Gå til sidens hovedinnhold

Det er ikke lenger tiltrekkende å bli lærer

Det må vi gjøre noe med, skriver Ole Andreas Myhrer Smith (Rødt).

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

I over et år nå har essensielle yrker holdt Norge i gang. Et av disse yrkene er lærerne, som ikke blir prioritert i vaksineplanene eller på lønningene.

På torsdag forrige uke gikk over 7 000 kommune ansatte tatt ut i streik. Siden da har enda flere blitt tatt ut.

For noen av de yrkene ble det enighet samme dagen, men for lærere er det en helt annet sak.

Les også: Sykepleiere og lærere er slitne av å betales i form av applaus og smil

Slutter i jobben

Unio melder at de som jobber som utdanningsansatte har fått 14,1 prosent mindre i lønnsvekst i en 16 års periode enn for andre ansatte i kommunal sektor. Nedprioriteringen av lærere og andre utdanningsansatte har ført til at en rekke har enten sluttet i jobben eller vurdert å slutte.

Det er problematisk at lærere slutter eller vurderer å slutte på grunn av en nedprioritering i lønnen, spesielt når vi kommer til å stå ovenfor en enorm mangel av lærere i nær fremtid.

Faglærte lærere kan ikke byttes ut med ufaglærte

Når lærere nedprioriteres i lønnsforhandlingene og en rekke vurderer å slutte vil det ikke bare medføre til mangel, men også at det vil bli i mye større grad ufaglærte i skolevesenet.

I dag tar det fem år å kunne utdanne seg til å bli lærer, og det er det stor grunn til. Det læres blant annet hvordan en lærer oppfører seg i og utenfor timene, hvilket ansvar de har, og hvordan de skal lære best mulig bort.

Lærerrollen er ikke noe som hvem som helst kan gjennomføre godt, og det skal kreves kunnskapen som en erverver seg gjennom utdanningen.

Skolevesenet har i dag en viktig rolle med å motarbeide sosiale forskjeller, men hvis ufaglærte i skolen vokser vil det ikke i like stor grad oppfølges at alle får den tilstrekkelige dannelsen som eleven har krav på.

Lønn må samsvare med samfunnsrolle

Det norske samfunnet er bygd opp slikt at noen av de beste måtene å tiltrekke folk yrket er gjennom en god lønn. Slik lønnsveksten har vært for lærerne, har lønnen hatt en motsatt effekt.

På grunn av en liten reallønnsvekst over lengre tid, er det ikke lengre tiltrekkende å utdanne seg til lærerutdanningene.

Den beste måten å få de beste lærerne inn i skolevesenet er å faktisk tilby en god lønn, som samsvarer med hvilken samfunnsrolle de har.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken