Gå til sidens hovedinnhold

Det er noe alvorlig galt med regjeringens klimapolitikk

Det vil være enkelt og billig å nå de norske klimamålene dersom vi teller med CO2-opptaket fra norsk skog, og gjør som våre naboer i Europa. 

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Norsk skog binder enorme mengder CO2 årlig. Men når norske utslippskutt skal telles i årene som kommer, har regjeringen bestemt seg for å holde skogen vår utenfor regnestykket. Resultatet er milliardregning til norske bedrifter og sterkt unødvendige klimatiltak som rammer folk flest.

Felles gjennomføring med Europa?

Kort tid etter at Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen, oppjusterte klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn det norske kuttmålet for utslipp av klimagasser fra 40 til 50-55 prosent innen 2030. Denne avgjørelsen brøt fullstendig med regjeringens tidligere mantra om at felles gjennomføring med Europa var veien å gå for å gjennomføre klimatiltak mest mulig effektivt.

Les også: Frp ber regjeringen inkludere skog for å nå klimamålet raskere

Da EU oppjusterte sitt eget ambisjonsnivå et drøyt halvår senere, kunne en fornøyd Rotevatn fortelle at dette var en god nyhet for verdens klima. Det han derimot ikke fortalte, var at denne nyheten ikke var like god for Norge, som en direkte konsekvens av et hårreisende valg regjeringen selv har tatt.

Med sitt nye og mer ambisiøse klimamål, skal EU-land nå få regne inn opptak fra stående skog i klimaregnskapet sitt.

Årets klimatabbe

For Norge som i flere tiår har drevet en aktiv skogforvaltning og tatt vare på skogen vår, kunne dette ha vært en fantastisk nyhet. Likevel har Rotevatn denne uken etter press fra Fremskrittspartiet, erkjent at regjeringen har tatt et «politisk valg» om å holde det fulle CO2-opptaket i norsk skog unna det norske regnskapet når utslippskuttene våre skal telles.

I et brev til Fremskrittspartiet, bekrefter klima- og miljødepartementet at regjeringen trolig har gjort århundrets forhandlingstabbe med EU. Departementet sier at hvis Norge hadde brukt EUs regnemåte for utslippskutt med skog, kunne vi ha bokført 10 millioner tonn CO2 i regnskapet vårt. Det er ca. 2/3 av utslippskuttet regjeringen har lagt opp til i sin egen klimaplan.

Regjeringens klimaplan er full av forslag til nye forbud, påbud og kraftige avgiftsøkninger for norsk industri. For å nå de norske klimamålene innen 2030 (uten opptak fra skog), mener regjeringen blant annet at det er nødvendig å la MDG-styrte byer få mulighet til forby bensin- og dieselbiler og forslår en tredobling av CO2-avgiften på norske arbeidsplasser.

Det viser seg altså at disse tiltakene er totalt unødvendige for å nå de norske utslippsmålene.

Les mer fra Norsk debatt her

Alt regjeringen hadde trengt å foreta seg hadde vært å telle utslipp på samme måte som EU-landene nå skal få muligheten til. Det vil være enkelt og billig å nå de norske klimamålene dersom vi teller med CO2-opptaket fra norsk skog, og gjør som våre naboer i Europa.

At Rotevatn og Venstre har fått gjennomslag for å holde norsk skog utenfor når utslippskuttene våre skal telles, bør få alarmklokkene til å gå langt inn i Høyre og blant alle som er opptatt av at industrien vår skal ha like konkurransevilkår som konkurrerende europeiske land.

Det er rett og slett noe alvorlig galt med regjeringens klimapolitikk.