Gå til sidens hovedinnhold

Det er nå Fagermo må vise hvem han er, og hva han står for

Vålerenga har to landslagsspillere, og begge er på vei ut. Sist klubben solgte sin beste utespiller endte det nesten med nedrykk.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

ETTER 14 SERIERUNDER i 2019 lå Vålerenga på fjerdeplass, fire poeng bak serieleder Bodø/Glimt og Dag-Eilev Fagermos daværende arbeidsgiver, Odd. Fire serierunder før slutt kjempet klubben for å unngå nedrykk.

Årsaken var i stor grad salget av den kreative kantspilleren Chidera Ejuke til nederlandske Heerenveen, og feilene som ble gjort de påfølgende ukene.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Sjelden har en klubb klart å gjøre så mye galt i ett og samme overgangsvindu.

Begrepet «å pisse i buksa for å holde varmen» fikk en helt ny dimensjon.

I tillegg ble det bare kaldere.

CHIDERA EJUKES ERSTATTER var guineanske Ousmane Camara (22), en kantspiller hvis fart og ferdigheter ifølge daværende VIF-speider Lars Tjærnås kunne sammenliknes med Ejukes. Han var ikke i nærheten. Nå, to år senere, er Camara fortsatt VIF-spiller med kontrakt ut 2022 - på utlån til FC Dila Gori i Georgia.

I tillegg hentet Vålerenga den ikke altfor godt trente costaricanske spissen Mayron George (27) på lån fra benken i Midtjylland, og midtstopperen Pierre Kantstrup (32) på et halvt års kontrakt etter fri transfer fra tyrkiske BB Erzurumspor.

Les også: Brauten kan bli solgt for 1,7 milliarder kroner, men norsk fotball får ikke bedre skussmål av den grunn

George gjorde én god omgang mot Rosenborg i debutkampen, var på banen i ti kamper og scoret to mål.

Kantstrup fikk 11 matcher, men ble ikke resignert for sesongen 2020.

NÅ ER VÅLERENGAS landslagsspillere Kristoffer Klaesson og Aron Dønnum på vei ut døra på Intility Arena. I tillegg har det lenge vært klart at venstreback Sam Adekugbe drar til Tyrkia 1. august. Salget av Dønnum er på mange måter denne sommerens Ejuke-salg, med høyrekanten forsvinner det både krativitet, scoringer og målgivende pasninger.

I år som i 2019 er også Vålerenga godt inne i toppstriden.

DAG-EILEV FAGERMO har alltid sagt at han ikke vil hente spillere bare for å hente spillere, da bruker han heller de unge gutta han har, med læringen og risikoen det fører med seg. Det var sånn Kristoffer Klaesson ble god i Vålerenga gjennom 2020. Mantraet om ikke å fylle et hull bare for å fylle det, er en av VIF-trenerens leder-stjerner.

Det var blant annet sånn han solgte seg inn i Vålerenga i januar 2020, og det var også en av grunnene til at han fikk jobben et stykke ned i køen av kandidater.

Når gode penger kommer inn for Klaesson og Dønnum, blir det interessant å se om VIF-treneren handler som han snakker.

DAG-EILEV FAGERMO har kvittet seg med mye siden han kom til Intility Arena, både på og utenfor banen. Lars Tjærnås, en av arkitektene bak de katastrofale signeringene sommeren 2019, var en av de første som måtte gå. Siden det har Vålerenga bygd stein på stein, gjort noen gode signeringer og satset på egne spillere.

Kristoffer Klaesson og Aron Dønnum er to fra den siste kategorien.

AT VÅLERENGA MÅ hente en ny venstreback er gitt. Det kan fort bli Leonard Zuta (28), en makedonsk-født svenske fra den italienske Serie B-klubben Lecce. Han vil forsterke Vålerenga sammenliknet med han som går ut (Adekugbe), og vil gi Fagermo litt av den erfaringen Vålerenga trenger.

Les også: Flertallet av de rødgrønne partiene vil innføre milliarder i arveavgift

Hullet etter Aron Dønnum fylles trolig uten en ny mann inn, det er mange måter å gjøre det på uten å dra på seg ekstra kostnader.

Det store spørsmålet er derfor hva Vålerenga vil gjøre på keeperplassen.

IGJEN HANDLER DET om Dag-Eilev Fagermos liv og lære, hva han har sagt og hva han velger å gjøre. Altså om troverdighet. Kortsiktig trenger Vålerenga en mann som kan holde dem i toppen. Langsiktig har de en 196 centimeter høy 19-åring det ryktes kan bli den neste Kristoffer Klaesson, Magnus Smelhus Sjøeng.

19-åringen er god, men ennå ikke god nok til å steppe inn i Eliteserien.

På denne tida neste år er det imidlertid mange som tror han kan være det.

FOR Å LØSE det kortsiktige behovet samtidig som man ivaretar en langsiktig investering uten å dra på seg for store kostnader, vurderer Vålerenga derfor å hente en keeper på en låneavtale for ett år. Sten Grytebust (31) skal være et av navnene Dag-Eilev Fagermo har i tankene.

Grytebust er ikke lenger førstevalg i FC København, og trenger spilletid om han vil være i Ståle Solbakkens landslagstropp.

Klarer Vålerenga det - samtidig som Magnus Smelhus Sjøeng får det året han trenger - kan direktør Erik Espeseth ringe eier og velgjører Tor Olav Trøim, og si klubben har lært av sommeren 2019.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken