Se for deg at …

Du merker at partneren din endrer seg. Han skal stadig lese flere av meldingene dine, og spørre deg hvor du er. Det er jo bare fordi han bryr seg. Han vil være med på alle middager, fester og venninnekvelder. Det er jo bare fordi han vil være med deg hele tiden, han elsker deg jo.

Han gjør narr av meningene dine, og blir stille når du er engasjert. Men det er jo bare fordi han ikke har hatt det så bra i det siste.

Han beskylder deg for å flørte med andre. Men det er jo bare fordi han er redd for å miste deg.

Han vil hente deg på jobben, og på treningssenteret. Også vil han ikke lengre at du skal trene. Men det er jo bare fordi han savner deg sånn, og vil være sammen med deg.

Han begynner å kalle deg stygge ting, og holder deg fast mens han roper. Det er bare fordi du provoserer han sånn. Han ler av deg når du gråter. Det er bare fordi du ikke tåler noen ting. Han tar tak rundt halsen din. Det er bare fordi du ikke klarer å oppføre deg.

Han sier unnskyld, og lover deg at det aldri skal skje igjen.

De gode stundene

Se for deg åvære redd, krenket og ydmyket samtidig som du kjenner kjærlighet og håp. Du kjenner på kjærlighet til alle de fine minnene dere har sammen, til de gode stundene.

Du kjenner på kjærlighet til den han en gang var, og den han tidvis fortsatt kan være. Også kjenner du på et håp, om at det kan bli bedre. Du spør deg selv om det er deg det er noe galt med: Om det du hører hver dag kanskje er sant.

Kanskje er det din skyld. Kanskje du overdriver. Kanskje du bare må oppføre deg litt annerledes.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Denne dualiteten i et voldelig forhold er ikke unik. Dessverre er den med på å tilsløre volden både for den utsatte og for de rundt.

Det gjør det vanskelig å gå

Vi vet at hverfjerde kvinne i Norge har vært utsatt for vold eller trusler om vold.

Vi vet også at det er sterke mekanismer som bidrar til at voldsutsatte forblir i et voldelig forhold.

Les også: Jeg er jordmor, og jeg blir både forbanna og frustrert

Mennesker som lever i forhold preget av vold brytes ned. Mange kjenner på skam og skyld, og forteller om nedbrutt selvbilde og en gradvis svekket dømmekraft. Det gjør det vanskelig å gå.

Vi trenger et folkeapparat

Vi vet at partnervold i ytterste konsekvens fører til partnerdrap. De siste ti årene har 67 kvinner blitt drept av sin partner, kjæreste, ektefelle eller ekspartner.

Det samme vil skje de neste ti årene om vi ikke gjør nok for å forhindre det.

Det krever prioritert innsats og målrettede tiltak fra myndighetene. Det krever et sterkt hjelpeapparat, men det krever også et årvåkent folkeapparat.

Derfor må vi, du og jeg, tørre å se at det skjer. Og når vi ser det, så må vi også tørre å spørre. Kanskje må du spørre flere ganger – ikke fordi det er ditt ansvar alene, men fordi det er din mulighet til å oppdage, avverge og hjelpe.

For det vi vet helt sikkert, er at taushet tar liv.