Som mange av oss husker befant president Bush seg i en skoleklasse med små barn da han fikk beskjed om angrepet mot Tvillingtårnene. Hans ansiktsuttrykk viste hvor lammet han følte seg. På det tidspunktet visste man ikke engang om det var flere angrep i vente, og han måtte tilbringe flere timer i lufta før sikkerhetstjenesten fant det trygt å lande i Washington.

Var det i de timene han - og ihuga rådgivere - begynte å klekke ut USAs tilsvar? Det som skulle bli den like berømte som beryktede War on Terror? For for USAs øverste myndigheter var det trolig fra første stund innlysende at terror måtte bekjempes militært.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

«USA vil bruke alle ressurser for å beseire denne fienden. Vi vil få med oss resten av verden. Vi vil være tålmodige. Vi vil være fokusert og slå fast vår vilje. Denne kampen vil ta noe tid, men ikke ta feil: vi vil vinne,» sa Bush til Kongressen 20.09.2001.

Som sagt så gjort. 7. oktober begynte krigen i Afghanistan. Den hadde til mål å ramme terrornettverket Al-Qaida, utpekt som hovedfiende, og Taliban. De hadde latt Bin Ladens nettverk bruke Afghanistan som base og ble ansett som medansvarlig.

Taliban tilbake

Allerede der kommer det første tegnet på hvor mislykket Bush’ krig mot terror har vært. Taliban er jo tilbake i Afghanistan for full maskin, og Al-Qaida lever i beste velgående.

Neste skritt var krigen i Irak. «Krigen I Irak er en seier i krigen mot terror som begynte 11. september og pågår fremdeles», sa Bush. Her er det nok å minne om den amerikanske demonstrasjonen om at Irak skulle ha «masseødeleggelsesvåpen». Sammen med Iran og Nord-Korea utgjorde Irak «ondskapens akse». Bush-administrasjonen hevdet dessuten at det fantes en kobling mellom Saddam Hussein og al-Qaida, selv om USAs egen etterretning hevdet det motsatte.

Les også: 11. september: Faren vi glemte så snart den var over

Dette var den synlige delen av krigen mot terror. Den usynlige er enda verre. Den var det CIA som gjennomførte mot mulige terrorister over hele verden, men mest i Europa. Der ble det tatt i bruk egne avhørsmetoder, les tortur. Fanger uten lov og dom ble innesperret i mer eller mindre hemmelige fengsler, blant annet Guantanamo på Cuba, Abu Graib i Irak og Bagram-basen i Afghanistan.

Algeriske Lakhdar Boumedienne var en av dem som ble holdt fanget i Guantanamo, i syv og et halvt år. Han ble anklaget for et angrep mot den amerikanske ambassaden i Bosnia, men ble til slutt frikjent og utvist til Frankrike. Jeg møtte ham like etter i Nice. Han fortalte at han var i et bur, som et dyr, med bind før øyne og ører. Rundt ham var det insekter, en typisk torturmetode. Pluss en slange og en skorpion. En fransk fange, Mourad Benchellali, forteller at fangene ofte ble omgitt av kvinner som utsatte dem for seksuelle overgrep.

CIAs egen krig mot terror skal ha tatt slutt med en rapport fra Senatet i 2014.

12 millioner drept

En ferskere rapport, fra Watson Institute ved Brown University, anslår at mellom 770.000 og 801.000 sivile på alle sider har blitt drept i Afghanistan, Irak, Syria, Pakistan og Jemen siden USAs militære operasjoner begynte i disse landene. Men hvis man regner med de indirekte ofrene som er døde som følge av disse, kommer man opp i 12 millioner. I tillegg kommer amerikanske soldater som enten er blitt drept eller varig skadet.

Dette er Nettavisens spaltister

Og enda flere er blitt drevet på flukt. Ja, USA har eliminert en av verdens mest fryktede terrorister, Bin Laden, samt Iraks diktator Saddam Hussein. Men så?

Al-Qaida, IS og andre terrororganisasjoner er langt fra eliminert. Tvert imot øker tilhengerskaren. IS har mistet kalifatet, men det eksisterte ikke engang i 2001.

Den amerikanske journalisten Spencer Ackerman, som har fulgt krigen mot terror i flere år, hevder i sin bok «Reign of Terror» at et annet resultat av krigen mot terror var at demokratiske verdier gradvis forsvant, og at valget av Donald Trump ble en logisk konsekvens.

Trump skjønte også at amerikanerne ville ha en slutt på krigene. Men det var Obama som skulle ha stoppet krigen mot terror etter at bin Laden var drept. I stedet fortsatte den i ti år til.