Faren og moren til Mehdi Karami går i dag ut med en appell om støtte til sin 22 år gamle sønn. Han er dømt til døden etter deltakelse i demonstrasjonene mot diktaturet i Iran.

Den unge kurderen ble torturert til en «tilståelse», og i den korte useriøse rettssaken fikk ikke engang familiens advokat være til stede. Nå er de desperate og redde for at sønnen kan bli henrettet når som helst.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det er fortvilende å sitte her i Norge og gjerne skulle gjort så mye mer for å støtte denne familien og alle andre som rammes av den grusomme undertrykkingen. Men jeg stoler på utrettelige Mina Bai, spaltist her i Nettavisen, som går i spissen for å informere oss her hjemme om hva som skjer i Iran.

Hun sier at alle monner drar, og at det kan hjelpe å erklære seg som politisk verge for de dødsdømte.

Les også: Minst 450 uskyldige drept og 18.000 fengslet: Politikerne vegrer seg ikke for å bli verger

Mina forklarer på Facebook i dag at politisk verge «er mest en politisk gest … men regimet i Iran tenker fremdeles på «dets image», tragikomisk som det høres ut. … Omtale i media og sosiale medier har en verdi.

Og ofte – ikke alltid – kan medieomtale hjelpe med at de for eksempel ikke blir henrettet. … Disse familiene har kommet til en konklusjon om å gi blaffen i myndighetenes råd og trusler, og kontakte media utenfor Iran, dele sakene på SoMe og gjøre sakene kjent».

Les også: De kom for å skremme og true

Så jeg vil følge oppfordringen og erklære meg som politisk verge for den unge kurderen Mehdi Mohammad Karami. Jeg vil også oppfordre andre politikere til å gjøre det samme, og støtte foreldrenes krav om at dødsdommen må omgjøres. Dersom vi blir mange kan det bli lagt merke til og bidra til press på bødlene i Iran.

Samtidig må det være et krav at UD innkaller den iranske ambassadøren på teppet, og leverer en norsk protest på denne dødsdommen og hver og en av de andre.

Amnesty International sier at det er 26 demonstranter som kan bli henrettet etter vilkårlige rettssaker, og UD må si klart ifra om hver enkelt av dommene.

Dette er Nettavisens spaltister

Det iranske regimets hensikt er åpenbart å skape så stor frykt i befolkningen at demonstrasjonene stopper. Heldigvis ser det ut til at de ikke lykkes og at det modige opprøret bare øker i styrke.

Jo mer vi alle bidrar til at denne saken får oppmerksomhet, enten det er i vanlige medier, på Facebook eller andre sosiale medier, desto mer håp kan vi ha om at det vil kunne påvirke.

Det er i hvert fall bedre å prøve å gjøre noe, enn å la bødlene ture fram.