Gå til sidens hovedinnhold

Den ubehagelige ytringsfriheten

Sånn. Der var Molde-ordføreren parkert, og ytringsfrihetens grenser strammet enda litt til.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

(Nordnorsk debatt)

Er det en grov fornærmelse å kritisere byrådet i Oslo sin håndtering av koronasmitten? Er det utenkelig og uhyrlig at politiske utspill blir diskutert innad i et parti?

Men viktigst av alt: hvem tør nå gå åpent ut med kritikk av Oslos manglende kontroll på smittesituasjonen? Hvem tør å ytre at hovedstaden kanskje bør skjevfordele egne vaksinedoser til fordel for utsatte bydeler, før byrådslederen krever at andre deler av landet skal gi fra seg noen av sine?

Les også: Her hamstrer de billige norske bleier: - Omvendt Harry-handel

Når Oslo-medias moralske panikk har dabbet av og røyken fra løskanonene har lagt seg, står jakten på Torgeir Dahl (H) igjen som et spørsmål om ytringsfrihet. Den effektive forfølgelsen og fordømmelsen av Molde-ordføreren kan få kritikere til å kvie seg for å stikke hodet fram i offentligheten. Saken har vist oss at det har en ganske drøy pris å komme med følgende uttalelse:

– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten, sa Dahl til VG. - Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet. Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sa han. Og så la han til at andre store byer, som Bergen og Trondheim, også hadde hatt sine utfordringer, men har klart å få kontroll.

En nøktern beskrivelse av situasjonen og et høyst betimelig spørsmål, som ikke kvalifiserer til mediestormen som etter hvert ble skapt.

Så ble det «avslørt» at Dahl hadde hatt kontakt med andre i partiet Høyre, blant dem en statssekretær ved statsministerens kontor, før han gikk ut med sin kritikk, og dermed gikk alarmen. Hadde Erna en finger med i spillet? Det ble avvist og statsministeren gikk ut og kalte uttalelsen et unødvendig sidespor.

Men det stanset ikke med det.

Les også: - Sykehuset presser oss til enten å betale mer penger eller å la pappa dø

NRK har suttet på denne nyhetskaramellen i en uke nå, med eller uten ordfører Dahl som trolig måtte søke tilflukt etter hvert. På evig repeat i nyhetssendingene er uttalelsene hans belyst og diskutert i forferdelse og dypeste alvor, som om vi står overfor en forbrytelse og nasjonen er på randen av hva den kan tåle.

Det er helt vanlig at politiske utspill blir diskutert internt i partiene før de slippes i media. Det skjer i alle partier, men når det foregår hos politiske motstandere, karakteriserer noen det som en skandale.

– En politisk skandale og en avsløring nesten uten sidestykke i norsk politikk, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) til Dagbladet, oppskaket over det han mener er «en drittpakke mot Raymond Johansen og Oslos befolkning».

Molde-ordførerens uttalelse er dermed løftet inn i norgeshistorien som et forferdelig overgrep mot innbyggerne i hovedstaden. Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) følger på i samme avis, hun kaller utsagnet til Dahl «hjerteløst og sårende» og krever en uforbeholden unnskyldning til alle som bor i Oslo.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Om noen skulle være i tvil: dette viser med all tydelighet at saken er blåst ut av alle proporsjoner. Den har havnet i meningsløshetens univers, når noen bruker den til å kreve at avsenderen legger seg flat, kuet og ydmyket etter å ha satt ord på det svært mange av oss tenker. Det går på ytringsfriheten løs.

- Dette er en unødvendig debatt som setter by og land opp mot hverandre, sier statsministeren om bråket.

Men debatten ble uunngåelig da Oslo krevde prioritering av et knapt gode, nemlig de få vaksinedosene vi rår over. Den dreier seg derfor om fordeling av felles ressurser, i dette tilfellet livreddende medisin.

Det er både en demokratisk og høyst nødvendig diskusjon vi må kunne ta, uten at de som tar temaet opp, blir tynt og forfulgt av hysteri fra politikere og deler av media. Det snevrer virkelig rammene for frimodige ytringer om vi ikke skal kunne diskutere, fordi det kan sette grupper opp mot hverandre i pandemiens tid.

Ordfører Torgeir Dahl har ikke drept noen, selv om den massive mediedekningen kan gi inntrykk av det. Han har vært kritisk og stilt noen ubehagelige spørsmål. Det er det vi har ytringsfriheten til.

Kommentarer til denne saken