Denne uken har vi fått gledelige nyheter fra Ukraina. Etter 200 dager med krig, begynner frihetens forkjempere omsider å vinne tilbake land i Russlands brutale angrepskrig.

Lørdag ble nøkkelbyene Kupjansk og Izyum tatt tilbake. Russiske styrker sør for Kharkiv er i ferd med å bli omringet, der forsyningslinjene er brutt sammen. Bare den siste uken har de ukrainske styrkene rykket fram over 70 km fram, og gjenerobret opptil 7700 kvadratkilometer. Det er mer areal enn det russerne klarte på fire måneder.

Etter et dystert og mørkt halvår, er endelig demokratiet på frammarsj.

Da kan vi takke høyere makter for at ytre venstre ikke har hatt en hånd på rattet i utenrikspolitikken.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hjelp er essensielt

Fremgangen til de ukrainske styrkene skyldes nemlig ikke bare ukrainsk heltemot, men også vestlige våpen. Der har Norge blant annet bidratt med panservernraketter, luftvernmissiler, artilleriskyts, og rakettartilleri i samarbeid med Storbritannia. Det har vært essensielt for at ukrainerne har fått forsvare friheten sin med mer enn bare tomme ord.

Les også: USA sender ny pakke med militærhjelp til Ukraina

Situasjonen hadde derimot vært en helt annen dersom Rødt og store deler av SV hadde fått gjennomslag for sin politikk i Europa. De har siden krigens utbrudd nektet å støtte ukrainerne med våpen, og argumentert for at «å sende våpen kan øke faren for en storkrig i Europa», som Rødt skriver på sine hjemmesider – noe det ikke finnes belegg for.

Mens SV etter lang betenkningstid omsider landet på rett side av historien, er det fortsatt sterke krefter i partiet som stiller seg kritisk til våpenstøtten og mener den forlenger krigen.

Med andre ord; dersom ytre venstre hadde fått viljen sin, ville Ukraina vært overlatt til seg selv.

Det er ikke bare usolidarisk, men også moralsk forkastelig.

Tomme ord fra Moxnes

Ukraina kjemper nemlig ikke bare for sin egen frihet og selvstendighet, men også for våre felles verdier. I tillegg til sine egne landegrenser, forsvarer de også det liberale demokratiet. Da må selvsagt Norge stille opp med det vi kan.

Bjørnar Moxnes sier til Dagsavisen at de ikke vil hjelpe Ukraina med våpenstøtte på grunn av frykt for «økt spenning mellom NATO og Russland». Det er et feigt og meningsløst standpunkt så lenge Putins krigsmaskin dreper tusener av sivile og bomber i stykker ukrainske byer.

Moxnes sier at Rødt «støtter» Ukraina. Men Ukrainas forsvarsminister var krystallklar på hva de regner som støtte. Han sa i helgen at det er våpenhjelp fra Vesten som har gjort det mulig å starte motoffensiven mot Putin. De tomme ordene fra Moxnes stanser ikke Putins fremmarsj.

Som president Zelenskyj sa da han talte til Stortinget tidligere i vår: «Friheten må væpnes – og ikke noe dårligere enn tyranniet». Da kan Rødt si at de støtter Ukraina til de blir blå i ansiktet, men det hjelper fint lite om de ikke vil gjøre det Ukraina ber om: nemlig levere våpen.

Om alle land skulle gjort som Rødt og deler av SV vil, hadde sannsynligvis Putin tatt over Ukraina allerede.

For Ukraina er ikke frihet et abstrakt konsept som Rødt kan filosofere over mens de vandrer gjennom korridorene på Stortinget. For Ukraina er frihet blodig alvor. Da kan våre våpenleveranser være forskjellen på liv og død.

Trenger våpen

Til tross for store fremskritt, er krigen langt fra vunnet. Fremdeles kontrollerer Russland en femtedel av Ukrainas territorium. Mens ukrainske styrker har gjenvunnet 10 prosent av arealet som Russland har erobret siden 24.februar, gjenstår fortsatt et område på størrelse på Nord-Norge før de har tatt tilbake hele landet sitt.

Les mer fra Norsk debatt

Derfor har Venstre foreslått å øke våpenstøtten og åpnet opp for at Norge skal donere NASAMS-luftvern og at regjeringen må gå til norsk forsvarsindustri for å gi ukrainerne det de trenger for å forsvare seg. Så lenge Ukraina vil fortsette å kjempe, må vi støtte dem med det vi kan.

Den som sovner i demokratiet, våkner i diktaturet, sa historikeren Timothy Snyder. Da kan vi ikke la Rødt sitte nattevakt.

Ord er ikke nok. Ukraina trenger våpen.