulig teori er at forestillinger som motiveres religiøst får større autoritet hos den enkelte, men det er en spekulasjon.

Vi må skille meninger fra handlinger

De siste dagene har flere tatt til orde for såkalt «ytringsansvar» og antydet at folk som deltar i den offentlige debatten om eksempelvis Pride og foreningen FRI har et ansvar for at andre utvikler et ekstremt hat mot homofile. Det er en ren avsporing. Med samme mangel på logikk kan man hevde at mennesker som vil ha en dialog med fundamentalistiske islamske ledere legitimerer voldsbruk mot homofile.

Retten til ytre meninger er fundamental.

Det er en menneskerett i et liberalt demokratisk samfunn å mene og ytre at homofile er synd eller at vi har en rasistisk og restriktiv innvandringspolitikk (for å ta to eksempler hver sin kant av ordskiftet).

At noen blir provosert av andres meninger er ikke tilstrekkelig til å forhindre en åpen debatt. Provoserende meninger kan ikke rettferdiggjøre andres voldshandlinger.

Dødsstraff for homofili i flere land

Mange tror at homofili er kriminelt bare i muslimske land, men det er feil. Amnesty Internationals oversikt viser at homofili er straffbart i 68 land, deriblant rundt 30 land med kristen majoritet.

I en oversikt fra 2017 lister Amnesty opp 12 land med islamske sharialover som har dødsstraff for homofili: Afghanistan, Brunei Darussalam, Irak, Iran, Jemen, Mauritania, Nigeria, Pakistan, Saudi Arabia, Somalia, Sudan og Qatar.

Amnesty skriver at det med sikkerhet har vært henrettelser for homofili i Iran og Saudi Arabia., og at IS henrettet minst 30 antatt homofile i Irak og Syria.

Islamistisk og farlig homohat

Det er solid grunnlag for å hevde at islamistisk ekstremisme er den største trusselen for norske seksuelle minoriteter. Rundt 100 nordmenn har vervet seg som fremmedkrigere blant annet for IS, og de siste dagenes nyheter om forbindelsen mellom Arfan Bhatti, Zaniar Matapour og det PST kaller et ekstremt islamistisk miljø er skremmende.

Ap-politikere og leder i organisasjonen LIM (Likestilling, integrering og mangfold) rykker nå ut mot den kjente muslimske lederen Basim Ghozlan fra Muslimsk Dialognettverk og Rabita-moskeen) og ber ham korrigere det hun oppfatter som hatefulle ytringer mot homofile. I 2008 sa Ghozland til Dagbladet at homofil praksis er synd, at homofili er et avvik og at homofile bør behandles.

- Jeg kjenner mange skjeve muslimer som er redde for å leve et fritt liv. Derfor er det viktig at de muslimske organisasjonene tar et tydelig oppgjør med homofobi i muslimske miljøer, sier Sarah Gaulin til Vårt Land.

Les også

Masseskytingen i Oslo: En varslet terrorhendelse

Dødsstraff og religiøse tekster

Både Bibelen og Koranen har sitater der det er dødsstraff for enkelte handlinger.

Arfan Bhatti har nylig lagt ut sitater på Facebook om at man skal drepe alle som gjør handlinger som Lots folk. Dette er en fortelling som finnes både i Bibelen og Koranen (Lot bodde i byen Sodoma, som sammen med byen Gomorra ble ødelagt i en guddommelig straffereaksjon).

- Sitatet er en av hadithene som blir brukt som grunnlag for dødsstraff for homofili i islam, sier rådgiver Sylo Taraku i Tankesmien Agenda til NRK.

Men ifølge Sylo Taraku finnes det ikke noen spesifikk straff for homofili i Koranen.

Les hans kronikk i Aftenposten: Har Vesten eksportert intoleransen overfor homofile til islam?

Fordomsfulle kristne

Homofobi er ikke et fenomen som er forbeholdt tradisjonelle muslimer, fordommene lever i beste velgående også blant fundamentalistiske kristne (det får jeg daglige påminnelser om i min egen epost). Men selv om både Anders Behring Breivik og Philip Manshaus hadde kristne inspirasjoner, så er ikke voldsbruk mot homofile utbredt blant konservative kristne.

Den største trusselen mot seksuelle minoriteter i Norge kommer altså åpenbart fra ekstreme islamistiske miljøer, og det er ingen quick fix. Men selv om vi konfronterer homohatet hos islamister, så må vi ikke bagatellisere homofobi blant konservative kristne.

Retten til å elske den du vil uten frykt og til å ytre det du ønsker er grunnleggende rettigheter vi må slå ring om.