Rekk opp hånden alle de som synes Sophie Elise fortjener den shitstormen hun får nå. Eller skal jeg kanskje be folk kaste stein?

Jeg har alltid trodd, og tror fremdeles at det er en helt egen form for kvinneforakt i den gallen vi spyr ut til Sophie Elise og andre unge, kvinnelige influensere.

Jeg ser at mange sidestiller saken med Atle Antonsens angrep på Sumaya Jirde Ali. Virkelig? I min verden har de to sakene ingenting med hverandre å gjøre, utover å skape problemer for arbeidsgiver.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Misliker du den makten influensere har fått? Skulle du ønske at barna dine fant forbilder andre steder enn på sosiale medier? Mener du det er problematisk å sammenblande privatliv med merkevare og kapital? Jeg også! Men det er det altså ikke Sophie Elise som har funnet på, men markedskreftene og nyliberalisme.

Kontroversene rundt hennes person viser bare gang på gang hvorfor mennesker ikke bør være produkter.

Og hvor tilfredsstillende det kan være å ta spilleren fremfor ballen.

Det er så mye lettere å kritisere et menneske enn et system. Det er så mye lettere å kansellere noen, enn å jobbe med politisk endring.

Les også: Livet blir cirka en milliard ganger morsommere om bare NRK gir faen i Sophie Elise

Ingen vet hva Sophie Elise har ment eller tenkt. Ikke jeg heller. Men jeg vil påstå at en teori om at hun ikke fikk med seg den famøse plastposen i hjørnet før hun delte bildet, er minst like plausibel som at hun, som i høst tok støyten ved å dele en historie om avrusning, nå fremsnakker kokain på instagram-kontoen sin.

Men igjen: Det synes å være en særlig syrlig forakt som vi elsker å spy ut over unge kvinner som kapitaliserer på utseendet og erotisk kapital.

Så snart vi ser at vi kan «ta dem», plukker vi opp en steiner og sikter.