Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Biden-regjeringen har lenge forsøkt å dysse ned de alvorlige tilstandene ved USAs grense til Mexico fordi det setter partiet hans i en skvis mellom partiets venstrefløy og sentrumsvelgerne i USA. Etter flere måneder med kaotiske tilstander begynner man nå å miste kontrollen, og det kommer bilder av ansamlinger på titusenvis av mennesker på grensen.
Etter velkjent oppskrift kommer venstrefløyen Biden til unnsetning: I sosiale medier spres det meldinger om bilder av hesteridende grensevakter som «bruker pisk» mot ulovlige innvandrere. Umiddelbart hopper visepresident Harris og Bidens pressetalsperson på fremstillingen av «grensevakter som pisker latinamerikanere» for å snu stemningen om det som skjer ved USAs grense.
Associated Press og amerikanske medier forøvrig hopper når «folk i sosiale medier» (les: venstrevridde aktivister) i USA sier hopp, og har ukritisk spredt denne fremstillingen av noen få bilder og videoer som angivelig skal vise denne «piskingen». NTB, i velkjent stil, stiller seg ukritisk til dette og sender det videre ut i norske medier.
«Bildene av ridende grensevakter med pisk i USA vekker oppsikt» sendte NTB ut på kvelden 21. september.
Les saken her: Bildene av ridende grensevakter med pisk i USA vekker oppsikt
Det var bare et bittelite problem: grensevaktene hadde ikke pisk.
Omsider har amerikansk presse blitt gjort oppmerksomme på at det som fremstilles som pisker egentlig bare er reimen til hesten. Journalister aner ingenting om hesteridning, det gjør ikke folk flest heller, så man kan på et vis skjønne at misforståelsen oppstår.
Bildene vekker oppsikt, sant nok, men hvorfor det?
Men hvis ikke journalister klarer å finne ut av dette før de sender det ut til hele verden, hva er da egentlig forskjellen mellom dem og hvem som helst i sosiale medier? Nei, si det.
Etter først å ha sendt ut en falsk historie om grensevakter som pisker folk, er ikke NTB helt klar for å gi slipp på den opprinnelige vinklingen som de ble lurt til å publisere fordi de ikke gidder å sjekke ting som er for spennende til å sjekke.
«Bilder av ridende grensevakter med pisk-lignende reimer i USA vekker oppsikt» er den nye overskriften på en oppdatert sak som sendes ut fra NTB.
Nå er det ikke pisker, men «pisk-lignende reimer». Senere i saken skriver de «det som minner om en pisk». Det er visst for vanskelig å bare si sannheten: Det er reimer. Til å kontrollere hesten. Punktum.
Bildene vekker oppsikt, sant nok, men hvorfor det? Jo, fordi flere lag med folk som ikke aner noe om hesteridning skulle mene mye om det de så bilder av i sosiale medier. Ikke fordi det de trodde var sant.
NTB kan ikke bare innrømme at det var dem, pressen, som bidro til å vekke oppsikt på falskt grunnlag.
I siste avsnitt av en nyhetsmelding om saken, skriver NTB: «Nyhetsbyrået AP skriver at bildene de har sett, tyder på at det ikke ble brukt pisk mot migrantene, men for å kontrollere hestene.»
Overskriften selger inn pisking av migranter, siste avsnitt avslører at selv kilden deres ikke tror dette stemmer. Hvorfor er dette en sak i det hele tatt da? Hvem er det som egentlig går god for fremstillingen av grensevakter som bruker pisk?
Jo, det er de som er opphavet til hele historien, som ikke kan nevnes med navn.
NTB henviser igjen til denne anonyme gjengen som har fått dem til å skrive hele saken: «Flere påpeker at bildene av en hvit maktperson med pisk på hest som kontrollerer mørkhudede personer er som et glimt tilbake til slavetiden.»
Hvem er disse «flere», NTB? Jo, det er selvsagt partiske aktivister som forsøker å endre hele narrativet rundt det som foregår på grensen til USA. Det såkalte «some people say»-knepet som enhver uredelig journalist har i verktøybeltet sitt.
Pressen sprer et feil narrativ
Fagforeningslederen for grensevaktene, Brandon Judd, har gått ut i mediene og sagt at blodet hans koker av å høre Biden-regjeringen og pressen spre slike ondsinnede løgner om grensevaktene, på samme måte som man har sett flere ganger tidligere om amerikansk politi.
