Strømkrise, Ukraina-krigen eller galopperende mat- og drivstoffpriser er ikke noe regjeringen har skapt eller er skyld i.

Men regjeringen har ansvaret for å håndtere det.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Mindre å rutte med

I mange år har nordmenn vært vant til at lønnsveksten har vært god, rentene lave og prisstigningen lav. Dette har gitt mer å rutte med hvert år.

I 2022 er det annerledes. Ifølge Statistisk Sentralbyrå ligger prisveksten i år an til å bli 4,7 prosent. Lønnsveksten 4,0 prosent.

Det verste kan likevel ligge foran oss. Rentene settes opp overalt. Det tar litt tid før dette for alvor slår inn i boliglånsrentene og privatøkonomien til folk.

Med lave renter så lenge unge boligkjøpere kan huske, jevnt stigende boligpriser og god lønnsvekst over mange år, har mange endt opp med stor gjeld. For dem blir det ekstra ille.

Toer sine hender

Oppi alt dette er det ganske stille fra statsminister Jonas Gahr Støre. Kanskje følger han med, men lite blir gjort.

Kravene om at regjeringen må gjøre noe for å stoppe krafteksport som tømmer vannmagasinene og driver strømprisen i taket har det etter hvert blitt mange. Krav om å senke drivstoffprisene likeså.

Lite skjer. Samtidig strømmer pengene ut av folks lommer og inn i statskassen og kommunekasser. At den norske statskassen er særdeles velfylt, vet alle.

Les også: Høyre er flinke til å kritisere, men er selv en del av problemet

Derfor er det helt umulig for Støre å få forståelse for at folk ikke i større grad kan kompenseres for kostnadssmellen som nå kommer.

Å påstå at reduksjon i drivstoffavgifter gir renteoppgang, slik statsministeren forsøkte seg på i juni, har heller ingen troverdighet.

Det er nemlig ikke budsjettdisiplin som er det mest prekære akkurat nå. Å lette på avgifter vil bare innebære at staten gir tilbake til folket en del av den inntektsøkningen den samme staten allerede har fått som følge av prisstigningen.

Dette forstår folk, selv om statsministeren ikke ser ut til å forstå det.

Skriften på veggen for regjeringen

På meningsmålingene har velgerne for lengst forlatt regjeringen. Skal vi tro tallene fra nettstedet pollofpolls.no, har de to regjeringspartiene Ap og Sp lavere oppslutning til sammen enn det Høyre nå har alene. Også Fremskrittspartiet har god vind i seilene.

De samme velgerne som for mindre enn ett år siden med stort flertall vendte den borgerlige regjeringen ryggen, ser nå ut til å angre veldig.

Hadde det vært valg nå, ville Stortinget blitt nesten like blått som det historisk blåe valget i 2013.

Les også: Regjeringen tror den kan øse båten med sil

Ser vi hva som har skjedd, så er det egentlig ikke så overraskende. Det er et gigantiske løftebrudd. Regjeringen som skulle gi vanlige folk et løft, har på svært kort tid endt med å være regjeringen som gir vanlige folk historisk høye regninger.

Skriften på veggen er tydelig, men Støre synes lite villig til å lese.

En tåkeheim

Folk vet heller ikke hva regjeringen mener om helt sentrale spørsmål. Strømkrisen, som ikke ville vært der uten kraftkablene til utlandet, aner ikke regjeringen hvordan den skal løse.

Med krystallklare valgløfter fra Trygve Slagsvold Vedum i fjor om at drivstoffprisene ikke skulle over 20 kroner literen, nytter det ikke å skylde på at renten kan gå opp hvis løftene innfris.

Å håndtere dette krever klar ledelse. Og det gjelder enten regjeringen velger å stå ved løftene eller ikke.

Noen ganger kan ikke løfter holdes. Det kan folk forstå. Men bare dersom det er en god grunn til det. Og den grunnen må kommuniseres klart og troverdig.

I stedet for klar ledelse og klar tale, synes regjeringen å drive rundt i en tåkeheim av handlingslammelse og uklarhet. Er det noe folk ikke vil ha i vanskelige tider, så er det uklarhet og famling.

Dette er Nettavisens spaltister

Hovedansvaret for dette ligger hos statsminister Jonas Gahr Støre. Han er sjefen og er den som skal stake ut kursen. Da nytter det ikke å være ubesluttsom tåkefyrste.

Slik ledelse duger ikke andre steder. I næringslivet ville ikke Støre og mange av statsrådene klart seg. Hilde Midthjell, en av Norges fremste forretningskvinner, har helt rett når hun sier hun ikke ville ansatt dem i egen bedrift.

Det trengs et nytt styre

Slik det ser ut nå gjorde velgerne en stor feil ved å gi Arbeiderpartiet og Senterpartiet tillit i 2021.

Selv om Arbeiderpartiet gjorde det forholdsvis svakt, åpnet den store valgseieren for venstresiden regjeringskontorene for Støre.

Med tillit og makt følger ansvar. Ansvar for å levere.

Les mer fra Norsk debatt

Dessverre er det ingen tegn til at den sittende regjeringen kommer til å levere. Klarer den ikke det, bør den gi seg og gi makten til andre.

Heller ikke det ser ut til å skje med de første. Skulle regjeringen vi har nå ryke, er det ikke utsikt til noe bedre. Stortingets sammensetning er som det er frem til neste valg.

I mange andre land er det anledning til å skrive ut nyvalg når styringen blir for vanskelig.

Slik er det ikke i Norge, men akkurat nå hadde et nyvalg vært på sin plass.