Demokrati. Hvordan fungerer det? Hva brukes det til?

Etter mange debatter i forbindelse med 22. juli-markeringen er det ganske nedstemmende å se hvor mange som vil begrense ytringsfriheten. Riktignok bare for andre. Aldri for seg selv.

Folk med «feil» holdninger skal ikke få si det de mener med de ordene de selv velger, for da kan noen bli inspirert til å følge opp de ideene som «vi» ikke liker. Det virker å være rasjonalet her.

Moralens selvpålagte voktere

Hvem «vi» er i denne sammenhengen, er for øvrig litt vagt da denne gjengen ikke har fått noe mandat til å være moralens voktere for oss andre. Det er et selvpålagt oppdrag, og en del mennesker ser ut til å skride til verket med en entusiasme som er en diktator verdig.

Tanken er visst dette: Hvis man sier høyt det noen andre mener er feil, så ligger faren i at disse tankene kan spre seg ut og nå flere.

Men hva viser historien oss når det gjelder å holde tanker og ideer nede? Jo, på ett tidspunkt eksploderer det, og det eksploderer sjelden på steder og tidspunktet hvor man tror det kommer.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det ligger i menneskets natur å være kritisk til tanker og ideer, samme hvor gode intensjonene er. Ideer er ikke statiske. Hvis man skal ha et minste felles multiplum i dette samfunnet, så må alle få lov til å ytre det de vil.

Det er ekstremt lite man ikke har lov til å si. Drapstrusler, for eksempel. Det er ikke lov å true noen med døden. Men det er så opplagt at alle skjønner at det må være slik.

Ønsker ikke motstand

Problemet er at i det øyeblikket man strammer inn ytringsfriheten såpass mye at vesentlige grupperinger føler at de blir målbundet, så har vi ikke lenger et demokrati.

Da faller det limet som skal holde oss sammen. For hvem gidder å bidra til et samfunn hvor man er redusert til et annenrangs menneske som er dyttet ut i kulden, uten stemme og uten innflytelse på egen fremtid?

Så tenk på det neste gang noen prøver å stilne stemmen din. Dette er ikke folk som vil deg vel.

Det er folk som vil at du skal tie stille slik at de selv ikke får motstand mot egne tanker og ideer.

Og det er ikke særlig demokratisk.

Les mer fra Norsk debatt

En versjon av innlegget ble først publisert på skribentens Facebook-profil.