Forrige uke forsvant den 17 år gamle iranske vektløfteren Yekta Jamali fra laghotellet i Hellas. Hun hadde nettopp vunnet en sølvmedalje i vektløfting og hadde fra før vunnet en bronsemedalje ved junior-VM i 2021 i 87 kg vektgruppen. Ingen visste hvor hun var.

Etter et par dager kom meldingen om at hun har søkt asyl i Tyskland. I bildene fra konkurranser ser man den unge jenta i hijab, dekket fra topp til tå. I bilde etter å ha søkt asyl i Tyskland ser vi henne uten hijab.

Men det er mye mer enn hijabtvang som får iranske idrettsutøvere til å søke asyl i andre land.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Idrett er svært politisert i Iran og brukes for politiske mål selv om staten bruker ikke ressurser på idrettsutøvere. De får for eksempel ikke støtte eller verktøy til å trene.

Mange iranske kvinnelige idrettsutøvere har tidligere klaget på mangel på utstyr, støtte eller penger. De driver med sport fordi dette er noe de elsker. Men de blir likevel «poster children» for landets hijab- og islamistiske agenda ved internasjonale konkurranser.

Les flere kommentarer fra Mina Bai

I høst deltok Amir Assadollahzadeh i VM i styrkeløft i Stavanger, men han nektet med å gå med t-skjorte med bilde av en av landets militære ledere Ghasem Soleimani.

Dette skulle få konsekvenser for ham ved retur. Han rømte derfor fra hotellet i Stavanger, til busstasjonen og kom til Oslo hvor han søkte asyl.

I desember forsvant også den prestisjefulle iranske spilleren i kvinnehåndball Shaghayegh Bapiri i Spania fra hotellaget hvor de iranske håndballjentene oppholdt seg.

Les også: «Sporløst forsvunnet»: Nå søker hun asyl i Vesten

Senere forklarte hun i en video om at hun hadde søkt asyl. Hun fortalte videre at hun hadde det bra, men hadde fått mye kjeft fordi den obligatoriske hijaben hadde blitt trukket ut under spillet. Hun hadde rett og slett fått nok og kom med ønske om frihet for hennes iranske medsøstre.

Dette er Nettavisens spaltister

Et titalls iranske utøvere har så langt søkt asyl eller emigrert fra landet på grunn av landets strenge system. En av dem er den iranske sjakkspilleren Alireza Firouzja, som har spilt mot den norske mesteren Magnus Carlsen under fransk flagg.

Det hele minner om en nervepirrende thriller fra Sovjetunionens avhoppere.

Les mer fra Norsk debatt her