Gå til sidens hovedinnhold

Derfor tar anti-globalistene grundig feil

I jakten på hvordan vi mennesker egentlig vil ha det så får ofte mytene lov til å bestemme.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Den 22. april kunne Wall Street Journal melde at de store, internasjonale strømmegigantene som Disney+, Amazon Prime og Netflix satser knallhardt.

I seg selv ikke en sjokkerende nyhet, men det disse store amerikanske selskapene gjør er å satse hardt på serier og filmer lokalt produsert i de markedene de er i.

Skal vi tro rapportene har det aldri vært produsert flere polske, spanske eller meksikanske serier.

Les også: Verdensberømt fysiker: – Det finnes en maskin på jorden som burde oppdaget spøkelser

Enhver anti-kapitalist vil gripe etter sin pistol for å skyte ned påstanden fra Netflix:

- Jo mer lokalt og autentisk et show er, jo bedre gjør det over hele verden.

Nei, slik er det jo ikke?

Myten sier at de store amerikanske selskapene bare gir deg mer amerikansk. Alt blir McDonald's. Som for øvrig serverer mest en tysk kjøttkake (hamburger), og belgiske poteter (fries).

Det er hardt å kjempe mot at vi er en åpen verden, selv om så mange gjerne vil og prøver. Vi blir påvirket på tvers. Når vi mesker oss med nasjonalretten vår - fårikål - som ikke hadde vært noe som helst uten at vikingene hadde vært i Miklagard for å hente pepper, så tenker vi det er urnosk.

Eller hva med italienerne som spiser bæret, tomaten, som noen hentet i Sør-Amerika på nesten alt? For øvrig den retten vi i Norge spiser mest av, pizza altså.

Vi lever ikke i en lukket hermetikkboks. Som en relativt vis mann sa en gang: Alt kommer an på alt.

La oss begynne med TV-serier, og det vi strømmer eller noen få fortsatt ser helt lineært. Den danske TV-kanalen TV 2 vil selvfølgelig hevde at uten lokal tilpasning, og kanskje høye lønninger til sjefene i selskapet, så vil vi bli fortært av en amerikansk hverdag. En verden full av reality, enkle TV-serier og ja, akkurat det TV-kanalen er i dag.

En liten avsporing, så det ikke blir et poeng for å tenke at jeg tar feil om alt:

NRK er et unntak her, men NRK er en bastard fordi den betaler du og jeg for gjennom skatten vår (og avgifter, og avkastning på oljeutvinningen). Slik som vi betaler for helsevesen, veier og annet. For der har folkene ytterst i venstrekanten av det politiske selskapet helt rett, eller Rødt om du vil.

Det er ingen tvil om at med statlig overstyring er det lettere å få igjennom akkurat det man vil, bare spør Nord-Korea.

Så kommer likevel det interessante.

For hva er de største suksessene til NRK?

- Lokalt og autentisk innhold.

Akkurat som de store, kommersielle selskapene. Fordi? Poenget kommer, men du må lese litt til.

I kampen for det lokale vil ikke de som er mot et åpent marked alltid komme fra en tradisjonell venstreside som mener at Staten skal drive alt, nasjonalistene som mener vi lager alt best selv eller anti-globalistene som tror USA (eventuelt Russland) har som mål å kjøre over alle med monster-trucken sin, alltid være de eneste som raljerer mot fri flyt. Det kan like gjerne være selskaper som tjener seg rike på at de er beskyttet av lover, regler og regionale stengsler.

Egentlig er vel løsningen bare å stenge grensene?

Greit nok så vil ingen ungdommer plukke potetene våre, jobbe i oljeindustrien eller faktisk sørge for at vi kan gjøre det. I kampen for velgere som ikke liker langsiktige løsninger så er det bedre å si at vi skal bygge jernbane over hele Norge, sørge for at alle får sykkelveier helt hjem, flytte selskaper der ingen kunne tro at noen noen gang vil bo og la staten ta over alt.

Politisk langsiktighet og uenig blir gjerne ofret for populistisk velgerbacon. Fordi?

Her kommer poenget (ja, det tok så lang tid)

Fordi det er du og jeg som bestemmer.

Det som glemmes så inderlig vel i flåseriet er noe så enkelt som at i alle samfunn vil personene påvirke, eller undertrykkes så enormt at landet kjøres i grøfta. Diktaturer har historisk alltid stått for fall, og kun overlevd så lenge som man hadde militær makt, eller klarte å opprettholde en slags terrorbalanse i hva som ble gitt til befolkningen.

Les flere innlegg fra Norsk debatt her

Vi spiser gjerne dette valgflesket fordi vi tar avgjørelser som oftest er egoistiske. Noen er langsiktig egoistiske, fordi vi vil leve i en verden som faktisk er der om tusen år eller har medfølelse med mennesker født på feil side av en strek som noen en gang laget på et kart.

Poenget er uansett at du, jeg og alle uansett ikke lever i en kasse uten utsyn og innsyn.

Det har alltid kommet handelsmenn fra fjerne og nær med silke, nyheter og andre tanker. Til deg, meg. Forbrukeren. Personene. Familien. Vi er alle unike og ulike, og har forskjellige ønsker.

Vi vil ha lokalt, og autentisk innhold.

Som gjerne kan være en tysk kjøttkake, belgiske poteter, italiensk pannekake med bær fra Sør-Amerika eller en nasjonalrett med et krydder vikingene tok med seg fra Miklagard.

Kommentarer til denne saken