Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bør AUF-erne stemme MDG i år

Skal Jonas Gahr Støre bli en klimahelt, trenger han et sterkt MDG.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Norges neste statsminister må stanse letingen etter mer olje og gass. Skal Jonas Gahr Støre bli en klimahelt trenger han et sterkt MDG. Derfor burde alle klimaengasjerte AUF-ere stemme MDG i årets stortingsvalg.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I Aftenposten 2. september forteller AUF-leder Astrid Hoem at hun ønsker en oljesluttdato og at Norge skal slutte å lete etter mer olje og gass. Der står hun milevis unna sitt eget moderparti Arbeiderpartiet, som er på linje med dagens regjering som vil fortsette å lete etter mer olje og gass til min generasjon sitter på gamlehjem. Det er en dårlig idé.

Taler for døve ører

Denne sommeren kom FNs sjette klimarapport. Rapporten underbygger det vi allerede vet: Klimakrisen er her, og vi trenger dramatiske og umiddelbare kutt i klimagassutslipp om vi skal unngå de mest alvorlige konsekvensene av klimakrisen. FNs generalsekretær sa at rapporten må bli dødsstøtet for fossil energi og ba alle land om å slutte å lete etter og produsere mer olje, kull og gass.

Han taler dessverre for døve ører. Arbeiderpartilederen hevder at dette ikke gjelder for Norge. Det er ganske tonedøvt å tro at verdens rikeste land og verdens syvende største eksportør av CO2-utslipp skal frigjøres alt ansvar, mens mennesker i fattigere land sendes på flukt på grunn av stigende havnivå, tørke og naturkatastrofer.

Les også: Med «klimabrølet» i bakgrunnen, vil norske politikere fortsette å øke bilutgiftene for folk flest

Jeg tror nok at FN-sjefen hadde understreket det om han mente alle land utenom Norge, men det gjorde han altså ikke. Han mente alle land. Fordi klimakrisen er global, og norske utslipp er en stor og viktig bit av det som må kuttes skal vi klare å løse den.

Viktig å dytte trauste partier i riktig retning

Nå er det på tide at vi lytter til klimastreikerne, klimaforskerne og FN-sjefen. Miljøpartiet De Grønne har derfor som eneste parti satt som et absolutt krav til en ny regjering at Norge må slutte å lete etter mer olje og gass. Det er det viktigste vi kan gjøre for å starte omstillingen til fornybarsamfunnet og stanse klimakrisen.

Les også: Boligmarkedet er uholdbart. Nå må det handles

Jeg har stor forståelse for dem som velger å engasjere seg i et parti for å påvirke det fra innsiden gjennom programbehandling og mellom valg. Det er viktig at unge jobber for å dytte trauste partier som Arbeiderpartiet og Høyre i riktig retning, men når valget står er partiprogrammet satt og tiden for påvirkning forbi.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Om du er for oljeletestans og klimahandling bør stemmen din gå til et parti som kan garantere det - ikke et som trenger ti års betenkningstid hver gang et klimatiltak legges på bordet. Den sikreste garantien for at Støre blir den klimahelten vi håper han blir, er et sterkt MDG som kan dytte han i den retningen. Derfor stemmer jeg MDG, og det bør du og.

Kommentarer til denne saken