Etter 22. juli 2011 har vi ikke gjort annet enn å ta et oppgjør mot høyreekstreme og den ekstreme ideologien som står bak vårt nasjonale traume. Det er senere laget handlingsplaner, satt i gang forebyggende arbeid, og vi går i demonstrasjoner. En av disse er handlingsplan mot diskriminering og hat mot muslimer.

Det er bra at myndighetene føler et ansvar for handling, men det er likevel feil og misforstått å skape et bilde av Norge som et diskriminerende land for muslimer. Det stemmer ikke.

Derfor var talen til statsministeren under 11-årsmarkeringen i år på sin plass.

Støre erkjenner at muslimske ledere har en viktig rolle og autoritet i deres miljø. Han kritiserer ikke moderate muslimer, men inkluderer dem i stedet i kampen mot hat og ekstremisme.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det fungerer splittende når offentlige myndigheter bidrar til et slikt inntrykk. Det er sikkert noen som opplever sårende og alvorlige hendelser, men vi har et sterkt, etablert lovverk som beskytter minoriteter i Norge mot rasisme, vold og hat.

Tre år etter 22. juli 2011 var Norge blant verdens 10 mest islamske land. En forskergruppe sammenlignet 208 land i verden og rangerte landene etter islamske verdier. Undersøkelsen viser at de aller fleste «muslimske» landene ikke følger Islam, når de undertrykker og dreper egne borgere. Norge var derfor mer islamsk enn Saudi-Arabia. Samme studie ble gjennomført i 2017, som igjen viste at Norge var på topp.

Moderate muslimer må ta et oppgjør i eget miljø

Etter pandemien har det vokst frem grupper med ekstrem ideologi i Norge, som advarer og skremmer skeive muslimer, og andre som ikke lever i tråd med radikal Islam. De bruker Koranen og trusler om straff fra Gud som virkemiddel. Nylig har jeg delt flere innlegg i mine egne sosiale mediekanaler, som viser skremmende meldinger som barn og unge ser på sosiale medier.

Personlig kjenner jeg flere moderate muslimer som er bekymret for utviklingen. Mange av de aktive, radikale meningsbærerne går i en av moskeene til Islamsk Råd Norge, som selv deler slike holdninger, og blir invitert til å holde foredrag. Flere av disse har til og med kommet med aggressive uttalelser mot den muslimske Ahmadyyia minoriteten. Det har aldri vært laget så mye materiale på sosiale medier fra radikale muslimske stemmer som nå.

Det omhandler for eksempel forbud mot musikk, krav om et kjønnssegregert samfunn, regler om hvilke jobber muslimer kan ha og andre leveregler og krav som ikke er i overensstemmelse med et moderne, norsk samfunn eller med vår lovgivning. Faktisk er flere muslimske land mer sekulære enn både de konservative og radikale stemmene i Norge.

Terroren 25. juni

Ja, saken er ikke avsluttet, og ja gjerningsmannen har hatt psykiske problemer. Det samme gjelder tidligere terrorister.

Faktum er at PST har hatt mannen under radaren og har hatt kjennskap til at han var i samme omgangskrets som Arfan Batthi før terrorhandlingen, noe som beviser at dette er islamistisk ideologi.

Vitner hørte terroristen si «allahu akbar», som betyr «Gud er stor» på arabisk.

Vi får vente til rettsaken er ferdig. I mellomtiden ber jeg muslimske organisasjoner om å huske på våre løfter fra 22. juli. Vi skal ha mer åpenhet og mer demokrati, aldri mer naivitet.

Å dra offerkortet hver gang muslimer blir nevnt i negativ sammenheng skaper bare mer berøringsangst og splittelse.

Ingen religioner er perfekte, og vi må kunne kritisere eller stille krav til alle organisasjoner uten at det skal bli oppfattet som diskriminering, krenkelse eller hets.

Her kan du lese flere kommentarer fra Sarah Gaulin

Ikke den første islamistiske terroristen

Zaniar Matapour er ikke den første som er siktet for islamistisk terror. De to som har utført terror i Norge var etnisk norske og hvite menn. Men det er nesten 100 kvinner og menn som dro ned til Syria og vervet seg til terrororganisasjonen IS.

Vi vil nok aldri få vite hvor mange liv de har tatt eller ødelagt mens de aktivt deltok i en av verdens verste terrororganisasjoner. De har bidratt til å utrydde minoriteter i Syria og Irak. Vært med på grusomme handlinger mot kristne, jesidier og kurdiske minoriteter.

Mange av dem som reiste ned til Syria ble radikalisert her hjemme i Norge, og gikk i moskeer som tilhører paraplyorganisasjoner som Islamsk Råd Norge, eller Muslimsk dialognettverk.

Det finnes moskeer og organisasjoner som stiller opp i media, uten å ta tilstrekkelig avstand til sin rolle i radikalisering av unge muslimer i Norge.

Les også: Masseskytingen i Oslo: En varslet terrorhendelse

Faktisk er det flere som nå er dømt eller siktet for deltakelse eller støtte til terrororganisasjon IS i Norge, enn de to høyreekstreme terroristene vi har hatt i Norge. Vi må fortsette å jobbe mot høyreekstreme krefter og de farlige ideologene som sto bak terroren.

La meg understreke at alle er redde for hatet og ideologien som står bak ABBs handlinger, der han ville fjerne alle som ikke var enige med hans forvridde verdenssyn.

Islamsk råd Norge og andre muslimske organisasjoner bør være blant de første til å være enige i at vi har utfordringer som vi må jobbe med også i de muslimske miljøene, som i andre grupper i samfunnet.

Det minst konstruktive er å beskylde andre for diskriminering og krenkelser, og sette seg selv i en minoritets- og offerrolle. Da kommer vi ingen vei.

Selvinnsikt og selvkritikk er eneste vei til utvikling – sammen. Det gjelder også religions- og kulturkritikk.

Vi er alle borgere i Norge og nyter velferdsgodene i et moderne, demokratisk samfunn. Alle ønsker vi det samme; et trygt og fritt Norge for generasjoner fremover. Da må vi være åpne for kritikk, forandring, en åpen dialog og ikke minst rydde opp i eget reir.

Dette er Nettavisens spaltister