30 vernepliktige i Hans Majestet Kongens Garde er kastet ut fra tjenesten.

I følge gardesjef Trond Robert Forbregd er dette «flotte kvinner og menn som har gjort en feil, og det har en konsekvens». Disse flotte kvinner og menn - i 20-årsalderen - eller ungdom - i dagligtale - må nå dra hjem til mor og far og fortelle at de er kastet ut av selveste Kongens Garde - fordi de har brukt narkotika på en fest i permisjonstid.

Dette er saken: Garden dimitterer 30 soldater etter narkotikabruk

Naboene stusser: Var ikke nabojenta eller nabogutten soldater som passet på selveste Kongen og hans familie? Jo, - men de har fått sparken - fordi de har brukt NARKOTIKA.

Jeg kjenner ikke regelverket for gardister. Det heter neppe at det er ok å drikke seg dritings på permisjon. Men det er som vi vet - i praksis - trolig helt greit. Jeg vet ikke om marihuana, kokain og ecstasy er nevnt.

Men jeg minner om den årelange debatten om kriminalisering av det vi kaller narkotiske stoffer.

Erna Solbergs regjering la i sin tid frem en reform for rusmisbruk som innebar at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skulle være straffbart. Narkotika skulle fremdeles være forbudt, og salg av narkotika fremdeles være straffbart. Et klokt forslag forankret i virkeligheten.

Forslaget ble ikke vedtatt. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet stemte i mot.

Men politiet praktiserer det, softly, etter det jeg vet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Men nå skal de tretti unge rekruttene - for resten av livet - dømmes og limes til et regelverk som er helt uten tilpasning til hverdagen - nei, til fest. De gikk glade på en fest. Det vil forandre deres liv.

Det fremstilles som en nasjonal skandale, som om gardistene har sveket oss. Men saken er at de 30 er noen helt flotte ungdommer, i følge gardesjef Forbregd, blant mange andre som var på fest. Kanskje drakk de mindre alkohol enn dem som ble dritings.

Så hele kalamiteten har satt rusreformen på spissen. Er det ikke på tide å våkne opp og se livet som det er.

Kjemp gjerne mot rus - for livet er rikt som det er.

Men slutt å dømme, rettsforfølge, straffe og sende hjem dem som tar en joint eller pille i stedet for en gin tonic. Og særlig dem som har vært på fest på permisjon fra garden.

Les mer fra Norsk debatt her

Wake up! Det finnes noen på slottet som kan forklare dette bedre enn meg.

En versjon av dette innlegget ble først publisert på forfatteren sin Facebook-profil.