Det var i VG fredag at statsminister Jonas Gahr Støre sa at han har forståelse for at folk nå er bekymret for egen lommebok på grunn av krigen i Ukraina.

Samtidig sier Støre at han ikke har tenkt å gjøre noe med det. Men først og fremst avslører statsministeren at han heller ikke forstår noe av det. Og det er det mest alvorlige.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Forståelse for vanlige folk?

På overflaten prøver Støre å gi et inntrykk av en slags forståelse av situasjonen til såkalt vanlige folk, uten å ha klart for seg hvem det nå måtte være. Les bare det han uttaler til VG:

– Det er en prioritet for denne regjeringen å stille opp for folk med lave og vanlige inntekter. Hvis vi gjør det feil, så kan vi ende opp med motsatt resultat, nemlig at det rammer vanlige folk med middels og lavere økonomi. Dit vil ikke jeg.

Nei vel?

Spinnville forslag

Så er det sant at det har kommet en del spinnville forslag på hvordan ekstrainntektene fra de høye energiprisene kan brukes.

Ett av dem er fra hans egen klima- og miljøminister Espen Barth-Eide som ser ut til å gni seg i hendene over ekstrainntektene Ukraina-krigen medfører.

Barth-Eide vil ukritisk pøse pengene inn i det «grønne skiftet», uten at han synes å ha noen som helst fornuftig vurdering av hvordan det skal gjøres.

Akkurat der er jeg enig. Barth-Eides elleville forslag vil faktisk skape problemer for vanlige folk.

Les også: Dette er ikke vinn-vinn for vanlige folk, Barth Eide

Så faller Støre av lasset

Men etter dette begynner Støre å surre.

Det Støre ikke forstår er forskjellen på inntekter og endringer i formuen. Når han begynner å trekke inn oljefondet, går det rett og slett i ball.

Han uttaler:

– Per i dag er det vanskelig å si hvordan dette regnestykket ender opp. Siden nyttår har pensjonsfondet tapt opp mot 1000 milliarder kroner.

Derfor vil han ikke bruke av de ekstrainntektene de høye energiprisene medfører. Fikk vi noen skatteletter da oljefondet este ut?

Les også: I fjor garanterte hun bensinpris under 20 kroner. Men det var før stortingsvalget.

Det som glipper for Støre er at en ikke ubetydelig del av disse ekstrainntektene kommer innenlandsfra, gjennom avgifter på stadig høyere strømpriser, drivstoffpriser og matpriser. I tillegg kommer særavgiftene og moms på toppen av det igjen.

På bensin og diesel er nå avgiftene omtrent like store som en liter kostet for et halvt år siden. Og avgifter på elektrisitet er minst like ille. Altså skatt på skatt.

Den vanlige lommeboken blir tynnere

Dette slår rett ned i den enkeltes lommebok. Og det svir mest for dem Støre liker å kalle vanlige folk.

Kort og godt betyr disse ekstrainntektene som energiprisene gir en betydelig innstramming, særlig for vanlige folk. Det blir som å få en kjempestor skatteregning. Bra for staten kanskje, men slettes ikke bra for såkalte vanlige folk.

Og slik er det uavhengig av om oljefondet går opp eller ned, noe oljefondet stadig vekk gjør uansett.

Ubehagelige ringvirkninger

Men faktisk er det enda verre enn dette. Det som skjer når penger dras inn fra folk på denne måten, er at det også blir noen ubehagelige ringvirkninger. Eller multiplikatoreffekter, som fagøkonomer kaller det.

Det innebærer at når folk får mindre å rutte med, på grunn av at staten håver inn mer inntekter fra dem, vil de også ha mindre penger å bruke på andre varer og tjenester. Dette vil så føre til at bedrifter må skjære ned og redusere bemanningen. Og det igjen gjør at flere får enda mindre å bruke.

De negative effektene av inntektene staten nå drar inn sprer seg. Men dette ser det altså ikke ut som Støre forstår så mye av.

Les flere kommentarer fra Jan Petter Sissener

Det er på tide å gjøre noe, Støre

Det er litt vanskelig å få grep på hva som rører seg i Støres hode rundt disse tingene.

Men det synes klart at han forstår lite av både hvordan energiprissjokket virker på økonomien og hva som kan gjøres med det.

Slik blir det kanskje når man hver dag blir hentet i svart bil fra statsministerboligen og verken betaler strømregningen eller fyller tanken på bilen selv.

Like fullt er det nå tid for handling dersom de negative virkningene for både norsk økonomi og vanlige folk skal unngås. Da må staten få ned drivstoffprisene og strømprisene for alle, i en helt annen skala enn dagens puslete strømpakke innebærer.

Ingen god ballast

Dessverre tror jeg ikke det kommer til å skje. Dels fordi Støre ikke forstår nok av hvordan dette henger sammen.

Men mest fordi at han heller ikke synes å bry seg. Selv om Støre på overflaten later å ha en slags forståelse, så stikker ikke denne særlig dypt. Til det er slike problemer for fjernt fra ham personlig.

Dette har nok også en god del med hans egen erfaringsbakgrunn å gjøre. Han har aldri vært i det private næringslivet og måtte forholde seg til at inntekter og utgifter må gå i hop. Slikt er ikke lett, men helt nødvendig for å overleve og skape et levebrød over tid.

Les mer fra Norsk debatt

I sin privatøkonomi har han heller aldri måtte forholde seg til at strømregninger og bensinutgifter er belastende og gir bekymringer. Med hans store arvede formue har den slags aldri vært annet enn bekymringsfrie trivialiteter.

Likevel har Støre hatt en både lyst på penger og evne til å karre til seg. Det har som kjent vært mange lite flatterende saker rundt hans privatøkonomi som opp gjennom årene har kommet frem i lyset.

Akkurat det er ikke noen god ballast når virkningene av de høye energiprisene skal håndteres. Tvert imot.