HAN LØPER FORTERE enn de fleste i sin idrett, har fysikken på plass og som alle perfeksjonerte idrettsmenn og kvinner har han ferdigheter som løfter teknikken til et nivå som leverer et vinnende sluttprodukt på det aller øverste nivået. På toppen av det kommer klokskap og kunnskap om egen idrett, konkurranseinstinktet som skaper sult og flytter grenser gjennom forsakelse og konstant utvikling.

Sånn sett er Erling Braut Haaland (21) som idrettsfolk flest.

Han vet hva som skal til, og gjør det som kreves for å nå sine mål.

Nå er han tatt ut på et verdenslag som for den offensive anledningens skyld stiller i en 3-3-4 formasjon.

Lagkamerater på topp er Lionel Messi (34), Robert Lewandowski (33) og Cristiano Ronaldo (36).

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

VI HAR MANGE idrettslegender i Norge, menn og kvinner som har vunnet medaljer i de gjeveste mesterskapene. De fortjener alle sin plass i historien. Når det kommer til fotball snakker vi mest om lag, en liten håndfull sluttspill og en rekke på åtte strake deltakelser i Champions League.

Pluss trenerne, selvfølgelig – han som leverte to VM, og han som i 1997, etter å ha slått Milan i den siste gruppespillkampen, tok et norsk klubblag til kvartfinalen i verdens gjeveste klubbturnering.

I den norske fotballhistorien står disse to av over alle andre.

Les også: Med Haaland på verdenslaget vil Idrettsgallaen se sine mangler

DET ER MANGE grunner til det. En av dem er gjennomføringen av ideer utklekket for kollektivets suksess, også kalt spillestil. I norsk fotball er det først og fremst laget og trenerens tanker og filosofi som har båret prestasjonene. I andre land er det stort sett stjernene som utgjør forskjellen som gjelder.

I Norge snakker vi om Drillos og Eggen-tida, mens det de fleste andre steder er Pelé, Maradona, Platini, Stoichkov, Nedved, Messi, Xavi, Iniesta, Buffon, Zidane, Ronaldo, Salah og spillere av dette kaliberet som skriver historien.

Erling Braut Haaland vil forandre på det.

Med Brauten på verdenslaget, en spissmaskin som scorer en i goal i snitt, har vi fått vår mann i det gjeveste selskapet.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

MED FARE FOR å gi Idrettsgallaen tyn for tredje gang i løpet av en drøy uke, takk herren for denne utmerkelsen. Vi sier det gjerne er fra barn og fulle folk man får høre sannheten. Nå kan The Best FIFA Football Awards føyes til den lista.

Det kan jo ikke være sånn at en idrettsutøvers prestasjon(er) må etterfølges av det norske flagget og «Ja, vi elsker» for å få den plassen den fortjener.

Summen av ettermiddager og kvelder i Tyskland og Europa må også kunne telle med når historien skal skrives.

Les også: Må Brauten overgå Messi for å nå opp på Idrettsgallaen?

MED PLASSEN PÅ verdenslaget har Erling Braut Haaland fått den hyllesten han fortjener. Når karrieren hans en gang skal oppsummeres i tall, priser og trofeer vunnet med klubbene han har spilt for, sitter jeg med en følelse av at han fort vil stå der som en av Norges største idrettsutøvere gjennom alle tider. Om ikke den største.

Les mer fra Norsk debatt her

Vel å merke om du evner å lese historien uten skylapper, og evner å se forbi oksygenopptak, stilkarakterer og blinker som skal ned 50 meters avstand.

Vi er ikke så flinke til det i Norge.

Anerkjennelsen gitt Erling Braut Haaland i verdens desidert største idrett vil forhåpentligvis gjøre noe med det.