Gå til sidens hovedinnhold

Det blir feil å sammenligne Oslo med Asia, Zähler

Vi må fokusere på hvilke kilder som forurenser mest i Oslo og sette inn innsatsen der det teller mest.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

«MDG skal redde kloden, men holder kjeft om det som skjer i Asia», skriver Maria Zähler (Frp) i Nettavisen i går. Zähler sammenligner tiltakene i Oslo med kullkraftverk i Asia, og mener det er på tide å realitetsorientere seg.

Klikk her for å lese saken

Kan ikke sammenlignes

Nå har det seg slik at det er store forskjeller på årsakene til dårlig luftkvalitet i Oslo og i Asia.

Tiltakene for å nå Parisavtalens mål vil være forskjellig fra Norge og andre land. For eksempel er det land som koker mat med hovedsakelig parafin. I Norge koker vi mat i hovedsak på elektriske komfyrer. Da må behovet for klimatiltak også være forskjellig.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Likevel må vi fokusere på hvilke kilder som forurenser mest i Oslo og sette inn innsatsen der det teller mest. Fordi lufta i Oslo faktisk er helseskadelig deler av året. Da peker skip i Oslo havn som fyrer med tungolje seg ut som store forurensere.

Politikerne må ta ansvar

Elektrifisering av skip i havna vil ikke endre luftkvaliteten rundt ringveiene. Når en større del av bilparken blir elektrisk, vil vi få bedre luft og mindre støy i Oslo. Nå er omtrent to årganger med biler elektriske. Fra 2025 så vil bokvaliteten i Oslo raskt bedres, når alle privatbiler som selges må være nullutslippsbiler.

Vi har ca 245 oljeinstallasjoner som står for minst 35 prosent av Norge sine samlede klimagassutslipp som oppstår ved utvinning av olje. 2000 mennesker på Svalbard slipper ut 10 prosent av Norge sine samlede klimagassutslipp. Ved å stoppe disse klimagassutslippene har vi nesten allerede nådd Parisavtalens mål for 2030.

Vi kan resirkulere søppel og handle brukt så mye vi vil, men det endrer ikke det faktum at disse virkelig store utslippspunktene for Norge er det politikere som må vedta lovendringer for.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Kommentarer til denne saken