Det meste er allerede sagt om utspillet fra ordføreren i Molde, Torgeir Dahl (H). Etter sosiale medier å dømme i helga er det sjelden en distriktsordfører til de grader har klart å samle landet til forsvar for den ofte så utskjelte hovedstaden.

Jeg skal nøye meg med å fastslå følgende:

Jeg er blant dem som elsker Molde, etter utallige jazzfestivaler og lune sommerkvelder ved Romsdalsfjorden. Men rent bortsett fra det, er Molde knapt for by å regne.

Les også: Oslo-byrådet famler i blinde med alvorlige ansikter og liten handlekraft mot smitten

Strengt tatt er det et tettsted med en gjennomgående gate, småhusbegyggelse, rosehager og eneboliger. Hadde det ikke vært for fylkesadministrasjonen og sykehuset, hadde det knapt bodd folk der.

Småbyen har knapt hatt korona heller.

Ifølge VG har ikke Molde hatt ett eneste koronoutbrudd fra 18. januar til 22. februar. Ikke ett eneste. Fra dette lille stedet med 32.000 innbyggere er det altså at ordføreren reiser seg i all sin velde og spør om «Oslo-byrådet ikke klarer å gjøre jobben sin skikkellig, eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene».

Sier altså en ordfører som ikke engang har vurdert å stenge restaurantene. Eller butikkene. Eller skolene. Eller bedt innbyggerne om å bruke munnbind på bussene som stort sett går folketomme - fordi de fleste kjører privatbil.

Les også: Molde-ordfører i tottene på Raymond & Co - igjen

Til sammenlikning har bydelen Stovner i Oslo 33.000 innbyggere. Men ikke bare det:

Mens innbyggerne i Molde har cirka 1500 kvadratkilometer å boltre seg på, har innbyggerne på Stovner 8,2 kvadratkilometer.

Det gir cirka 20 innbyggere per kvadratkilometer i Molde. I Stovner bydel: cirka 4000 (fire tusen) innbyggere per kvadratkilometer.

Vi kan diskutere mye hva som gjør at smittetrykket blir større eller mindre i de ulike bydelene i Oslo. Men at trangboddhet er ett av de viktigste parameterne - er det bred enighet om. Det skjønner sikkert Molde-ordføreren også, om han tenker seg om.

Her kan du lese flere innlegg av Erik Stephansen.

Akkurat nå er det bydelen Stovner som er verst rammet, sammen med bydel Alna. Og en ting er at folk bor trangt, en annen årsak er at mange i de fattigste og mest trangbodde bydelene har jobber med liten mulighet til hjemmekontor. De vasker, jobber på sykehus eller legekontor, kjører drosje, T-bane eller buss. Noen peker også på språkproblemer og kulturelle ulikheter.

Årsakene er likevel ikke det viktigste. Det viktigste er at Molde-ordførerens smålige småby-utspill kanskje får oss til å se det innlysende, nemlig dette:

At når brannalarmen går, kan det være å en idé å sende de fleste brannbilene dit det brenner - ikke til nabokommunen, i tilfelle det skulle komme en gnist der også.

På samme måte må vi nå vurdere å endre vaksine-strategi. Det betyr ikke nødvendigvis at den strategien vi har hatt hatt hittil, har vært gal. Men vesentlige forhold er i ferd med å endre seg.

Om ikke lenge har vi vaksinert den mest sårbare delen av befolkningen, de som er syke eller over en viss alder, på sykehus eller sykehjem. Til det har vi i hovedsak brukt vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna. Det blir sagt at disse vaksinene er de beste til å hindre alvorlig sykdom og død. De passer dermed godt til det formålet.

Les også: Opprør på Facebook: Kjendislege fillerister Molde-ordfører

Men om ikke lenge kan også AstraZeneca/Oxford-vaksinen komme i større mengder. Den blir sagt å være godt egnet til å hindre smitte, og er altså bedre egnet for såkalt strategisk vaksinering - å få ned smittetrykket i et bestemt område.

Da er kanskje tiden kommet for helseminister Bent Høie (H) å endre på den nasjonale strategien. Da må det være slutt på å sende fire og fire vaksinedoser ut til hvert eneste skjær i hele kongeriket, for å være sikre på at alle blir behandlet likt - smitte eller ikke.

Da må det sendes tusenvis på tusenvis ut til der smitten faktisk finnes, om det er i Oslo eller Bergen, Trondheim eller Tromsø. I dag er det Oslo som er verst rammet. Da må også Oslo prioriteres først. Det er ikke bare bra for befolkningen i Oslo, det er bra også for resten av landet - fordi mesteparten av smitten til de minste stedene jo ofte kommer fra nettopp Oslo.

Men da må også byrådsleder Raymond Johansen vurdere å endre strategien - og her er Molde-ordførerens eneste valide poeng:

Om Oslo skal gå foran i køen, må også bydel Stovner gå foran i køen. På samme måte som det er logisk å øke innsatsen i byen som er verst rammet, er det logisk å øke innsatsen i de verst rammede og tettest befolkede bydelene.

Med andre ord: Det kan godt hende Frogner må vente litt mens utbruddene stoppes i Oslo øst.

Les også: Å nekte Oslo flere vaksiner enn nærmest smittefrie småkommuner begynner å bli politisk og menneskelig uholdbart

Dette må byrådslederen snart våge å si, samtidig som det må lages mer treffsikre virkemidler for hver enkelt bydel. Til gjengjeld kan småby-ordførere og andre tenke seg litt bedre om før de deler ut gule og røde kort med skyld og skam neste gang.

Hittil har vi klart oss ganske bra i kongeriket, med noenlunde saklige diskusjoner om både Covid-19 og vaksiner, selv om trykket har vært svært ulikt fordelt.

Det vet jeg de kan klare i Molde også.