Debatten handlet mest om dem som var utestengt. Russetiden kan dominere livet for elevene allerede i første klasse på videregående. Det første semesteret er venting, kommer man på buss? Og hvis man så kommer med, kan man risikere å bli stemt ut senere og stå sosialt på bar bakke igjen.

De mekanismene for utestengning som ble beskrevet var så brutale at jeg kjente tårene presse på.

Hør noen av historiene under:


Her kan du selv se hva som danner grunnlaget for Ørjasæters kommentar

Dette skjer i den alderen da ungene våre tåler det minst. En utestengt femåring kan lett avledes, og bør avledes. Til og med en tolvåring kan settes i sving, av de voksne, med andre, morsomme aktiviteter dersom han blir utestengt av kameratene. Men gjelder det en 16-åring er gaming med pappa nytteløst som lokkemiddel for å gjøre gutten glad igjen.

Foreldrene står maktesløse overfor de ekstremt brutale mekanismene som ble beskrevet i programmet Debatten i går.

Mine barn ble ikke utestengt. Tvert i mot, de kom på buss med en gang, de var populære. Debatten i går handlet altså om de som ikke fikk være med. Neste program kan gjerne handle om elendigheten de populære barna kaster seg ut i. For russetiden er ødeleggende, også for dem.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Stupfyll. Ulykkesrisiko. Ødelagt skolegang. Jeg hatet russetiden av hele mitt hjerte.

Men opplevde, slik Willy Pedersen sa på Debatten i går, at andre foreldre rundt meg synes det var fint at ungene kunne «ha det litt gøy». Jeg kjørte rundt midt på natta og lette.

Tryvann var et skrekkabinett av menneskelig elendighet, ravende halvt påkledde jenter, sjanglende gutter, gråting, slåssing, forvirrede enslige som satt på bakken og prøvde å si noe, som var fortvilet over noe, men som ikke klarte å redegjøre for seg.

Les flere kommentarer fra Elin Ørjasæter

Jeg tenkte: Hvorfor er det ikke flere edru voksne her? For i en slik situasjon gir man blanke i alle de andre barna, og konsentrerer seg om å finne sitt eget barn. Hvor var alle de andre foreldrene?

Jeg frykter at det som følger av gårdsdagens TV-sending er krav om at skolen må gripe inn. Både for å hjelpe de utestengte og for å dempe rusbruken hos de som er med. Kravet om at skolen skal ordne opp er for billig.

Dette må vi foreldre ta tak i selv, ved å kreve at russetiden blir stoppet. Skolen skal drive god undervisning, ikke redde oss foreldre fra våre egne barn.


Kostnadene kan lett komme opp i 40 000 kroner per elev. Dette er kostnader de binder seg til allerede første året. Et samfunn som er stolt av gratis skolegang, og der små beløp til skolereiser ender i offentlig debatt, så godtar vi altså dette. Det er helt ko-ko.

Fredrik Solvang og hans team skal ha stor ros for å ha klart å få folk inn i studio. Problemet med russetiden er jo at ingen vil fortelle. Foreldrene til de utestengte barna vil for all del ikke skade sine barn ytterligere, ved å fremstille dem som mislykkede sosialt. De færreste barn vil tillate at mor står på TV og forteller om hans livs største problem, mangelen på venner.

Foreldrene til de barna som lykkes sosialt, og som dermed får en pangstart på karrieren som rusmisbrukere, vil selvfølgelig heller ikke si noe.

Enhver aksjon rundt dette vil kunne skade de vi er aller mest glade i, så derfor sitter vi stille og venter på at det skal gå over. Og det gjør det jo, jeg tviler på at mine barn vil være enig i min fremstilling av deres russetid. Kanskje de til og med vil hevde at de hadde det «gøy».

Men å ha det «gøy» er ikke et tungt nok argument i møte med ren elendighet.

At et mindretall blir systematisk utestengt ved mekanismer like brutale som de er utspekulert, er en for stor kostnad å ta. En voldsom rusbruk i så ung alder, som altså er regelen for de «vellykkede» ungdommene, er også en stor kostnad.

Jeg mener russetiden må forbys, avlyses, stoppes med alle midler. Russetid er galskap satt i system, der ingen vokne reagerer, merkelig nok.

Les mer fra Norsk debatt

En av foreldrene i programmet, Karianne Stordal fra Facebook-gruppa Russeforeldre på 2020-tallet, viste til røykeloven. Det var en god parallell. Røykeloven ble massivt latterliggjort i mediene da den kom. Protestene var overveldende. Men etter at loven kom er det ingen, heller ikke røykerne, som vil tilbake til tiden før loven.

Det samme vil gjelde russetiden, dersom vi klarer å regulere den på en effektiv og hensiktsmessig måte.

Få elendigheten vekk.