Sigbjørn Obstfelder, en av våre største lyrikere, utga i 1893 det berømte diktet «Jeg ser.» Del slutter slik: «Jeg ser, jeg ser…/Jeg er visst kommet på en feil klode!/Her er så underlig…»

Ja, slik kan man føle det når man sitter og scroller nedover de forskjellige nettavisene.

Er dette noe verden behøver å vite?

Vi kan blant annet lese at Carina Dahl har hatt et utbrudd mot fenriken i «Kompani Lauritzen.» Jaha. Holder det ikke at de som ser på «Kompani Lauritzen» får det med seg? Må vi andre opplyses om dette? Og burde det ikke være nok at de som ser på «Kompani Lauritzen» ser det når de ser det?

Må de lese om det etterpå? Eller i forkant? Men det blir enda bedre. Eller verre. Det kommer an på øyet som ser.

Nylig så jeg bildet av en kvinne jeg ikke kjente igjen, ledsaget av teksten: «Jeg har sex med meg selv.»

Jøss, tenkte jeg. En kvinne som har sex med seg selv. Nå står ikke verden til påske.

Det finnes jo en hel del kvinner som har det. Menn også, i fall du skulle være i tvil. Mange, altså. De fleste, kanskje. Innimellom, i hvert fall.

Les saken: Bianca Ingrosso røper detaljer om singellivet: – Har sex med meg selv

Jeg tror ikke man behøver å framlegge empiri for å fastslå at dette er tilfelle. Men under påskudd av at jeg skriver denne kommentaren (hva utsetter man seg ikke for i journalistikkens tjeneste, he he), måtte jeg selvsagt klikke meg inn. Der kunne jeg lese at kvinnen var Bianca Ingrosso, som kunne røpe detaljer fra singellivet, nemlig at hun fra tid til annen har sex med seg selv.

Så kan man selvsagt diskutere om det er en nyhet at en singel person, fra tid til annen, altså, har litt koselig alenetid, hvis man kan si det slik. Og er dette noe verden behøver å vite? Er dette en nyhet, selv for de som følger Bianca Ingrosso? Blir de sjokkert? Begeistret? Overrasket?

Ikke helt Paradise Hotel

Så kan man videre reflektere over hva som skal til for at en kjendis kommer i nyhetene. Kan en kjendis ringe en avis og si at vedkommende har vært litt løs i magen i det siste, eller at vannlatingen om natten har hatt en noe høyere frekvens?

At man har gått ned fem kilo? Tatt rotfylling uten bedøvelse? Fått skrapet opp bilen på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i julestria?

Nå skal man selvsagt ikke sammenlikne alt med sultne barn i Afrika: I en tid hvor Europa står i brann kan man jo trenge noen gladnyheter. Nå er jeg for egen del, litt usikker på Bianca Ingrossos alenesex faller inn under kategorien gladnyheter, men nå vel.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Jeg er vel i det hele tatt litt usikker på om vi kan karakterisere det for en nyhet. Og hvem er det som fyller nyhetsbildet med alenesex, nye fillers, silikon som sprekker, og annet vi har behov for å vite for at verden skal være i vater. Kjendiser. Man hva er nå en kjendis?

Før måtte man være Kong Haakon, Roald Amundsen eller Thor Heyerdahl for å kunne kalle seg noenlunde kjent. De hadde tross alt gjort noe, det skal de få for.

Den første var konge og ledet blant annet landet gjennom andre verdenskrig, den andre var først til Sydpolen og den tredje fant det givende, sammen med noen andre menn med sammenfallende interesse, å flyte rundt i Stillehavet på en flåte av balsatre. Ikke helt Paradise Hotel, med andre ord, men det kom likevel noe ut av det, han fikk bekreftet sine teorier om folkevandringer i Stillehavet.

Men nå?

Les også: Mediene er mikrofonstativ for influensere med dårlig påvirkning

Media bør by på mer enn Putin

Hva er egentlig Christopher Mørch Husby kjent for? Camp Kulinaris? Farmen Kjendis? For at han er eksen til Jan Thomas? Carina Dahl?

Jeg vet at hun er datteren til TNT-trommisen Morten Diesel Dahl, men der stopper det for min del. Mange tror at Frank Løke er kjent for at han vrikket seg rundt på dansegulvet iført Boratdrakt. Slett ikke alle vet at han var landslagsspiller i håndball.

Ja, hvem er de, alle disse kjendisene/influenserne som går fra kjendisprogram til kjendisprogram?

Media bør by på mer enn Putin, Biden, krigen i Ukraina, strømpriser og utenlandskabler, samer, reinsdyr og vindmøller. Og det kan være befriende å lese om noe annet enn at Trond Giske irriterer AP-ledelsen, men har vi behov for alle disse oppdateringene om smått og stort (mest smått, definitivt) hos deltakere i forskjellige kjendis-programmer?

Ja, den som visste det. Men det spiller ikke så stor rolle. Vi slipper ikke unna, likevel.