Ifølge ham har misforståelsen oppstått fordi grensevaktene snurrer reimene rundt litt hvis en person kommer for nærme hesten, for å skremme dem vekk fra hesten, slik at de ikke blir skadet av hestene, og at dette er en del av den godkjente treningen disse grensevaktene har vært gjennom.
Pressen sprer altså et narrativ som kan være stikk motsatt av sannheten.
Her kan du lese flere kommentarer av George Gooding
Fremfor å prøve å skade eller mishandle migrantene, sørger grensevaktene altså for at de ikke skades av hestene, ifølge Judd. Hvis man ser på videoene selv, uten å dra med seg pressens fremstilling, ser man at det er en logisk forklaring. Vaktene snurrer reimene oppe ved hodet til hesten og de er aldri i nærheten av å treffe eller brukes mot mennesker. Atferden har også ønsket effekt; migranten rygger unna hesten, og hesten blir også påvirket til å snu seg vekk fra migranten.
En tilsynelatende sympatisk handling for å unngå personskade, mens man gjør en krevende jobb med å kontrollere hundrevis av mennesker på flukt blir sendt verden rundt som en ond handling som «minner om slavetiden».
Hadde ikke engang sett bildet før
Nettavisens Morten Ø. Karlsen går enda et skritt lengre og konfronterer statsminister Erna Solberg om det disse bildene angivelig skal vise, hvor hun egentlig ikke går god for fremstillingen hans, men det fremstilles da i overskriften som at hun «reagerer på de sjokkerende bildene».
Solberg har antageligvis ikke engang sett bildene det er snakk om, og gir ingen tegn til at hun tror at det er snakk om at grensevaktene har pisket noen. Karlsen og Nettavisen skriver likevel: «Bilder av ridende politi som har pisk-lignende reimer i hånden, og som opptrer aggressivt overfor flyktningene som nå strømmer inn til USA, skaper nå overskrifter over hele verden. Og nå reagerer også statsminister Erna Solberg på bildene.»
Men reagerer Solberg på «bildene av ridende politi som har pisk-lignende reimer»? I videoen ser man at Karlsen spør Solberg om både bilder av tusenvis av migranter under en bro og av «grensevakter som oppfører seg aggressivt». Solberg leverer et standardsvar om å behandle folk humant, men gir ellers ingen tegn til at hun vet detaljene om det Karlsen har spurt henne om.
I Nettavisen får du derimot inntrykk at av Solberg kommenterer direkte på «bildene av ridende politi som har pisk-lignende reimer». Vips, så har Karlsen gitt historien mer legitimitet ved å late som statsministeren går god for denne feilaktige fremstillingen.
Les også: Drepte i «selvforsvar» mot maskeplikt
Dette er også et velkjent knep journalister bruker for å skape troverdighet for en sak, ved å lure en myndighetsperson, kjendis eller lignende til å tilsynelatende støtte opp om fremstillingen, mens de nesten alltid bare prøver å jatte med og ikke helt vet hva det handler om.
(Mitt tips til politikere: ikke la pressen bruke deg til å skape troverdighet for noe du ikke vet detaljene om.)
Ren flokkmentalitet og gruppepress
Når den jevne leser ser at amerikanske medier, norske medier og selveste statsministeren i Norge tilsynelatende går god for denne fremstillingen, vil de aller fleste slå seg til ro med at det var det som faktisk skjedde. Dette gjør det ekstremt krevende for mediekritikere å påpeke feil, man blir møtt med latterliggjøring fordi man ikke tror på det alle andre tror på, altså ren flokkmentalitet og gruppepress.
Hva skjer med samfunnet når folk flest, og de fleste i politikken og mediene, går rundt og tror på eventyr som ikke er sant? Hvordan kan dette skje gang på gang uten at noen reagerer eller gjør noe med det?
Hvorfor sitter det så langt inne for NTB å sjekke slike provoserende påstander før de sendes rundt til norske medier? Hvorfor sitter det så langt inne å umiddelbart rette opp og utvetydig dementere når det er helt åpenbart feil?
Sakte men sikkert undergraver NTB sin egen og pressens legitimitet, når flere og flere får opp øynene for at det er dem, ikke skrullinger på internett, som er de fremste i å produsere og eksponere befolkningen for falske historier som splitter, polariserer og skaper harme uten grunn.