Og svaret fra velgerne er ganske klart:

De gidder ikke lenger å stemme på et parti bare fordi det er motstander av alt Trump står for.

Republikaneren Glenn Youngkin vant tirsdagens guvernørvalg i Virginia. Det er en delstat demokratene burde ha kontroll på, og som president Joe Biden vant med 10 prosentpoengs margin for ett år siden. Alle de demokratiske storkanonene var innom i valgkampen for å gi sin støtte til den demokratiske kandidaten Terry McAuliffe. Det floppet.

De fleste er enige om at det er et stort nederlag for president Joe Biden - og et signal om at demokratene kan gå på en skikkelig smell i mellomvalget neste år når de 435 setene i Representantenes Hus er på valg.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dagbladet ryddet forsiden og skrev at seieren til republikaneren Youngkin øker sannsynligheten for at Trump stiller som kandidat ved neste presidentvalg. Det synes jeg er en veldig slapp analyse. Youngkin vant ikke på å la seg avbilde med Trump mens han kysset hans ring. Youngkin har ikke avlagt et evig troskapsløfte.

Tvert imot passet Youngkin på å være akkurat nok trumpsk til å få hans støtte og hans velgere. Samtidig som han utvidet velgergrunnlaget ved å snakke særlig om økonomi og skole. Han fikk mange stemmer også fra mer liberale velgere som ikke har særlig høye tanker om The Donald.

Les også: Varsellamper blinker på alle kanter for Joe Biden

Demokratene derimot insisterer på at Trump fortsatt har et jerngrep på det republikanske partiet, og at det å stemme på en republikansk kandidat alltid er å anse som en stemme til Trump. Og følgelig en stemme til konspirasjonsteoretikere, fascister og alle andre som truer det amerikanske demokratiet.

Men det fungerer ikke for demokratene. Særlig fordi Joe Biden er stadig mindre populær, oppleves ikke å levere på løftene sine og nå forbindes med svak økonomi og en pinlig retrett fra Afghanistan.

Da holder det ikke å skremme med Donald Trump. Han har peaka.

Her kan du lese flere innlegg av Simen A. Johannessen

Jeg synes at det som nå skjer i amerikanske politikk tyder på at Trump ikke lenger er den som alltid setter agendaen. Tvert imot er Glenn Youngkin et eksempel på en ny retning for det republikanske partiet.

En retning som over tid vil gi et tilstrekkelig stort velgergrunnlag - som gjør at de igjen kan innta det hvite hus.

Trump har skamløsheten, pengene og merkevaren til å bli president igjen, men gradvis tilhører han fortiden. Folk har beveget seg videre. Republikanerne er i ferd med å riste seg løs fra den tidligere presidenten selv om de også i år vil sende ham et julekort og ønske alt godt for det nye året. De behandler han med respekt, men ikke lenger som solkongen.

Les mer fra Norsk debatt

Nå er det på tide at også demokratene fornyer budskapene sine. Jeg forstår det gir en indre glede å hate Trump.

Dessverre gir det stadig færre velgere.

Demokratene vinner ikke lenger valg på å gå i ringen med Donald Trump. Velgerne har tatt med seg plakatene siden til nye arenaer.