Endelig er den snart her. Sommeren som vi har lengtet etter og drømt om så lenge.

For vi er mange som akkurat nå gleder seg til glade dager der vi igjen kan være sammen i verdens vakreste ferieland.

Les også: Arbeiderpartiet og Høyre svikter dyra

Alt ligger til rette for herlige sommeruker der nordmenn skal oppleve sitt nærmeste ferieland. Samtidig er titusener av reiselivsansatte endelig tilbake på jobb, og de er klare med åpne armer og store smil når de tar imot årets gjester.

Unngå eksterne søkemotorer

Her kommer en oppfordring og et godt tips til alle dere som skal reise i Norge i sommer: Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når du booker ferieoppholdet.

Derfor skal du booke direkte

Ved bestilling via eksterne søkemotorer må overnattingsbedriften betale 20-30 prosent av beløpet i provisjon til selskapet bak bookingportalen. For hver tusenlapp du betaler, havner 200-300 kroner til utenlandske selskap som slipper å betale skatt Norge.

Les også: Snart er de en like stor sommerplage som flåtten

Mens booking av hotellrom, hytte, rorbu eller leilighet direkte hos utleiestedet sørger for at hele beløpet går til overnattingsstedet. Dette gir flere ansatte, et bedre reiselivsprodukt og bedre service. Og sist, men ikke minst, gir det et viktig bidrag til den lokale verdiskapingen.

Når du i sommer velger å booke direkte gir du ditt viktige bidrag til å gjenoppbygge norsk reiseliv.

Skaper nye Norge

Denne sommeren vil reiselivsnæringen gi deg, din familie og dine venner en topp ferieopplevelse. Samtidig skal de skape nye og viktige arbeidsplasser over hele landet.

For hotellene i sør, rorbuene i nord, campingplassene vest og hyttene og ferieleiligheten i øst betyr det mye at du bestiller direkte. Å bestille direkte gir utleiestedet:

  • Mulighet til å selge overnatting til samme pris eller til og med lavere enn gjennom eksterne bookingsider
  • Mulighet til å kunne oppgradere rommet uten å ta ekstra betalt for det når anledningen byr seg (eller til å oppgradere for et lite mellomlegg)
  • Mulighet til å ta direktekontakt med deg slik at de kan innfri ønsker og spesielle behov
  • Mulighet til å tilby gode og trygge avbestillingsordninger for deg, dersom du må avlyse, avbryte, forlenge eller forandre oppholdet på kort varsel

Derfor er det sånn

Hvorfor gir overnattingsstedene deg mulighet til å bruke eksterne bookingsider når det er så lite lønnsomt for dem?

Bookingselskapene har gjennom mange år bygget opp milliardkonsern med enorm kraft til internasjonal markedsføring. De har skaffet seg muligheten til å kjøpe seg den beste synligheten og de beste plassene på internettsider, og dette igjen «tvinger» hotellene til å inngå ugunstige avtaler med de internasjonale gigantene.

Kan ende opp som usynlige aktører

Alternativet vil ellers være at norske overnattingsbedrifter ender som usynlige utleieaktører som verken du eller andre gjester ikke finner når de leter etter gode overnattingssteder i Norge.

Du er alltid velkommen

Vi trenger å opprette en felles nordisk bookingkanal som eies av bransjen selv. Til dette trenger vi et politisk engasjement og vilje til å bevilge oppstartsmidler. Pengene som bevilges vil bli tilbakebetalt når det nordiske selskapet betaler skatt til Norge og de øvrige nordiske landene.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Morgendagens reiseliv starter i dag

I starten av 2020 fikk Innovasjon Norge i oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) å lede arbeidet med en ny nasjonal reiselivsstrategi. Denne strategien skal legges fremi begynnelsen av mai. Og dette er samtidig en gyllen anledning til å diskutere hvordan vi skal skape et bedre og mer bærekraftig reiseliv i Norge.

En ny felles nordisk bookingportal kan bli et av de viktigste verktøyene for morgendagens reiseliv. Og det starter i dag. Ved å booke direkte nesten gang du reiser.