Helt siden krigen i Ukraina begynte har mange tatt til ordet for å opprette et fond eller donere penger til Ukraina, utviklingsland og EU. Bakgrunnen for forslaget er at vi tjener så mye på salg av olje og spesielt gass.

At vi bør gi mer til Ukraina eller utviklingsland tror jeg de fleste nordmenn er enige om at er riktig, men EU?

En bedre og mer rettferdig løsning vil være å mobilisere pengene i Oljefondet til å produsere mer fornybar energi i Europa, med de krav til eierskap og avkastning vi har på alt annet.

EU-land i dundrende underskudd

Historien om dagens energikrise er lang, men at EU har gjort seg for avhengige av russisk gass virker de fleste å være enige om. At man i tillegg er avhengig av væravhengig vind- og solkraftproduksjon og stenger atomkraftverk har ikke gjort situasjonen lettere. På grunn av redusert strømproduksjon i EU og Storbritannia lider nordmenn og andre europeere av høye strømpriser.

Les også: Du bør starte dagen med å gjøre som Kong Harald

Selv om norsk fastlandsindustri og norske forbrukere lider under felles kraftpris i EØS, håver derimot staten Norge inn penger som følge av rekordproduksjon og rekordeksport av gass. På grunn av handlingsregelen og høy inflasjon kan vi derimot ikke bruke pengene over statsbudsjettet.

EU-land går nå med dundrende budsjett- og handelsunderskudd og flere ja-partier har klart å sause inn EU-land sammen med Ukraina og utviklingsland blant dem som fortjener våre barnebarns pensjonspenger skapt av en ikke-fornybar ressurs som tilhører oss alle.

Så nå som vi redder EU med gass, skal vi ha dårlig samvittighet i tillegg?

Gjort livene sine vanskelig

I mine ører blir det helt feil. For det første er EU rikt. De har egen valuta og kan trykke penger, de kan skattlegge hardere, kutte i andre budsjetter, eller låne penger for å betale for egne subsidier.

Tyskerne har for eksempel allokert 2700 milliarder kroner til å subsidiere seg selv for dyrere energipriser, mye mer enn rike Norge som andel av BNP.

For det andre har EU-land selv gjort livene sine vanskeligere ved å ikke gjenåpne/forlenge atomkraftverk eller øke produksjonen av gass.

Nederland kunne for eksempel ved ett gassfelt økt produksjonen med 20 milliarder kubikkmeter (Norge har fått skryt for å øke produksjonen med 11 milliarder i 2022), men er bekymret for økt jordskjelvfare. Det er selvsagt helt legitimt av nederlandske myndigheter å gjøre den vurderingen, men kan man heller ikke forvente penger fra Norge som utsetter sin natur for risiko.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I rettferdighetens navn tror jeg ikke Nederland har bedt om penger fra Norge heller.

For det tredje skaper ikke det at Norge gir penger til EU-land mer energi. Det bare flytter eierskap fra oss til dem.

Du trenger ikke ha dårlig samvittighet

I stedet bør vi tenke på hvordan vi kan bruke vår gode kompetanse som investorer til å fremme økt kraftproduksjon. Dette kan vi enten gjøre gjennom Oljefondet, som nylig kjøpte et solkraftverk i Spania. Oljefondet har fortsatt mye å gå på for å nå 2 prosent av fondets verdi plassert i unotert infrastruktur.

Ettersom Oljefondet er ganske treige, kan en annen mulighet være å gi Oljefondet beskjed om å låne penger til Statkraft eller hente ut pengene over statsbudsjettet og samtidig plassere dem i Statkraft med samme krav til avkastning og overføring til statsbudsjettet som Oljefondet.

Ettersom det er penger plassert i utlandet er det makroøkonomisk det samme som å ha dem i Oljefondet. Statkraft har store operasjoner i utlandet og vil kunne raskt plassere pengene i økt kraftproduksjon på kontinentet.

Å bidra til økt kraftproduksjon på kontinentet er en god idé for både Norge og EU. Det å gi barnebarna våre sine pensjonspenger til et rikt kontinent er derimot ikke det.

Det finnes måter å hjelpe EU på uten å gi dem oljepengene våre. Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for god forvaltning av vår felles eiendom.